Polacy w lecie jedzą ten owoc na potęgę. Nawet nie pomyślą, że można zrobić z niego zupę

Kiedy przychodzi lato i temperatury bywają już naprawdę nieznośne, ochota na jedzenie sukcesywnie spada. Na szczęście istnieje pewna zupa, która podczas upałów smakuje lepiej, niż cokolwiek innego. Mowa oczywiście o chłodniku. Dzisiaj chcemy ci zaproponować stworzenie go z owocu, którego raczej się tu nie spodziewałeś. 

ObrazekTen letni owoc doskonale sprawdzi się w formie zupy - Pyszności; foto: Canva

Zabierasz go na plażę i śmiejesz się, że jest jednocześnie piciem i jedzeniem. Uwielbiają go dzieci, a z plucia jego pestkami na odległość urządzają sobie zawody. Jest orzeźwiający i słodki, a jego właściwości prozdrowotne są zdumiewające. Domyślasz się już, jaki naturalny przysmak będzie głównym bohaterem tego odcinka?

Obrazek
Arbuz głównym składnikiem... zupy? - Pyszności; foto: Canva

Zgadłeś, chodzi oczywiście o arbuza. I chociaż jest on jednym z najpopularniejszych latem owoców, to czy pomyślałeś kiedyś, żeby zrobić z niego zupę? Lemoniadę — to jeszcze, ale zupę?! Cóż, dzisiaj to się zmieni. Jak za chwilę zauważysz, chłodnik nie musi być koniecznie przygotowywany z botwinki i buraków. Arbuz sprawdzi się tu równie dobrze. A może i lepiej? To już sam musisz ocenić — i koniecznie daj nam znać!

Chłodnik z arbuza

Składniki:

  • 1 kg miąższu arbuza,
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina,
  • 1 łyżka startej skórki cytryny + 2 łyżki soku,
  • 300 g pomidorków koktajlowych,
  • 60 g tartego parmezanu,
  • 1/3 szklanki orzechów nerkowca,
  • sól, cukier do smaku,
  • natka pietruszki.

Sposób przygotowania:

Obrazek
Arbuz to idealny owoc na chłodnik! - Pyszności; foto: Canva
  1. Przygotuj arbuza. Pozbądź się pestek i skórki — powinien ci zostać kilogram samego miąższu.
  2. Następnie przelej wino do rondelka i gotuj przez około 5 minut. Ten zabieg sprawi, że alkohol z napoju wyparuje. Do wina dosyp jeszcze odrobinę cukru i wymieszaj.
  3. Pomidorki koktajlowe umyj i przełóż do miski. Dodaj do nich oczyszczony miąższ arbuza, skórkę i sok z cytryny. Całość dokładnie zblenduj.
  4. Do powstałej mieszanki wlej jeszcze schłodzone wino z cukrem, dodaj starty parmezan i dwie szczypty soli. Wymieszaj i wstaw do lodówki na kilka godzin.
  5. W tym czasie na suchej patelni upraż orzechy nerkowca (lub takie, które lubisz najbardziej) i posiekaj natkę pietruszki. Po wyjęciu chłodnika z arbuza udekoruj nimi zupę. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Jej sposób nie wszystkim się spodoba
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Jej sposób nie wszystkim się spodoba
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀