Polacy rzadko sięgają po ten rodzaj miodu, a szkoda. Znacznie zdrowszy od innych
Na półkach z miodami królują akacjowy, lipowy i wielokwiatowy. Tymczasem w cieniu tych popularnych odmian kryje się prawdziwy superfood – miód kasztanowy. Ma intensywny smak, ciemną barwę i charakterystyczny zapach, który nie każdemu przypadnie do gustu. Ale warto dać mu szansę – to jeden z najbardziej wartościowych miodów, bogaty w antyoksydanty, mikroelementy i substancje przeciwbakteryjne.
Miód kasztanowy to jeden z tych produktów, które albo pokochasz od pierwszej łyżeczki, albo... dasz mu drugą szansę później. Jego smak nie przypomina delikatnej słodyczy miodu akacjowego czy kwiatowego. Jest intensywny, wytrawny, lekko gorzkawy, z głębokimi, ziemistymi nutami. Czasem wyczuwalne są też akcenty ziół, dymu, orzechów czy nawet delikatna cierpkość – to dlatego nie wszyscy sięgają po niego na co dzień. Ale ci, którzy lubią bardziej wyraziste smaki, szybko odkrywają jego kulinarne możliwości.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ubij miód i dodaj do napoju. Lepsze niż kawa z sieciówki
Co to jest miód kasztanowy?
Miód kasztanowy to ciemny, intensywny miód nektarowy pozyskiwany z kwiatów kasztanowca jadalnego (Castanea sativa), a nie – jak mogłoby się wydawać – z popularnego w Polsce kasztanowca zwyczajnego (Aesculus hippocastanum), który jest rośliną ozdobną i nie nadaje się do produkcji miodu spożywczego. Kasztan jadalny rośnie głównie w cieplejszych rejonach Europy, m.in. w południowej Francji, we Włoszech, Hiszpanii i Grecji, dlatego miód kasztanowy jest rzadko spotykany w Polsce, a jeśli już – to zazwyczaj pochodzi z importu lub bardzo niewielkich, lokalnych pasiek.
Z jakiego kasztanowca pochodzi?
Miód kasztanowy powstaje wyłącznie z nektaru kwiatów kasztanowca jadalnego, drzewa owocowego znanego z jadalnych owoców – kasztanów. Kwitnie on późną wiosną, a jego kwiaty przyciągają pszczoły dużą ilością nektaru i pyłku. Zebrany miód ma wyjątkowo wyrazisty aromat – lekko gorzkawy, lekko orzechowy, często z wyczuwalną nutą ziołową lub drzewną.
Czym różni się od innych miodów?
- Kolor: ciemny bursztyn, czasem wpadający w brąz z czerwonym połyskiem
- Smak: wyraźnie wytrawny, lekko gorzkawy, z ziołowo-orzechową nutą – zupełnie inny niż delikatny miód lipowy czy akacjowy
- Zapach: intensywny, głęboki, nieco drzewny
- Zawartość składników aktywnych: bardzo wysoka – miód kasztanowy zawiera więcej antyoksydantów i składników mineralnych (m.in. żelazo, mangan, potas) niż większość popularnych miodów
Właściwości zdrowotne miodu kasztanowego
Miód kasztanowy to jeden z najzdrowszych rodzajów miodu dostępnych na rynku – choć wciąż mało popularny, zasługuje na szczególne miejsce w domowej apteczce i kuchni. Jego wyjątkowa wartość wynika nie tylko z niecodziennego smaku, ale przede wszystkim z bogactwa składników bioaktywnych, których inne miody mają znacznie mniej.
- Działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne - miód kasztanowy wykazuje silne działanie antybakteryjne – w badaniach laboratoryjnych udowodniono, że skutecznie hamuje rozwój wielu szczepów bakterii (np. Staphylococcus aureus czy E. coli). Ma to związek z wysokim poziomem naturalnych enzymów, flawonoidów oraz niskim pH. Dodatkowo działa przeciwzapalnie, dlatego może wspierać organizm w czasie infekcji, przeziębień czy stanów zapalnych gardła i jamy ustnej.
- Wysoka zawartość polifenoli i minerałów - w porównaniu z innymi miodami, miód kasztanowy zawiera wyjątkowo dużo przeciwutleniaczy – głównie polifenoli, które neutralizują wolne rodniki i wspierają ochronę komórek przed stresem oksydacyjnym. Z tego względu uważany jest za miód o działaniu antynowotworowym i przeciwstarzeniowym.
- Wsparcie dla układu krążenia i trawienia - dzięki obecności rutyny (naturalnego związku wzmacniającego naczynia krwionośne) miód kasztanowy polecany jest osobom z żylakami, kruchością naczyń i problemami z krążeniem. Może obniżać poziom cholesterolu LDL i poprawiać elastyczność naczyń krwionośnych. Dodatkowo wspiera układ pokarmowy – łagodzi stany zapalne żołądka i jelit, reguluje trawienie, a dzięki działaniu przeciwbakteryjnemu pomaga przy lekkich zatruciach czy problemach jelitowych.
Jak wykorzystywać miód kasztanowy w kuchni?
To nie jest miód "do wszystkiego". Jego smak najlepiej gra w wytrawnych i zbalansowanych połączeniach. Świetnie komponuje się z serami – zwłaszcza pleśniowymi, owczymi, kozim i dojrzewającymi. Wystarczy skropić nim deskę serów, by całość nabrała elegancji i głębi.
W kuchni śródziemnomorskiej miód kasztanowy często trafia na grillowane warzywa, pieczone mięsa (szczególnie jagnięcinę i drób), a nawet do glazury na boczek czy żeberka. Dobrze czuje się też w towarzystwie orzechów, oliwek, karmelizowanej cebuli i fig. Nadaje się do wzbogacania sosów, marynat i dressingów – dodaje im charakteru i subtelnej słodyczy z nutą goryczki.
Jeśli lubisz łączyć kontrasty, możesz dodać go do deserów z gorzką czekoladą lub do ciast z orzechami i migdałami. W wersji śniadaniowej dobrze współgra z jogurtem greckim, granolą, a nawet kromką chleba na zakwasie – zwłaszcza jeśli nałożysz na nią serek i kilka kropli tego aromatycznego miodu.
A herbaty? Tak – ale nie gorące! Miód kasztanowy traci swoje właściwości w wysokiej temperaturze, więc jeśli chcesz dodać go do napoju, poczekaj, aż ostygnie do około 40 stopni Celsjusza. Dobrze sprawdza się w naparach z szałwią, miętą, melisą lub imbirem – nie tylko ze względu na smak, ale też swoje zdrowotne działanie.
.