Polacy kochają ten baton od lat. Zaskocz bliskich ciastem, które smakuje identycznie

Dziś przychodzę do ciebie z prawdziwą perełką. Będzie to sprawdzony patent na genialne ciasto, które zachwyca zarówno smakiem, jak i wyglądem. Nawet trudno je opisać, trzeba je po prostu zobaczyć i spróbować!

Ciasto Twix zachwyca smakiem i wyglądemCiasto Twix zachwyca smakiem i wyglądem
Źródło zdjęć: © Archiwum Własne | Pyszności

Jeśli śledzisz moje artykuły od dłuższego czasu, doskonale wiesz, że słodkościom nigdy nie odmawiam. Co więcej, to właśnie nad takimi przepisami lubię najbardziej pracować w kuchni. Dlaczego? Bo to dla mnie największa frajda i ciekawa przygoda

I tym razem nie będzie inaczej. Już za moment dowiesz się, jak w zaciszu własnego domu stworzyć genialne ciasto. Dlatego nie ma co przedłużać i od razu przechodzimy do sedna całej sprawy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy serwuję dyniowe pierogi z serowym farszem, każdy prosi o dokładkę

Domowe ciasto inspirowane kultowym batonikiem

Na pewno nie jeden raz miałeś okazję skosztować pysznego batonika Twix. Sama jestem jego wielką i wierną fanką. Jeśli również należysz do miłośników takich słodkości, to mam dla ciebie dobrą wiadomość. 

To właśnie ciasto a’la Twix będziesz mógł przygotować już za moment. I jeśli obawiasz się, że cała procedura jest trudna, czasochłonna i skomplikowana, to od razu cię uspokajam. Wcale tak nie jest. Wręcz przeciwnie, z poniższym przepisem będzie to prawdziwa bułka z masłem!

Już od samego patrzenia można zgłodnieć!
Już od samego patrzenia można zgłodnieć! © Archiwum Własne | Pyszności

Jak zrobić genialne ciasto krok po kroku

Składniki:

Spód:

  • 1,5 szkl. jasnych herbatników,
  • ⅓ szkl. masła. 

Sernik:

  • 700 g twarogu z wiaderka,
  • 6 żółtek,
  • 3 całe jajka,
  • 1 szkl. brązowego cukru,
  • ⅔ szkl. śmietany 18%.

Dodatki:

  • ¾ szkl. kajmaku,
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady.

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania spodu całego ciasta. W tym celu zblenduj herbatniki. Możesz też rozbić je wałkiem. 
  2. Następnie połącz zmielone herbatnikiroztopionym masłem.
  3. Powstałą mieszankę przełóż do keksówki. Pamiętaj, aby wcześniej wyłożyć ją papierem do pieczenia. 
  4. Warstwa z herbatników musi być dobrze zbita, dlatego dokładnie dociśnij ją do formy przy pomocy zwykłej szklanki. Formę wstaw do lodówki.
  5. Czas przygotować masę serową. W tym celu zmiksuj ze sobą żółtka, jajka, brązowy cukier oraz śmietanę.
  6. Serowy miks przelej do keksówki. Dopiero teraz możesz wstawić przyszłe ciasto do rozgrzanego piekarnika. Urządzenie ma pracować przez 1,5 godziny w temp. 170 stopni Celsjusza
  7. Po wyjęciu ciasta z piekarnika, wyjmij je z formy, po czym ostudź je na kratce z piekarnika
  8. Na wierzchu wypieku zrób kolejną warstwę z kajmaku. Na koniec rozprowadź na cieście roztopioną czekoladę. 
  9. Gotowe ciasto wstaw do lodówki, aby polewa czekoladowa dobrze zastygła. Smacznego!

Zanim się pożegnamy, koniecznie daj mi znać, co myślisz o dzisiejszym wypieku. Jak dla mnie to strzał w 10!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem