Polacy rzadko sięgają po ten rodzaj miodu, a szkoda. Znacznie zdrowszy od innych

Na półkach z miodami królują akacjowy, lipowy i wielokwiatowy. Tymczasem w cieniu tych popularnych odmian kryje się prawdziwy superfood – miód kasztanowy. Ma intensywny smak, ciemną barwę i charakterystyczny zapach, który nie każdemu przypadnie do gustu. Ale warto dać mu szansę – to jeden z najbardziej wartościowych miodów, bogaty w antyoksydanty, mikroelementy i substancje przeciwbakteryjne.

Miód kasztanowy jest wciąż stosunkowo nieznanyMiód kasztanowy jest wciąż stosunkowo nieznany
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Miód kasztanowy to jeden z tych produktów, które albo pokochasz od pierwszej łyżeczki, albo... dasz mu drugą szansę później. Jego smak nie przypomina delikatnej słodyczy miodu akacjowego czy kwiatowego. Jest intensywny, wytrawny, lekko gorzkawy, z głębokimi, ziemistymi nutami. Czasem wyczuwalne są też akcenty ziół, dymu, orzechów czy nawet delikatna cierpkość – to dlatego nie wszyscy sięgają po niego na co dzień. Ale ci, którzy lubią bardziej wyraziste smaki, szybko odkrywają jego kulinarne możliwości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ubij miód i dodaj do napoju. Lepsze niż kawa z sieciówki

Co to jest miód kasztanowy?

Miód kasztanowy to ciemny, intensywny miód nektarowy pozyskiwany z kwiatów kasztanowca jadalnego (Castanea sativa), a nie – jak mogłoby się wydawać – z popularnego w Polsce kasztanowca zwyczajnego (Aesculus hippocastanum), który jest rośliną ozdobną i nie nadaje się do produkcji miodu spożywczego. Kasztan jadalny rośnie głównie w cieplejszych rejonach Europy, m.in. w południowej Francji, we Włoszech, Hiszpanii i Grecji, dlatego miód kasztanowy jest rzadko spotykany w Polsce, a jeśli już – to zazwyczaj pochodzi z importu lub bardzo niewielkich, lokalnych pasiek.

Z jakiego kasztanowca pochodzi?

Miód kasztanowy powstaje wyłącznie z nektaru kwiatów kasztanowca jadalnego, drzewa owocowego znanego z jadalnych owoców – kasztanów. Kwitnie on późną wiosną, a jego kwiaty przyciągają pszczoły dużą ilością nektaru i pyłku. Zebrany miód ma wyjątkowo wyrazisty aromat – lekko gorzkawy, lekko orzechowy, często z wyczuwalną nutą ziołową lub drzewną.

Czym różni się od innych miodów?

  • Kolor: ciemny bursztyn, czasem wpadający w brąz z czerwonym połyskiem
  • Smak: wyraźnie wytrawny, lekko gorzkawy, z ziołowo-orzechową nutą – zupełnie inny niż delikatny miód lipowy czy akacjowy
  • Zapach: intensywny, głęboki, nieco drzewny
  • Zawartość składników aktywnych: bardzo wysoka – miód kasztanowy zawiera więcej antyoksydantów i składników mineralnych (m.in. żelazo, mangan, potas) niż większość popularnych miodów

Właściwości zdrowotne miodu kasztanowego

Miód kasztanowy to jeden z najzdrowszych rodzajów miodu dostępnych na rynku – choć wciąż mało popularny, zasługuje na szczególne miejsce w domowej apteczce i kuchni. Jego wyjątkowa wartość wynika nie tylko z niecodziennego smaku, ale przede wszystkim z bogactwa składników bioaktywnych, których inne miody mają znacznie mniej.

  • Działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne - miód kasztanowy wykazuje silne działanie antybakteryjne – w badaniach laboratoryjnych udowodniono, że skutecznie hamuje rozwój wielu szczepów bakterii (np. Staphylococcus aureus czy E. coli). Ma to związek z wysokim poziomem naturalnych enzymów, flawonoidów oraz niskim pH. Dodatkowo działa przeciwzapalnie, dlatego może wspierać organizm w czasie infekcji, przeziębień czy stanów zapalnych gardła i jamy ustnej.
  • Wysoka zawartość polifenoli i minerałów - w porównaniu z innymi miodami, miód kasztanowy zawiera wyjątkowo dużo przeciwutleniaczy – głównie polifenoli, które neutralizują wolne rodniki i wspierają ochronę komórek przed stresem oksydacyjnym. Z tego względu uważany jest za miód o działaniu antynowotworowym i przeciwstarzeniowym.
  • Wsparcie dla układu krążenia i trawienia - dzięki obecności rutyny (naturalnego związku wzmacniającego naczynia krwionośne) miód kasztanowy polecany jest osobom z żylakami, kruchością naczyń i problemami z krążeniem. Może obniżać poziom cholesterolu LDL i poprawiać elastyczność naczyń krwionośnych. Dodatkowo wspiera układ pokarmowy – łagodzi stany zapalne żołądka i jelit, reguluje trawienie, a dzięki działaniu przeciwbakteryjnemu pomaga przy lekkich zatruciach czy problemach jelitowych.

Jak wykorzystywać miód kasztanowy w kuchni?

To nie jest miód "do wszystkiego". Jego smak najlepiej gra w wytrawnych i zbalansowanych połączeniach. Świetnie komponuje się z serami – zwłaszcza pleśniowymi, owczymi, kozim i dojrzewającymi. Wystarczy skropić nim deskę serów, by całość nabrała elegancji i głębi.

W kuchni śródziemnomorskiej miód kasztanowy często trafia na grillowane warzywa, pieczone mięsa (szczególnie jagnięcinę i drób), a nawet do glazury na boczek czy żeberka. Dobrze czuje się też w towarzystwie orzechów, oliwek, karmelizowanej cebuli i fig. Nadaje się do wzbogacania sosów, marynat i dressingów – dodaje im charakteru i subtelnej słodyczy z nutą goryczki.

Jeśli lubisz łączyć kontrasty, możesz dodać go do deserów z gorzką czekoladą lub do ciast z orzechami i migdałami. W wersji śniadaniowej dobrze współgra z jogurtem greckim, granolą, a nawet kromką chleba na zakwasie – zwłaszcza jeśli nałożysz na nią serek i kilka kropli tego aromatycznego miodu.

A herbaty? Tak – ale nie gorące! Miód kasztanowy traci swoje właściwości w wysokiej temperaturze, więc jeśli chcesz dodać go do napoju, poczekaj, aż ostygnie do około 40 stopni Celsjusza. Dobrze sprawdza się w naparach z szałwią, miętą, melisą lub imbirem – nie tylko ze względu na smak, ale też swoje zdrowotne działanie.

.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej