W PRL-u była istnym hitem. Wtedy każdy na nią mlaskał, a dziś słysząc nazwę, uciekamy w popłochu

Smażony móżdżek dawniej był popularnym zamiennikiem jajecznicy. W PRL-u stanowił nie lada rarytas, jednak dzisiaj wiele osób reaguje na niego z obrzydzeniem, wykrzywiając twarz w grymasie.

Jajecznica z móżdżkiemJajecznica z móżdżkiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Podroby, takie jak wątróbka, żołądki, serca czy nerki, były nieodłącznym elementem kuchni naszych przodków. Często gościły na ich stołach, przyrządzane na różne sposoby. Jednak z biegiem lat te tradycyjne składniki straciły na popularności i dla wielu osób stały się synonimem czegoś nieapetycznego. Wspomnienie o nich często wywołuje reakcję pełną obrzydzenia. Móżdżek jest jednym z takich kontrowersyjnych przysmaków, który niegdyś był częstym gościem w polskiej kuchni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Cebularze lubelskie z tego przepisu wychodzą za każdym razem. Na jednym na pewno się nie skończy

Móżdżek - zapomniany przysmak

Przepis na smażony móżdżek pojawił się w pierwszej polskiej książce kucharskiej autorstwa Stanisława Czernieckiego, zatytułowanej "Compendium Ferculorum", wydanej w 1682 roku. Świeży móżdżek był w pewnym sensie symbolem polskich upodobań kulinarnych w okresie międzywojennym. W restauracjach najczęściej serwowano go usmażonego na patelni z jajkiem lub na tostach z odrobiną cytryny. Wykorzystywano go również do przygotowywania kotletów, obtaczanych niczym sznycel, oraz jako bazę do sosów.

W czasach PRL, kiedy kuchnia była dość uboga i opierała się na tym, co było dostępne, móżdżek nie został zapomniany. Pojawiał się w restauracjach, a sprytne gospodynie domowe przyrządzały go również w swoich domach. Podroby były wówczas promowane jako zamiennik mięsa. Jednak z upływem lat, dla wielu Polaków stały się symbolem czegoś gorszego i mało wartościowego.

Móżdżek niegdyś był rarytasem
Móżdżek niegdyś był rarytasem © Adobe Stock

Jajecznica z móżdżkiem. Przepis

Składniki:

  • 100 g mózgu wieprzowego,
  • 2 jajka,
  • 1 średnia cebule,
  • 1 łyżka masła,
  • sól i pieprz,
  • 1 łyżka octu.

Przygotowanie:

  1. Móżdżek dokładnie opłucz pod zimną wodą. Następnie przełóż do miski, zalej wodą i odstaw na kilka minut. Po tym wylej wodę i powtórz proces kilka razy.
  2. Następnie oczyść móżdżek z błonek i żył.
  3. W garnku zagotuj wodę z octem, dodaj oczyszczony móżdżek i gotuj na średnim ogniu ok. 5-7 minut.
  4. Na maśle podsmaż posiekaną cebulę. Dodaj obgotowany móżdżek i podsmaż całość.
  5. Pod koniec smażenia dodaj dwa rozkłócone jajka. Dopraw solą i pieprzem.
  6. Podawaj z pieczywem i posiekaną natką pietruszki.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę