Polacy kochają dodawać go do kanapek, a znalazł się na podium rankingu najgorszych mięs

Mięso jest jednym z podstawowych składników naszej diety. Polacy uwielbiają różnorodne wędliny i mięsne przetwory, które chętnie spożywają na co dzień. Jednak ostatnie zestawienie stworzone przez międzynarodowy przewodnik kulinarny Taste Atlas może zaskoczyć wielu z nas. Okazuje się, że jeden z naszych ulubionych przysmaków znalazł się na podium najgorzej ocenianych produktów mięsnych na świecie.

Salceson w rankingu najgorszych mięs.Salceson w rankingu najgorszych mięs.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Mięso od lat jest podstawowym składnikiem w diecie wielu Polaków. Trafia na talerze jako część obiadu, a także jako dodatek do kanapek na śniadanie czy kolację. Jednak nie wszystkie mięsne produkty cieszą się uznaniem na świecie. Ostatnio Taste Atlas, znany przewodnik kulinarny, opublikował ranking najgorszych mięsnych wyrobów. Wyniki mogą zaskoczyć, zwłaszcza że na podium znalazł się polski specjał – salceson. Czy rzeczywiście zasłużył na tak niską ocenę?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dodaj grzyby do chlebka. Nie zostaną nawet okruszki

Salceson – król polskich śniadań, a zarazem kulinarny przegrany

Drugie miejsce w rankingu Taste Atlas przypadło polskiemu salcesonowi. Choć dla wielu Polaków jest to nieodłączny element śniadania, czy przekąski, dla zagranicznych smakoszy okazał się prawdziwym kulinarnym koszmarem. Wyjątkowa kompozycja smaków i aromatów, która dla nas jest czymś normalnym, dla innych może być zbyt intensywna i niezwykła.

Dlaczego salceson wzbudza takie kontrowersje?

Salceson to wyrób wędliniarski, który powstaje z różnych części wieprzowej głowy, takich jak mózg, uszy, język czy policzki. Do tego dodaje się tłuszcz, krew, przyprawy i wszystko to jest prasowane w naturalnych osłonkach. Taki zestaw składników i specyficzna konsystencja sprawiają, że salceson nie jest produktem, który przypadnie do gustu każdemu.

Co jeszcze znalazło się na liście najgorszych mięs?

Ranking Taste Atlas nie skupia się wyłącznie na polskich produktach. Na liście znalazły się również inne mięsne wyroby, które zdobyły równie niskie oceny. Podium zamknęła liptovská saláma, a tuż za nią znalazły się niemieckie sülze – mięsna galaretka z wieprzowiny, oraz węgierskie disznósajt, czyli rodzaj mięsa w galarecie.

Pierwszą dziesiątkę najgorszych mięs zamknęły m.in.:

  • teewurst (Niemcy) – pasta mięsna z wieprzowiny,
  • coppiette (Włochy) – suszone paski mięsa wieprzowego lub wołowego,
  • andouille de Guémené (Francja) – kiełbasa z podrobów wieprzowych,
  • dierschinken wurst (Niemcy) – kiełbasa z dodatkiem kawałków mięsa.

Każdy z tych produktów wyróżnia się specyficzną recepturą i smakiem, które dla jednych mogą być rarytasem, a dla innych kulinarnym wyzwaniem.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"