NewsyPo wegańskich stekach przyszedł czas na bezrybną rybę. Szykuje się prawdziwa rewolucja

Po wegańskich stekach przyszedł czas na bezrybną rybę. Szykuje się prawdziwa rewolucja

Alternatywy dla mięsa stają się coraz bardziej popularne. Nie da się jednak ukryć, że wciąż budzą sporo kontrowersji. Jest jednak spore zainteresowanie, co prowadzi do tego, że powstają coraz to nowsze rozwiązania dla osób na diecie roślinnej.

Po wegańskich stekach przyszedł czas na bezrybną rybę. Szykuje się prawdziwa rewolucja
Ewa

17.08.2021 15:04

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Pionierzy na rynku roślinnym

Kiedy w 2016 roku start-up Impossible Foods wprowadził na rynek swój pierwszy produkt, Impossible Burger, chyba nikt nie wróżył im tak ogromnego sukcesu. Wybuch popularności firmy nastąpił po tym, gdy podpisali umowę z fast-foodowym gigantem- Burger Kingiem.
Do wegańskiego mięsa mielone dołączyły już wegańskie kiełbaski, a niedawno firma poinformowała, że już niedługo na sklepowe półki trafi... bezrybna ryba.

Obraz

W odpowiedzi na potrzeby klienta

Jak podaje firma, roślinny zamiennik ryby powstał w odpowiedzi na prośby konsumentów. Chociaż alternatyw dla mięsa mielonego, kiełbasek, wędlin itp. jest coraz więcej, to wciąż pozostała nisza z rybami, którą Impossible Foods chce zapełnić.

Obraz

Bezrybna rybna ma powstać, podobnie jak burger, z hemu. Hem to cząsteczka, która występuje w hemoglobinie i dzięki zawartości żelaza nadaje lekko metaliczny posmak, który znaleźć można właśnie w normalnym mięsie. Chociaż kojarzy się nam głównie z ludźmi i zwierzętami, to ten związek bez problemu znajdziemy również w roślinach.

Za strukturę imitującą mięso ryby ma odpowiadać odpowiednio zmodyfikowane białko pozyskiwane z drożdży.