Polacy uwielbiają kaloryczny deser. Na szczęście jest też wersja fit. Potrzebujesz tylko blendera

Chałwa to pyszny deser, który jednak często jest kaloryczny i niezdrowy. Na szczęście można ją zrobić w bardziej wartościowej wersji, która będzie równie smaczna.

Przepis na domową chałwęPrzepis na domową chałwę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Anna Krupa www.annakrupa.com
Marcin Michałowski

Marzysz o smacznym deserze, który nie zaszkodzi twojej diecie? Mamy dla ciebie idealne rozwiązanie - dietetyczna chałwa z komosy ryżowej. Wystarczy kilka minut i blender, aby cieszyć się rozpływającym się w ustach przysmakiem. Przekonaj się, jak w prosty sposób przygotować zdrowszą wersję popularnej chałwy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jabłuszkowe ciasteczka zachwycają nie tylko smakiem, ale i uroczym wyglądem

Chałwa z komosy ryżowej - pyszna i zdrowa

Chałwa to tradycyjne danie kuchni arabskiej, które jest popularne również w wielu innych krajach. Wykonuje się ją z nasion roślin oleistych, takich jak sezam, migdały czy orzechy, a także cukru, miodu lub karmelu. W klasycznej wersji chałwa jest bardzo kaloryczna i może zawierać nawet 500 kcal w 100 gramach.

Jeśli szukasz zdrowszej alternatywy dla tradycyjnej chałwy, możesz przygotować ją z komosy ryżowej. Quinoa to zboże o wielu cennych właściwościach zdrowotnych. Jest bogata w białko, błonnik, witaminy i minerały. Ma również niski indeks glikemiczny, dlatego jest odpowiednia dla osób z cukrzycą lub insulinoopornością.

Jak zrobić chałwę z komosy ryżowej?

Przygotowanie chałwy z komosy ryżowej jest bardzo proste i zajmie Ci zaledwie kilka minut.

Składniki:

  • 65 g komosy ryżowej,
  • 25 g mielonego sezamu,
  • 130 ml mleka kokosowego,
  • ok. 100 ml wody,
  • łyżka ulubionego słodzika.

Przygotowanie:

  1. Wypłucz komosę ryżową i umieść ją w garnku.
  2. Dolej mleko kokosowe, wodę i dodaj wybrany słodzik (możesz użyć miodu lub substytutów).
  3. Gotuj przez około 15 minut, mieszając od czasu do czasu. Masa powinna być gęsta, więc dodaj wodę, jeśli to konieczne.
  4. Wyłącz kuchenkę i pozostaw komosę do ostygnięcia.
  5. Dodaj mielony sezam i zmiksuj wszystko na gładką masę.
  6. Przełóż do miseczki i odstaw na chwilę do lodówki.

Chałwa z komosy ryżowej to idealny deser dla osób, które dbają o zdrową dietę. Jest pyszna, zdrowa i łatwa do przygotowania.

Oto kilka dodatkowych wskazówek dotyczących przygotowania chałwy z komosy ryżowej:

  • Do przygotowania chałwy możesz użyć dowolnego mleka kokosowego, zarówno słodkiego, jak i niesłodzonego.
  • Jeśli chcesz, aby chałwa była bardziej słodka, dodaj więcej słodzika.
  • Do chałwy możesz dodać również inne dodatki, takie jak owoce, orzechy lub przyprawy.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze