Pokazała, jak zrobić kotlety z dzieciństwa. Internauci zachwyceni jak nigdy

Chyba każdy ma swoje danie, które przypomina mu czasy dzieciństwa. W przypadku tiktokerki chefowa są to bajeczne kotlety. Przepisem podzieliła się na swoim kanale. Internauci szybko się w nim zakochali.

ObrazekKotlety z dzieciństwa robią furorę na TikToku (pexels, tiktok.com/chefowa)
Paulina Hermann

Mamy często pichciły nam przepyszne dania. Wciągaliśmy placki, chleb w jajku, naleśniki, zupy i makarony. Niedzielny obiad nie mógł odbyć się bez ziemniaczków, sałatki i schabowego lub kotletów mielonych. Niektóre przepisy były naprawdę oryginalne, a o potrawie nie dało się zapomnieć przez wiele lat.

Najpierw przygotuj składniki:

  • pierś z kurczaka,
  • pół papryki,
  • dwa ząbki czosnku,
  • jajko,
  • pół cebuli,
  • 140 gram kukurydzy,
  • ser,
  • szczypta soli i pieprzu,
  • pół łyżeczki słodkiej papryki,
  • odrobina chilli,
  • łyżka mąki ziemniaczanej.
Obrazek
Kotlety składają się z ciekawych produktów (tiktok/@chefowa)

Jak zrobić pożywne kotlety do obiadu?

1. Oczyść i pokrój pierś z kurczaka. Wrzuć ją do większej miski.

2. Dodaj pokrojoną paprykę oraz cebulę, włóż też czosnek przeciśnięty przez praskę i odsączoną kukurydzę.

3. Dopraw danie solą, pieprzem, słodką papryką i chilli.

4. Wsyp też łyżkę mąki ziemniaczanej i wymieszaj wszystko dłonią lub łyżką.

5. Smaż na rozgrzanym smalcu do momentu, w którym danie będzie miało złoty kolor.

6. Odsącz na ręczniku papierowym i podawaj z ziemniakami oraz surówką.

Obrazek
kotlety (tiktok/@chefowa)

Internauci są zachwyceni przepisem. "Przypomniałaś, a tak dawno nie jadłam"

Pomysł na obiad spotkał się z aprobatą użytkowników TikToka. Wielu komentujących w samych superlatywach wypowiadało się o daniu.

"Ja tego z dzieciństwa nie znam, ale mój syn będzie znał na pewno" - napisała jedna internautka. Inna zaś dodała:

"Przypomniałaś, a tak dawno nie jadłam". Kilka osób chciało poznać informację na temat smażenia:

"Na czym smażysz ? przez moment myślałam że to woda" - roześmiała się użytkowniczka TikToka. Okazało się, że tym przezroczystym "płynem" był zwykły smalec.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej