Zajadamy się flakami i ozorkami, a na widok tego produktu mamy mdłości. Słusznie?

Choć nikogo nie dziwią flaki czy ozorki na talerzu, wzdrygamy się na samą myśl o byczych jądrach. W Polsce ten produkt uchodzi za egzotyczny i kontrowersyjny, tymczasem w kuchni hiszpańskiej czy azjatyckiej to prawdziwy rarytas.

Bycze jądraBycze jądra
Źródło zdjęć: © Kuchennymi drzwiami | Picasa

Nie ma się więc czego obawiać. Wystarczy się przełamać i pozwolić, by ciekawość zwyciężyła. Hiszpanie uważają, że bycze jądra to skuteczny afrodyzjak. Podobną opinię wyrażają Wietnamczycy, z kolei Amerykanie nazywają je "ostrygami z Gór Skalistych".

Bycze jądra należy odpowiednio przygotować. Najlepiej zalać je wodą na całą noc, potem dokładnie oczyścić z błon i podgotować w osolonej wodzie przez ok. 15 min. Po wystudzeniu nadają się do dalszego przetwarzania. Świetnie smakują obtoczone w panierce z jajka i bułki tartej i usmażone na klarowanym maśle. Jednak Joanna, autorka bloga "Kuchennymi drzwiami" podzieliła się innym przepisem na ten wyjątkowy produkt. Razem z Maciejem Majewskim, szefem kuchni w Le Victoria Brasserie Moderne, przygotowała podczas warsztatów kulinarnych bycze jądra smażone z boczniakami i kapustą pak choi. Na blogu znajdziemy również wiele innych przepisów na podroby np. budyń z wątróbki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ekspresowy, prosty i smaczny pomysł na makaronową ucztę

Bycze jądra z boczniakami i kapustą pak choi

Składniki:

  • bycze jądra - 400 g,
  • pak choi - 160 g,
  • boczniaki - 160 g,
  • olej imbirowy - 50 ml,
  • czosnek - 4 g,
  • chili - 2 g,
  • sezam czarny - 40 g,
  • sos sojowy - 30 m.

Sposób przygotowania:

  1. Bycze jądra należy oczyścić, naciąć wzdłuż i ściągnąć błonę. Pokroić w paski.
  2. Pak choi rozdzielić na liście, boczniaki pokroić, podsmażyć na oleju imbirowym. Zdjąć z woka i trzymać w cieple.
  3. Na oleju imbirowym podsmażyć czosnek i chilli, dodać bycze jądra, podsmażyć. Dodać pak choi i boczniaki, skropić sosem sojowym, chwilę podsmażyć.
  4. Posypać prażonym czarnym sezamem.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Czekoladowy sernik z trzech składników. Tak szybki, że możesz go zrobić nawet rano w Wigilię
Czekoladowy sernik z trzech składników. Tak szybki, że możesz go zrobić nawet rano w Wigilię
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇