InspiracjePrzed laty rarytas, dziś każdy ucieka na jego widok. W panierce smakuje jak marzenie

Przed laty rarytas, dziś każdy ucieka na jego widok. W panierce smakuje jak marzenie

Móżdżek, choć dziś budzi mieszane uczucia, kiedyś był popularnym składnikiem polskiej kuchni. Oto jak można go przyrządzić, by zaskoczyć podniebienia.

Móżdżek cielęcy gotowy do smażenia
Móżdżek cielęcy gotowy do smażenia
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Katarzyna Gileta

Móżdżek, znany już w XVII wieku, był niegdyś popularnym składnikiem w polskiej kuchni. Stanisław Czarniecki, autor pierwszej polskiej książki kucharskiej, wspominał o nim w 1692 roku. W czasach PRL-u móżdżek był częstym gościem na stołach, zarówno w domach, jak i restauracjach. Dziś, choć mniej popularny, wciąż znajduje swoje miejsce w kuchniach niektórych krajów, takich jak Francja czy Meksyk.

Joanna, autorka bloga "Królestwo garów" proponuje móżdżek cielęcy smażony w panko. Blogerka chrupiące kęski serwuje z aksamitnym szafranowym aioli. Na widok takiej przystawki każdemu pocieknie ślinka. Warto więc porzucić uprzedzenia i przekonać się do podrobów, szczególne w takiej wersji.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przedwojenne kotlety śledziowe. Obiad idealny na postny dzień

Móżdżek cielęcy w panko - przepis

Składniki:

  • 320 g móżdżku cielęcego,
  • 200 ml octu z białego wina,
  • 4 liście laurowe,
  • kilka ziaren pieprzu,

Panierka:

  • 50 g mąki,
  • 2 jajka,
  • 100 g panko,
  • olej do smażenia,
  • sól,
  • pieprz.

Szafranowe aioli:

  • 1 jajko,
  • 20 g musztardy dijon,
  • 150 ml oleju,
  • sól, pieprz do smaku,
  • cukier,
  • sok z cytryny,
  • czosnek przeciśnięty przez praskę,
  • szafran.

Sposób przygotowania:

  1. Móżdżek cielęcy włóż do garnka, zalej zimną wodą, dodaj ocet, liście laurowe, pieprz.
  2. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez ok. 3 minuty. Po tym czasie móżdżek przełóż do zimnej wody i ostudź.
  3. Obierz z błony, podziel na kawałki.
  4. Zaparz szafran, przecedź.
  5. Żółtko ubij ze szczyptą cukru i soli, dalej ubijając, powoli wlewaj olej. Następnie dodaj musztardę, czosnek i sok z cytryny do smaku. Połączyć majonez z naparem z szafranu
  6. Móżdżek panieruj w mące, jajku i panko.
  7. Smaż na rumiano w głębokim tłuszczu. Wyjmuj na ręcznik papierowy.
  8. Podaj z szafranowym aioli.

Wybrane dla Ciebie