Podlaskie Święto Sera - festiwal smaku i tradycji z najlepszymi serami z Polski

Już 8 czerwca 2025 roku, w godzinach 10:00–16:00, na terenie Podlaskiego Muzeum Kultury Ludowej w Wasilkowie odbędzie się wyjątkowe wydarzenie - II Podlaskie Święto Sera. To plenerowe święto smaków i tradycji, podczas którego uczcimy bogactwo polskiego serowarstwa, zarówno tego tradycyjnego, jak i nowoczesnego.

Podlaskie Święto Sera - wystawcyPodlaskie Święto Sera - wystawcy
Źródło zdjęć: © Materiały prasowe | Podlaskie Muzeum Kultury Ludowej

Na Podlaskim Święcie Sera będzie można spotkać i osobiście poznać ponad 50 serowarów z całej Polski, którzy przywiozą ze sobą różnorodne sery – świeże i dojrzewające, kozie, krowie, owcze. Co więcej, wszystkie sery będą brały udział w konkursie, podczas którego międzynarodowe jury wyłoni najlepszy ser Podlaskiego Święta Sera. Wystawcami będą również lokalni producenci tradycyjnej żywności. To doskonała okazja, by spróbować wyjątkowych smaków i przekonać się, które sery zostaną uznane za najlepsze w tegorocznej edycji święta.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Obłędna serowa pasta w greckim stylu. Gotowa w 10 minut

Wydarzenie organizowane jest przez Stowarzyszenie Serowarów Farmerskich i Zagrodowych, przy wsparciu Partnerów Strategicznych, którymi są: Urząd Marszałkowski Województwa Podlaskiego, Podlaskie Centrum Produktu Lokalnego, Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa (OT Białystok) oraz Partnerów: Podlaskie Muzeum Kultury Ludowej, Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego i Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi. Nasze wydarzenie zostało objęte honorowym patronatem: Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Czesława Siekierskiego, Marszałka Województwa Podlaskiego Łukasza Prokoryma Prezydenta Miasta Białegostoku Tadeusza Truskolaskiego, Burmistrza Wasilkowa Adriana Łuckiewicza oraz Podlaskiej Regionalnej Organizacji Turystycznej.

Gotowanie na żywo z Karolem Okrasą

Jedną z głównych atrakcji Podlaskiego Święta Sera będzie pokaz gotowania na żywo w wykonaniu Karola Okrasy – znanego mistrza kuchni i Honorowego ambasadora kulinarnego województwa podlaskiego. Podczas swojego występu Karol Okrasa zaprezentuje autorskie przepisy z wykorzystaniem podlaskich rzemieślniczych produktów nabiałowych, pokazując, że regionalne produkty są świetną bazą wykwintnych i nowoczesnych dań. Jego obecność to nie tylko kulinarna inspiracja, ale także wyjątkowa okazja, by zobaczyć mistrza w akcji i posłuchać o bogactwie smaków naszego regionu.

Konkurs na najlepszy ser wydarzenia

Konkurs na najlepszy ser Podlaskiego Święta Sera międzynarodowe jury wyłoni najlepsze spośród serów zgłoszonych przez obecnych na wydarzeniu serowarów z całej polski. Jest to drugi co do wielkości konkurs serów rzemieślniczych w Polsce (ponad 50 zgłoszonych serów w ubiegłym roku!). Sery oceniane będą przez profesjonalne jury, w gronie którego zasiądzie m.in.

  • Gienon Mientkiewicz – twórca określenia sery zagrodowe, proklamator dnia twarogu, orędownik rzemieślniczego serowarstwa i przyjaciel serowarów.
  • Jolanta Lunitz – prezes Stowarzyszenia Serowarów Farmerskich i Zagrodowych, pasjonatka serowarstwa, szkoleniowiec i działaczka na rzecz poprawy jakości polskich serów. 
  • Rimvydas Laužikas – profesor Uniwersytetu Wileńskiego, znawca kuchni historycznej i dziedzictwa kulinarnego kresów wschodnich,
  • Michał Bonarowski – reporter smaku, dziennikarz kulinarny radia 357.

Bitwa Regionów

Ogólnopolski konkurs kulinarny, w którym reprezentacje Kół Gospodyń Wiejskich przygotowują regionalną potrawę w oparciu o własną recepturę i rodzime produkty. Celem konkursu jest m.in. promowanie regionalnych potraw oraz bogactwa i różnorodności lokalnych tradycji kulinarnych. Ważnym aspektem jest także promowanie i wspieranie Kół Gospodyń Wiejskich. Konkurs "Bitwa Regionów" wpisuje się w ideę kampanii #KupujŚwiadomie, w której Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa wraz z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi zachęca do zakupu produktów wytworzonych w Polsce i z użyciem krajowych surowców, a także do czytania etykiet oraz kierowania się przy wyborach zakupowych oznaczeniami i certyfikatami w ramach systemów jakości żywności.

Sery do degustacji
Sery do degustacji © Materiały prasowe | Podlaskie Muzeum Kultury Ludowej

"U Pana Boga przy stole. Podlasie. Tom 3. Przewodnik kulinarny po miastach, miasteczkach i siołach"

Podczas Podlaskiego Święta Sera swoją premierę będzie miała trzecia część kulinarno-reporterskiej serii autorstwa Michała Skoczka – "U Pana Boga przy stole. Podlasie", wydana przez niezawodne Wydawnictwo Paśny Buriat. To przewodnik po 32 wyjątkowych podlaskich lokalach serwujących regionalne potrawy oraz zbiór 37 autentycznych przepisów, z których wiele pochodzi bezpośrednio od odwiedzonych restauratorów, kucharzy i gospodyń. Ta pozycja łączy w sobie pasję do jedzenia, miłość do Podlasia i szacunek do ludzi kultywujących kulinarne dziedzictwo regionu. Autor - Michał Skoczek będzie obecny na wydarzeniu po to aby spotkać się z czytelnikami. Dodatkowo naszą "strefę czytelniczą" uświetnią takie nazwiska jak: Wojciech Koronkiewicz, Andrzej Fiedoruk, Norbert Grzegorz Kościesza. To niepowtarzalna okazja do spotkania z autorami książek o Podlasiu.

Atrakcje dodatkowe dla fanów sera i nie tylko

Miasteczko wędzarnicze Borniak - specjalna strefa, w której odbędą się pokazy wędzenia serów oraz nietuzinkowych dodatków. Praktyczna "szkoła wędzenia" prezentująca możliwości, jakie daje nam muśnięcie dymem. Idealne miejsce, by zobaczyć, spróbować i dowiedzieć się czegoś nowego.

W namiocie Stowarzyszenia Serowarów Farmerskich i Zagrodowych na odwiedzających wydarzenie czekać będą różnorodne atrakcje i pokazy związane z tradycyjnym rzemiosłem serowarskim. Będzie można zobaczyć ciągnięcie korbaczy, czyli charakterystycznych sznurków z sera, a także wyrób sera podpuszczkowego, podczas którego odwiedzający dowiedzą się, jak krok po kroku powstaje ser – od świeżego mleka po gotowy produkt.

Nie zabraknie również gotowanych na żywo dań, które zaprezentuje szef kuchni Patryk Chowaniak. Jednym z hitów będzie flambirowany makaron przygotowywany w 20-kilogramowym kręgu sera. To nie tylko widowiskowe show, ale też kulinarna uczta – gorący makaron połączony z roztopionym serem i delikatnie podpalany na oczach publiczności zachwyca smakiem i aromatem. Kolejnym hitem będzie zupa na owczej maślance - aromatyczna, maślana, idealnie oddająca charakter kuchni opartej na serowarskich tradycjach. Obie potrawy będzie można nie tylko zobaczyć podczas przygotowywania, ale również spróbować.

Plan Podlaskiego Święta Sera 2025
Plan Podlaskiego Święta Sera 2025 © Materiały prasowe

Odwiedzający będą mogli obserwować uroczyste ogłoszenie wyników, poznać zwycięskich serowarów i spróbować nagrodzonych serów.

Kulinarne smaczki historyczne

Wystawy Podlaskiego Muzeum Kultury Ludowej będą dostępne dla odwiedzających przez cały dzień, w tym legendarna podlaska leśna bimbrownia, czyli oryginalna ekspozycja poświęcona nielegalnej produkcji alkoholu na podlasiu. Prezentację leśnej bimbrowni poprowadzą Hubert Czochański kustosz w Podlaskim Muzeum Kultury Ludowej, autor książki Bimbrownictwo na Podlasiu. Historia i współczesność oraz aktorzy Białostockiego Teatru Lalek - Adam Zieleniecki i Ryszard Doliński znani m.in. ze swoich ról w filmach z serii U Pana Boga… Na naszej imprezie pojawi się prawdziwy hit z czasów PRL – saturator z wodą sodową! Będzie można napić się klasycznej wody sodowej z ulicznego wózka i przypomnieć sobie klimat minionych lat.

Organizator wydarzenia - Stowarzyszenie Serowarów Farmerskich i Zagrodowych - uruchomił zbiórkę na platformie Patronite, by osoby, które chcą dołożyć swoją cegiełkę do organizacji Święta, mogły to zrobić! -> www.patronite.pl/serowarzy

Więcej informacji można znaleźć na stronach wydarzenia : II Podlaskie Święto Sera na Facebooku lub na stronie organizatora: Stowarzyszenie Serowarów Farmerskich i Zagrodowych – www.serowarzy.pl

Wybrane dla Ciebie

Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia