Polacy kochają ten baton od lat. Zaskocz bliskich ciastem, które smakuje identycznie
Dziś przychodzę do ciebie z prawdziwą perełką. Będzie to sprawdzony patent na genialne ciasto, które zachwyca zarówno smakiem, jak i wyglądem. Nawet trudno je opisać, trzeba je po prostu zobaczyć i spróbować!
Jeśli śledzisz moje artykuły od dłuższego czasu, doskonale wiesz, że słodkościom nigdy nie odmawiam. Co więcej, to właśnie nad takimi przepisami lubię najbardziej pracować w kuchni. Dlaczego? Bo to dla mnie największa frajda i ciekawa przygoda.
I tym razem nie będzie inaczej. Już za moment dowiesz się, jak w zaciszu własnego domu stworzyć genialne ciasto. Dlatego nie ma co przedłużać i od razu przechodzimy do sedna całej sprawy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kiedy serwuję dyniowe pierogi z serowym farszem, każdy prosi o dokładkę
Domowe ciasto inspirowane kultowym batonikiem
Na pewno nie jeden raz miałeś okazję skosztować pysznego batonika Twix. Sama jestem jego wielką i wierną fanką. Jeśli również należysz do miłośników takich słodkości, to mam dla ciebie dobrą wiadomość.
To właśnie ciasto a’la Twix będziesz mógł przygotować już za moment. I jeśli obawiasz się, że cała procedura jest trudna, czasochłonna i skomplikowana, to od razu cię uspokajam. Wcale tak nie jest. Wręcz przeciwnie, z poniższym przepisem będzie to prawdziwa bułka z masłem!
Jak zrobić genialne ciasto krok po kroku
Składniki:
Spód:
- 1,5 szkl. jasnych herbatników,
- ⅓ szkl. masła.
Sernik:
- 700 g twarogu z wiaderka,
- 6 żółtek,
- 3 całe jajka,
- 1 szkl. brązowego cukru,
- ⅔ szkl. śmietany 18%.
Dodatki:
- ¾ szkl. kajmaku,
- 1 tabliczka mlecznej czekolady.
Sposób przygotowania:
- Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania spodu całego ciasta. W tym celu zblenduj herbatniki. Możesz też rozbić je wałkiem.
- Następnie połącz zmielone herbatniki z roztopionym masłem.
- Powstałą mieszankę przełóż do keksówki. Pamiętaj, aby wcześniej wyłożyć ją papierem do pieczenia.
- Warstwa z herbatników musi być dobrze zbita, dlatego dokładnie dociśnij ją do formy przy pomocy zwykłej szklanki. Formę wstaw do lodówki.
- Czas przygotować masę serową. W tym celu zmiksuj ze sobą żółtka, jajka, brązowy cukier oraz śmietanę.
- Serowy miks przelej do keksówki. Dopiero teraz możesz wstawić przyszłe ciasto do rozgrzanego piekarnika. Urządzenie ma pracować przez 1,5 godziny w temp. 170 stopni Celsjusza.
- Po wyjęciu ciasta z piekarnika, wyjmij je z formy, po czym ostudź je na kratce z piekarnika.
- Na wierzchu wypieku zrób kolejną warstwę z kajmaku. Na koniec rozprowadź na cieście roztopioną czekoladę.
- Gotowe ciasto wstaw do lodówki, aby polewa czekoladowa dobrze zastygła. Smacznego!
Zanim się pożegnamy, koniecznie daj mi znać, co myślisz o dzisiejszym wypieku. Jak dla mnie to strzał w 10!