Polacy bardzo rzadko ją jedzą. Jest pełna białka i wspiera pracę serca

Nie każdy produkt ma wielu fanów – niektóre budzą mieszane uczucia, choć kryją w sobie wyjątkowe wartości odżywcze. Poznaj smakołyk, który jest pełny białka i może wspierać zdrowie serca, a niestety wciąż pozostaje niedoceniany na naszych stołach.

Wątróbka z dodatkiem cebuli, jabłka i żurawinyWątróbka z dodatkiem cebuli, jabłka i żurawiny
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Copyright © 2012 Artur Kotowski (artur.kotowski@gmail.com)

Wątróbka z gęsi to prawdziwy skarb w kuchni, choć wciąż jeszcze rzadko gości na naszych stołach. Wyróżnia się intensywnym smakiem i bogactwem składników odżywczych, które przewyższają inne wątróbki, jednak nadal nie ma tylu fanów, na ilu zasługuje.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Znudził ci się zwykły kurczak? Zrób roladki, które znikają w sekundę

Wątróbka z gęsi

Wątróbka z gęsi to prawdziwy przysmak, który w Polsce nie jest aż tak popularny — najczęściej sięgamy po wątróbkę z kurczaka, jednak warto spróbować czegoś nowego. Ten przysmak wyróżnia się bogactwem witamin A, C oraz tych z grupy B, a także minerałów: żelaza, fosforu i cynku. Jest też doskonałym źródłem białka, wspierającego mięśnie i składników poprawiających odporność oraz układ krążenia. Należy jednak pamiętać, że wątróbka z gęsi zawiera również puryny, które mogą sprzyjać występowaniu dny moczanowej. Jest także bogata w tłuszcz, dlatego najlepiej spożywać ją z umiarem.

Wątróbka z gęsi różni się od wątróbek innych zwierząt przede wszystkim składem odżywczym, smakiem i konsystencją. Jest tłustsza, ma intensywniejszy i wyrazistszy smak niż wątróbka z kurczaka czy cielęca. W porównaniu do wątróbki wieprzowej czy wołowej jest delikatniejsza, ale ze względu na specyficzną strukturę i bogatszy profil tłuszczowy wymaga innego przygotowania, by zachować walory smakowe i wartości odżywcze.

Przepis na wątróbkę z gęsi

Składniki:

  • 400 g wątróbki z gęsi,
  • 2 duże cebule,
  • 1 średnie jabłko,
  • 1–2 łyżki mąki pszennej,
  • garść suszonej żurawiny,
  • olej rzepakowy do smażenia,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • szczypta majeranku,
  • 2–3 kromki ulubionego pieczywa.

Sposób przygotowania:

  1. Opłucz wątróbkę pod bieżącą wodą, oczyść z błon i przerostów, a następnie dokładnie osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w mniejsze kawałki.
  2. Cebule obierz i pokrój w piórka.
  3. Jabłka nie obieraj, zamiast tego umyj, usuń gniazdo nasienne i pokrój w cienkie plasterki lub drobną kostkę.
  4. Cebulę podsmaż na niewielkiej ilości oleju, aż się zeszkli, dodaj jabłko i smaż chwilę razem, aż zmięknie.
  5. Odłóż na bok do miski.
  6. Wątróbkę oprósz solą, pieprzem i majerankiem, obtocz w mące i usmaż na dobrze rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju.
  7. Kiedy się zarumieni, zmniejsz ogień i dorzuć cebulę z jabłkiem oraz garść żurawiny. Wymieszaj i smaż razem jeszcze 1–2 minuty.
  8. Wlej około 150 ml wody, przykryj patelnię i duś przez 8 minut, ewentualnie podlewając odrobiną wody, jeśli sos będzie zbyt gęsty.
  9. Podawaj z ulubionym pieczywem.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej