Posypiesz tuż przed podaniem i zrobisz efekt wow każdego dania. Rozkoszny o patencie w kuchni

W jego kuchni nie ma przypadków - są za to warstwy smaków, tekstur i aromatów, które budowane są konsekwentnie od pierwszego podsmażenia cebuli aż po ostatnie posypanie kanapki. Michał Korkosz, znany szerzej jako Rozkoszny, nie tylko gotuje, ale też uczy jak przyprawiać tak, by zwykłe danie zmieniło się w coś absolutnie rozkosznego.

Michał Korkosz - Rozkoszny - radzi, jak doprawiać daniaMichał Korkosz - Rozkoszny - radzi, jak doprawiać dania
Źródło zdjęć: © materiały prasowe
Magdalena Pomorska

Na moje pytanie o to, w którym momencie najlepiej doprawić potrawę, Michał odpowiada bez zastanowienia, że każdy etap jest dobry. "Ten moment, kiedy podsmażamy cebulę i czosnek, to jest najlepszy moment, żeby dodać po raz pierwszy przyprawy." Jak tłumaczy, wcześniejsze podsmażenie przypraw na oliwie lub maśle to sposób na wydobycie ich pełnego aromatu. "Uwolni ich aromat, zaostrzając ten smak i w ten sposób będziemy budować smak dania." Na tym się jednak nie kończy, co udowadnia swoim nowym patentem w kuchni w postaci posypek.

Umami - smak, który zostaje

Rozkoszny nie ukrywa, że w wegetariańskim gotowaniu umami to często brakujący element. Dlatego stworzył swoje autorskie posypki przyprawowe, inspirowane japońską furikake, ale oparte na lokalnych składnikach. Jego "bomba umami" to intensywny miks borowików, suszonych pomidorów, drożdży i sosu sojowego. Brzmi jak kulinarna petarda? Tak właśnie działa.

- Umami, czyli stosunkowo niedawno odkryty piąty smak. Przypomnijmy, że mamy słony, słodki, kwaśny, gorzki i właśnie smak umami. On jest dość trudny do zdefiniowania. Często może nam się trochę mylić ze smakiem słonym, ale jest to taki smak, który bardzo często jest porównywany do esencjonalnego bulionu wołowego. Umami wręcz świdruje w ustach. Często determinuje to, czy nam danie smakuje, czy mamy ochotę jeść więcej - mówi z pasją Rozkoszny.
Dania z popisowymi posypkami Rozkosznego
Dania z popisowymi posypkami Rozkosznego © Pyszności

Posypka jak wisienka na torcie

"To jest ten już finalny moment bez gotowania – można powiedzieć, że to wisienka na torcie, takie ostatnie dotknięcie, które nadaje i smaku, i tekstury" – opisuje swoje przyprawowe posypki. To właśnie w nich zamknięta jest esencja wyśmienitości. Idealne do prostych kanapek, past czy makaronów. "Wystarczy kawałek chleba z serkiem śmietankowym i od razu to była pyszna kanapka sama w sobie. Nie zabrakło też czegoś dla fanów grillowania. Posypka "wędzone chrupnięcie" zawiera m.in. paprykę chipotle, czarnuszkę i nasiona fenkułu. Świetnie sprawdza się nie tylko na mięsie. "Można traktować i warzywa, i grzyby, nadając im tego bardzo dymnego smaku, który kojarzy się z mięsem – a to wcale nie musi być mięso dzięki tej posypce."

Posypka - dodatek do wszystkiego
Posypka - dodatek do wszystkiego © Pyszności

Kuchnia Rozkosznego to opowieść o cierpliwym budowaniu smaku. Każdy etap gotowania to szansa, by danie stało się bardziej intrygujące. A jego przyprawowe posypki? To małe kuchenne sztuczki, które robią wielkie wrażenie.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Ekspresowa kiełbaska z kurczaka. Przepis dostałam od rodziny ze wsi
Ekspresowa kiełbaska z kurczaka. Przepis dostałam od rodziny ze wsi
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Zamiast szarlotki, robię proste ciasto z jabłkami. Wygląda jak krwisty salceson
Zamiast szarlotki, robię proste ciasto z jabłkami. Wygląda jak krwisty salceson
Wlewam 2 łyżki do smalcu. Dzięki temu jest śnieżnobiały i aksamitny
Wlewam 2 łyżki do smalcu. Dzięki temu jest śnieżnobiały i aksamitny
Najgorszy błąd przy smażeniu grzybów. Przez to tracą smak i stają się glutowate
Najgorszy błąd przy smażeniu grzybów. Przez to tracą smak i stają się glutowate
Biszkopt bez proszku do pieczenia. Wychodzi lekki i puszysty jak obłoczek
Biszkopt bez proszku do pieczenia. Wychodzi lekki i puszysty jak obłoczek
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie
Rosół robię na takim mięsie i podaję z ziemniakami. Jest bardziej treściwy niż z kury
Rosół robię na takim mięsie i podaję z ziemniakami. Jest bardziej treściwy niż z kury