Przed laty rarytas, dziś każdy ucieka na jego widok. W panierce smakuje jak marzenie

Móżdżek, choć dziś budzi mieszane uczucia, kiedyś był popularnym składnikiem polskiej kuchni. Oto jak można go przyrządzić, by zaskoczyć podniebienia.

Móżdżek cielęcy gotowy do smażeniaMóżdżek cielęcy gotowy do smażenia
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Katarzyna Gileta

Móżdżek, znany już w XVII wieku, był niegdyś popularnym składnikiem w polskiej kuchni. Stanisław Czarniecki, autor pierwszej polskiej książki kucharskiej, wspominał o nim w 1692 roku. W czasach PRL-u móżdżek był częstym gościem na stołach, zarówno w domach, jak i restauracjach. Dziś, choć mniej popularny, wciąż znajduje swoje miejsce w kuchniach niektórych krajów, takich jak Francja czy Meksyk.

Joanna, autorka bloga "Królestwo garów" proponuje móżdżek cielęcy smażony w panko. Blogerka chrupiące kęski serwuje z aksamitnym szafranowym aioli. Na widok takiej przystawki każdemu pocieknie ślinka. Warto więc porzucić uprzedzenia i przekonać się do podrobów, szczególne w takiej wersji.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przedwojenne kotlety śledziowe. Obiad idealny na postny dzień

Móżdżek cielęcy w panko - przepis

Składniki:

  • 320 g móżdżku cielęcego,
  • 200 ml octu z białego wina,
  • 4 liście laurowe,
  • kilka ziaren pieprzu,

Panierka:

  • 50 g mąki,
  • 2 jajka,
  • 100 g panko,
  • olej do smażenia,
  • sól,
  • pieprz.

Szafranowe aioli:

  • 1 jajko,
  • 20 g musztardy dijon,
  • 150 ml oleju,
  • sól, pieprz do smaku,
  • cukier,
  • sok z cytryny,
  • czosnek przeciśnięty przez praskę,
  • szafran.

Sposób przygotowania:

  1. Móżdżek cielęcy włóż do garnka, zalej zimną wodą, dodaj ocet, liście laurowe, pieprz.
  2. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez ok. 3 minuty. Po tym czasie móżdżek przełóż do zimnej wody i ostudź.
  3. Obierz z błony, podziel na kawałki.
  4. Zaparz szafran, przecedź.
  5. Żółtko ubij ze szczyptą cukru i soli, dalej ubijając, powoli wlewaj olej. Następnie dodaj musztardę, czosnek i sok z cytryny do smaku. Połączyć majonez z naparem z szafranu
  6. Móżdżek panieruj w mące, jajku i panko.
  7. Smaż na rumiano w głębokim tłuszczu. Wyjmuj na ręcznik papierowy.
  8. Podaj z szafranowym aioli.
Wybrane dla Ciebie
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa