Polacy kochają ten baton od lat. Zaskocz bliskich ciastem, które smakuje identycznie
Dziś przychodzę do ciebie z prawdziwą perełką. Będzie to sprawdzony patent na genialne ciasto, które zachwyca zarówno smakiem, jak i wyglądem. Nawet trudno je opisać, trzeba je po prostu zobaczyć i spróbować!
31.10.2023 18:56
Jeśli śledzisz moje artykuły od dłuższego czasu, doskonale wiesz, że słodkościom nigdy nie odmawiam. Co więcej, to właśnie nad takimi przepisami lubię najbardziej pracować w kuchni. Dlaczego? Bo to dla mnie największa frajda i ciekawa przygoda.
I tym razem nie będzie inaczej. Już za moment dowiesz się, jak w zaciszu własnego domu stworzyć genialne ciasto. Dlatego nie ma co przedłużać i od razu przechodzimy do sedna całej sprawy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Domowe ciasto inspirowane kultowym batonikiem
Na pewno nie jeden raz miałeś okazję skosztować pysznego batonika Twix. Sama jestem jego wielką i wierną fanką. Jeśli również należysz do miłośników takich słodkości, to mam dla ciebie dobrą wiadomość.
To właśnie ciasto a’la Twix będziesz mógł przygotować już za moment. I jeśli obawiasz się, że cała procedura jest trudna, czasochłonna i skomplikowana, to od razu cię uspokajam. Wcale tak nie jest. Wręcz przeciwnie, z poniższym przepisem będzie to prawdziwa bułka z masłem!
Jak zrobić genialne ciasto krok po kroku
Składniki:
Spód:
- 1,5 szkl. jasnych herbatników,
- ⅓ szkl. masła.
Sernik:
- 700 g twarogu z wiaderka,
- 6 żółtek,
- 3 całe jajka,
- 1 szkl. brązowego cukru,
- ⅔ szkl. śmietany 18%.
Dodatki:
- ¾ szkl. kajmaku,
- 1 tabliczka mlecznej czekolady.
Sposób przygotowania:
- Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania spodu całego ciasta. W tym celu zblenduj herbatniki. Możesz też rozbić je wałkiem.
- Następnie połącz zmielone herbatniki z roztopionym masłem.
- Powstałą mieszankę przełóż do keksówki. Pamiętaj, aby wcześniej wyłożyć ją papierem do pieczenia.
- Warstwa z herbatników musi być dobrze zbita, dlatego dokładnie dociśnij ją do formy przy pomocy zwykłej szklanki. Formę wstaw do lodówki.
- Czas przygotować masę serową. W tym celu zmiksuj ze sobą żółtka, jajka, brązowy cukier oraz śmietanę.
- Serowy miks przelej do keksówki. Dopiero teraz możesz wstawić przyszłe ciasto do rozgrzanego piekarnika. Urządzenie ma pracować przez 1,5 godziny w temp. 170 stopni Celsjusza.
- Po wyjęciu ciasta z piekarnika, wyjmij je z formy, po czym ostudź je na kratce z piekarnika.
- Na wierzchu wypieku zrób kolejną warstwę z kajmaku. Na koniec rozprowadź na cieście roztopioną czekoladę.
- Gotowe ciasto wstaw do lodówki, aby polewa czekoladowa dobrze zastygła. Smacznego!
Zanim się pożegnamy, koniecznie daj mi znać, co myślisz o dzisiejszym wypieku. Jak dla mnie to strzał w 10!
Zobacz także