Polacy rzadko sięgają po ten rodzaj miodu, a szkoda. Znacznie zdrowszy od innych

Na półkach z miodami królują akacjowy, lipowy i wielokwiatowy. Tymczasem w cieniu tych popularnych odmian kryje się prawdziwy superfood – miód kasztanowy. Ma intensywny smak, ciemną barwę i charakterystyczny zapach, który nie każdemu przypadnie do gustu. Ale warto dać mu szansę – to jeden z najbardziej wartościowych miodów, bogaty w antyoksydanty, mikroelementy i substancje przeciwbakteryjne.

Miód kasztanowy jest wciąż stosunkowo nieznanyMiód kasztanowy jest wciąż stosunkowo nieznany
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Miód kasztanowy to jeden z tych produktów, które albo pokochasz od pierwszej łyżeczki, albo... dasz mu drugą szansę później. Jego smak nie przypomina delikatnej słodyczy miodu akacjowego czy kwiatowego. Jest intensywny, wytrawny, lekko gorzkawy, z głębokimi, ziemistymi nutami. Czasem wyczuwalne są też akcenty ziół, dymu, orzechów czy nawet delikatna cierpkość – to dlatego nie wszyscy sięgają po niego na co dzień. Ale ci, którzy lubią bardziej wyraziste smaki, szybko odkrywają jego kulinarne możliwości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ubij miód i dodaj do napoju. Lepsze niż kawa z sieciówki

Co to jest miód kasztanowy?

Miód kasztanowy to ciemny, intensywny miód nektarowy pozyskiwany z kwiatów kasztanowca jadalnego (Castanea sativa), a nie – jak mogłoby się wydawać – z popularnego w Polsce kasztanowca zwyczajnego (Aesculus hippocastanum), który jest rośliną ozdobną i nie nadaje się do produkcji miodu spożywczego. Kasztan jadalny rośnie głównie w cieplejszych rejonach Europy, m.in. w południowej Francji, we Włoszech, Hiszpanii i Grecji, dlatego miód kasztanowy jest rzadko spotykany w Polsce, a jeśli już – to zazwyczaj pochodzi z importu lub bardzo niewielkich, lokalnych pasiek.

Z jakiego kasztanowca pochodzi?

Miód kasztanowy powstaje wyłącznie z nektaru kwiatów kasztanowca jadalnego, drzewa owocowego znanego z jadalnych owoców – kasztanów. Kwitnie on późną wiosną, a jego kwiaty przyciągają pszczoły dużą ilością nektaru i pyłku. Zebrany miód ma wyjątkowo wyrazisty aromat – lekko gorzkawy, lekko orzechowy, często z wyczuwalną nutą ziołową lub drzewną.

Czym różni się od innych miodów?

  • Kolor: ciemny bursztyn, czasem wpadający w brąz z czerwonym połyskiem
  • Smak: wyraźnie wytrawny, lekko gorzkawy, z ziołowo-orzechową nutą – zupełnie inny niż delikatny miód lipowy czy akacjowy
  • Zapach: intensywny, głęboki, nieco drzewny
  • Zawartość składników aktywnych: bardzo wysoka – miód kasztanowy zawiera więcej antyoksydantów i składników mineralnych (m.in. żelazo, mangan, potas) niż większość popularnych miodów

Właściwości zdrowotne miodu kasztanowego

Miód kasztanowy to jeden z najzdrowszych rodzajów miodu dostępnych na rynku – choć wciąż mało popularny, zasługuje na szczególne miejsce w domowej apteczce i kuchni. Jego wyjątkowa wartość wynika nie tylko z niecodziennego smaku, ale przede wszystkim z bogactwa składników bioaktywnych, których inne miody mają znacznie mniej.

  • Działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne - miód kasztanowy wykazuje silne działanie antybakteryjne – w badaniach laboratoryjnych udowodniono, że skutecznie hamuje rozwój wielu szczepów bakterii (np. Staphylococcus aureus czy E. coli). Ma to związek z wysokim poziomem naturalnych enzymów, flawonoidów oraz niskim pH. Dodatkowo działa przeciwzapalnie, dlatego może wspierać organizm w czasie infekcji, przeziębień czy stanów zapalnych gardła i jamy ustnej.
  • Wysoka zawartość polifenoli i minerałów - w porównaniu z innymi miodami, miód kasztanowy zawiera wyjątkowo dużo przeciwutleniaczy – głównie polifenoli, które neutralizują wolne rodniki i wspierają ochronę komórek przed stresem oksydacyjnym. Z tego względu uważany jest za miód o działaniu antynowotworowym i przeciwstarzeniowym.
  • Wsparcie dla układu krążenia i trawienia - dzięki obecności rutyny (naturalnego związku wzmacniającego naczynia krwionośne) miód kasztanowy polecany jest osobom z żylakami, kruchością naczyń i problemami z krążeniem. Może obniżać poziom cholesterolu LDL i poprawiać elastyczność naczyń krwionośnych. Dodatkowo wspiera układ pokarmowy – łagodzi stany zapalne żołądka i jelit, reguluje trawienie, a dzięki działaniu przeciwbakteryjnemu pomaga przy lekkich zatruciach czy problemach jelitowych.

Jak wykorzystywać miód kasztanowy w kuchni?

To nie jest miód "do wszystkiego". Jego smak najlepiej gra w wytrawnych i zbalansowanych połączeniach. Świetnie komponuje się z serami – zwłaszcza pleśniowymi, owczymi, kozim i dojrzewającymi. Wystarczy skropić nim deskę serów, by całość nabrała elegancji i głębi.

W kuchni śródziemnomorskiej miód kasztanowy często trafia na grillowane warzywa, pieczone mięsa (szczególnie jagnięcinę i drób), a nawet do glazury na boczek czy żeberka. Dobrze czuje się też w towarzystwie orzechów, oliwek, karmelizowanej cebuli i fig. Nadaje się do wzbogacania sosów, marynat i dressingów – dodaje im charakteru i subtelnej słodyczy z nutą goryczki.

Jeśli lubisz łączyć kontrasty, możesz dodać go do deserów z gorzką czekoladą lub do ciast z orzechami i migdałami. W wersji śniadaniowej dobrze współgra z jogurtem greckim, granolą, a nawet kromką chleba na zakwasie – zwłaszcza jeśli nałożysz na nią serek i kilka kropli tego aromatycznego miodu.

A herbaty? Tak – ale nie gorące! Miód kasztanowy traci swoje właściwości w wysokiej temperaturze, więc jeśli chcesz dodać go do napoju, poczekaj, aż ostygnie do około 40 stopni Celsjusza. Dobrze sprawdza się w naparach z szałwią, miętą, melisą lub imbirem – nie tylko ze względu na smak, ale też swoje zdrowotne działanie.

.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
Duńczycy zajadają się przez cały adwent. Są pulchne i miękkie jak babcine racuchy
Duńczycy zajadają się przez cały adwent. Są pulchne i miękkie jak babcine racuchy
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Najlepsi kucharze smażą karpia tylko na takim tłuszczu. Nie przypala się i nie zmienia smaku
Najlepsi kucharze smażą karpia tylko na takim tłuszczu. Nie przypala się i nie zmienia smaku
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇