Posypiesz tuż przed podaniem i zrobisz efekt wow każdego dania. Rozkoszny o patencie w kuchni

W jego kuchni nie ma przypadków - są za to warstwy smaków, tekstur i aromatów, które budowane są konsekwentnie od pierwszego podsmażenia cebuli aż po ostatnie posypanie kanapki. Michał Korkosz, znany szerzej jako Rozkoszny, nie tylko gotuje, ale też uczy jak przyprawiać tak, by zwykłe danie zmieniło się w coś absolutnie rozkosznego.

Michał Korkosz - Rozkoszny - radzi, jak doprawiać daniaMichał Korkosz - Rozkoszny - radzi, jak doprawiać dania
Źródło zdjęć: © materiały prasowe
Magdalena Pomorska

Na moje pytanie o to, w którym momencie najlepiej doprawić potrawę, Michał odpowiada bez zastanowienia, że każdy etap jest dobry. "Ten moment, kiedy podsmażamy cebulę i czosnek, to jest najlepszy moment, żeby dodać po raz pierwszy przyprawy." Jak tłumaczy, wcześniejsze podsmażenie przypraw na oliwie lub maśle to sposób na wydobycie ich pełnego aromatu. "Uwolni ich aromat, zaostrzając ten smak i w ten sposób będziemy budować smak dania." Na tym się jednak nie kończy, co udowadnia swoim nowym patentem w kuchni w postaci posypek.

Umami - smak, który zostaje

Rozkoszny nie ukrywa, że w wegetariańskim gotowaniu umami to często brakujący element. Dlatego stworzył swoje autorskie posypki przyprawowe, inspirowane japońską furikake, ale oparte na lokalnych składnikach. Jego "bomba umami" to intensywny miks borowików, suszonych pomidorów, drożdży i sosu sojowego. Brzmi jak kulinarna petarda? Tak właśnie działa.

- Umami, czyli stosunkowo niedawno odkryty piąty smak. Przypomnijmy, że mamy słony, słodki, kwaśny, gorzki i właśnie smak umami. On jest dość trudny do zdefiniowania. Często może nam się trochę mylić ze smakiem słonym, ale jest to taki smak, który bardzo często jest porównywany do esencjonalnego bulionu wołowego. Umami wręcz świdruje w ustach. Często determinuje to, czy nam danie smakuje, czy mamy ochotę jeść więcej - mówi z pasją Rozkoszny.
Dania z popisowymi posypkami Rozkosznego
Dania z popisowymi posypkami Rozkosznego © Pyszności

Posypka jak wisienka na torcie

"To jest ten już finalny moment bez gotowania – można powiedzieć, że to wisienka na torcie, takie ostatnie dotknięcie, które nadaje i smaku, i tekstury" – opisuje swoje przyprawowe posypki. To właśnie w nich zamknięta jest esencja wyśmienitości. Idealne do prostych kanapek, past czy makaronów. "Wystarczy kawałek chleba z serkiem śmietankowym i od razu to była pyszna kanapka sama w sobie. Nie zabrakło też czegoś dla fanów grillowania. Posypka "wędzone chrupnięcie" zawiera m.in. paprykę chipotle, czarnuszkę i nasiona fenkułu. Świetnie sprawdza się nie tylko na mięsie. "Można traktować i warzywa, i grzyby, nadając im tego bardzo dymnego smaku, który kojarzy się z mięsem – a to wcale nie musi być mięso dzięki tej posypce."

Posypka - dodatek do wszystkiego
Posypka - dodatek do wszystkiego © Pyszności

Kuchnia Rozkosznego to opowieść o cierpliwym budowaniu smaku. Każdy etap gotowania to szansa, by danie stało się bardziej intrygujące. A jego przyprawowe posypki? To małe kuchenne sztuczki, które robią wielkie wrażenie.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯