Polacy w lecie jedzą ten owoc na potęgę. Nawet nie pomyślą, że można zrobić z niego zupę
Kiedy przychodzi lato i temperatury bywają już naprawdę nieznośne, ochota na jedzenie sukcesywnie spada. Na szczęście istnieje pewna zupa, która podczas upałów smakuje lepiej, niż cokolwiek innego. Mowa oczywiście o chłodniku. Dzisiaj chcemy ci zaproponować stworzenie go z owocu, którego raczej się tu nie spodziewałeś.
28.06.2023 16:50
Zabierasz go na plażę i śmiejesz się, że jest jednocześnie piciem i jedzeniem. Uwielbiają go dzieci, a z plucia jego pestkami na odległość urządzają sobie zawody. Jest orzeźwiający i słodki, a jego właściwości prozdrowotne są zdumiewające. Domyślasz się już, jaki naturalny przysmak będzie głównym bohaterem tego odcinka?
Zgadłeś, chodzi oczywiście o arbuza. I chociaż jest on jednym z najpopularniejszych latem owoców, to czy pomyślałeś kiedyś, żeby zrobić z niego zupę? Lemoniadę — to jeszcze, ale zupę?! Cóż, dzisiaj to się zmieni. Jak za chwilę zauważysz, chłodnik nie musi być koniecznie przygotowywany z botwinki i buraków. Arbuz sprawdzi się tu równie dobrze. A może i lepiej? To już sam musisz ocenić — i koniecznie daj nam znać!
Chłodnik z arbuza
Składniki:
- 1 kg miąższu arbuza,
- 1 szklanka białego wytrawnego wina,
- 1 łyżka startej skórki cytryny + 2 łyżki soku,
- 300 g pomidorków koktajlowych,
- 60 g tartego parmezanu,
- 1/3 szklanki orzechów nerkowca,
- sól, cukier do smaku,
- natka pietruszki.
Sposób przygotowania:
- Przygotuj arbuza. Pozbądź się pestek i skórki — powinien ci zostać kilogram samego miąższu.
- Następnie przelej wino do rondelka i gotuj przez około 5 minut. Ten zabieg sprawi, że alkohol z napoju wyparuje. Do wina dosyp jeszcze odrobinę cukru i wymieszaj.
- Pomidorki koktajlowe umyj i przełóż do miski. Dodaj do nich oczyszczony miąższ arbuza, skórkę i sok z cytryny. Całość dokładnie zblenduj.
- Do powstałej mieszanki wlej jeszcze schłodzone wino z cukrem, dodaj starty parmezan i dwie szczypty soli. Wymieszaj i wstaw do lodówki na kilka godzin.
- W tym czasie na suchej patelni upraż orzechy nerkowca (lub takie, które lubisz najbardziej) i posiekaj natkę pietruszki. Po wyjęciu chłodnika z arbuza udekoruj nimi zupę. Smacznego!