Zajadamy się flakami i ozorkami, a na widok tego produktu mamy mdłości. Słusznie?

Choć nikogo nie dziwią flaki czy ozorki na talerzu, wzdrygamy się na samą myśl o byczych jądrach. W Polsce ten produkt uchodzi za egzotyczny i kontrowersyjny, tymczasem w kuchni hiszpańskiej czy azjatyckiej to prawdziwy rarytas.

Bycze jądraBycze jądra
Źródło zdjęć: © Kuchennymi drzwiami | Picasa

Nie ma się więc czego obawiać. Wystarczy się przełamać i pozwolić, by ciekawość zwyciężyła. Hiszpanie uważają, że bycze jądra to skuteczny afrodyzjak. Podobną opinię wyrażają Wietnamczycy, z kolei Amerykanie nazywają je "ostrygami z Gór Skalistych".

Bycze jądra należy odpowiednio przygotować. Najlepiej zalać je wodą na całą noc, potem dokładnie oczyścić z błon i podgotować w osolonej wodzie przez ok. 15 min. Po wystudzeniu nadają się do dalszego przetwarzania. Świetnie smakują obtoczone w panierce z jajka i bułki tartej i usmażone na klarowanym maśle. Jednak Joanna, autorka bloga "Kuchennymi drzwiami" podzieliła się innym przepisem na ten wyjątkowy produkt. Razem z Maciejem Majewskim, szefem kuchni w Le Victoria Brasserie Moderne, przygotowała podczas warsztatów kulinarnych bycze jądra smażone z boczniakami i kapustą pak choi. Na blogu znajdziemy również wiele innych przepisów na podroby np. budyń z wątróbki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ekspresowy, prosty i smaczny pomysł na makaronową ucztę

Bycze jądra z boczniakami i kapustą pak choi

Składniki:

  • bycze jądra - 400 g,
  • pak choi - 160 g,
  • boczniaki - 160 g,
  • olej imbirowy - 50 ml,
  • czosnek - 4 g,
  • chili - 2 g,
  • sezam czarny - 40 g,
  • sos sojowy - 30 m.

Sposób przygotowania:

  1. Bycze jądra należy oczyścić, naciąć wzdłuż i ściągnąć błonę. Pokroić w paski.
  2. Pak choi rozdzielić na liście, boczniaki pokroić, podsmażyć na oleju imbirowym. Zdjąć z woka i trzymać w cieple.
  3. Na oleju imbirowym podsmażyć czosnek i chilli, dodać bycze jądra, podsmażyć. Dodać pak choi i boczniaki, skropić sosem sojowym, chwilę podsmażyć.
  4. Posypać prażonym czarnym sezamem.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę