PoradyPolacy dodają do zup na potęgę i nie wiedzą, jak sobie szkodzą. Skok ciśnienia gwarantowany

Polacy dodają do zup na potęgę i nie wiedzą, jak sobie szkodzą. Skok ciśnienia gwarantowany

Dodatek do zupy- Pyszności
Dodatek do zupy- Pyszności
Źródło zdjęć: © YouTube
30.10.2023 08:35, aktualizacja: 30.10.2023 08:55

Gdy za oknem temperatura spada, w polskich domach do łask wracają zupy. Idealnie rozgrzewają, są zdrowe i sycące. Wiele osób dodaje jednak do nich zbędne składniki, które nie tylko podnoszą niepotrzebnie kaloryczność, ale mogą również wpływać na zdrowie. Z tych dodatków lepiej zrezygnować.

Nie ma nic lepszego niż talerz gorącej, parującej zupy w zimny dzień. Ugotowany raz wielki garnek można odgrzewać nawet kilkukrotnie, dzięki czemu po powrocie z pracy czy szkoły czeka na domowników ciepły posiłek. Duża ilość warzyw i naturalne przyprawy sprawiają, że zupy można by było zakwalifikować jako zdrowy posiłek, jednak niekiedy psujemy efekt, dodając do środka śmietanę lub gotowy bulion o kiepskim składzie. Takich dodatków lepiej jest unikać.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dodatki do zupy

Do zagęszczenia zupy często sięga się po śmietanę. Chociaż w niektórych przepisach może być niezbędna, to czasem warto ją pominąć, aby zupa była lżejsza i mniej kaloryczna. Gotowanie na warzywach i dobrej jakości mięsie zapewni odpowiedni smak. Warto również ograniczyć dodawanie sera, który może wpłynąć na poziom cholesterolu i powodować tycie. Zamiast grzanek serowych wybierz zwykłe, pszenne. Oczywiście, nie stanie się nic złego, gdy raz na jakiś czas skusisz się na zupę serową, jednak na co dzień dobrze jest postawić na lżejsze wersje.

Zupa warzywna - Pyszności
Zupa warzywna - Pyszności© Licencjodawca

Jeśli szukasz innych zdrowych zamienników, to warto przyjrzeć się również makaronowi. Warto sięgnąć po makaron pełnoziarnisty lub z ciecierzycy, aby podkręcić zupę o dodatkową porcję błonnika i białka.

Uważaj na bulion

Mimo że o kostkach rosołowych powiedziano już wiele, to wciąż wiele osób bez zastanowienia pakuje je do koszyka. Gotowe buliony mają często bardzo dużo soli. Jej nadmiar powoduje zatrzymywanie wody w organizmie i wzrost ciśnienia tętniczego — lekarze od lat alarmują, że chlorku sodu w naszej diecie jest za dużo. Gotowe kostki lub buliony to w dużej mierze sama sól. Na szczęście niektórzy producenci wypuścili zdrowe zamienniki. Jeśli masz więcej czasu, to dobrze jest przygotować swoje własne kostki rosołowe lub przygotować duży garnek własnego bulionu warzywnego. Możesz go wtedy zamrozić i wyciągnąć, gdy zajdzie taka potrzeba.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także