W PRL‑u była istnym hitem. Wtedy każdy na nią mlaskał, a dziś słysząc nazwę, uciekamy w popłochu
Smażony móżdżek dawniej był popularnym zamiennikiem jajecznicy. W PRL-u stanowił nie lada rarytas, jednak dzisiaj wiele osób reaguje na niego z obrzydzeniem, wykrzywiając twarz w grymasie.
29.02.2024 12:56
Podroby, takie jak wątróbka, żołądki, serca czy nerki, były nieodłącznym elementem kuchni naszych przodków. Często gościły na ich stołach, przyrządzane na różne sposoby. Jednak z biegiem lat te tradycyjne składniki straciły na popularności i dla wielu osób stały się synonimem czegoś nieapetycznego. Wspomnienie o nich często wywołuje reakcję pełną obrzydzenia. Móżdżek jest jednym z takich kontrowersyjnych przysmaków, który niegdyś był częstym gościem w polskiej kuchni.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Móżdżek - zapomniany przysmak
Przepis na smażony móżdżek pojawił się w pierwszej polskiej książce kucharskiej autorstwa Stanisława Czernieckiego, zatytułowanej "Compendium Ferculorum", wydanej w 1682 roku. Świeży móżdżek był w pewnym sensie symbolem polskich upodobań kulinarnych w okresie międzywojennym. W restauracjach najczęściej serwowano go usmażonego na patelni z jajkiem lub na tostach z odrobiną cytryny. Wykorzystywano go również do przygotowywania kotletów, obtaczanych niczym sznycel, oraz jako bazę do sosów.
W czasach PRL, kiedy kuchnia była dość uboga i opierała się na tym, co było dostępne, móżdżek nie został zapomniany. Pojawiał się w restauracjach, a sprytne gospodynie domowe przyrządzały go również w swoich domach. Podroby były wówczas promowane jako zamiennik mięsa. Jednak z upływem lat, dla wielu Polaków stały się symbolem czegoś gorszego i mało wartościowego.
Jajecznica z móżdżkiem. Przepis
Składniki:
- 100 g mózgu wieprzowego,
- 2 jajka,
- 1 średnia cebule,
- 1 łyżka masła,
- sól i pieprz,
- 1 łyżka octu.
Przygotowanie:
- Móżdżek dokładnie opłucz pod zimną wodą. Następnie przełóż do miski, zalej wodą i odstaw na kilka minut. Po tym wylej wodę i powtórz proces kilka razy.
- Następnie oczyść móżdżek z błonek i żył.
- W garnku zagotuj wodę z octem, dodaj oczyszczony móżdżek i gotuj na średnim ogniu ok. 5-7 minut.
- Na maśle podsmaż posiekaną cebulę. Dodaj obgotowany móżdżek i podsmaż całość.
- Pod koniec smażenia dodaj dwa rozkłócone jajka. Dopraw solą i pieprzem.
- Podawaj z pieczywem i posiekaną natką pietruszki.