InspiracjePrzepis ma 80 lat. Najsmaczniejsza kanapka świata
Przepis ma 80 lat. Najsmaczniejsza kanapka świata
Z kuchnią Izraela nieodłącznie kojarzą się shaorma i hummus. Jest jednak jeszcze jedno danie, które skradło serca wszystkich smakoszy. To sabich. Pod tą tajemniczą nazwą kryje się pita napakowana po brzegi grillowanym bakłażanem, sałatką i sosem mango.
Sabich
28.10.2023 17:36
Historia najsmaczniejszej izraelskiej kanapki nie jest długa, sięga lat 40. ubiegłego wieku. Według legendy za powstanie sabicha odpowiada Sabich Tzvi Halabi, który do Izraela przyjechał z Iraku.
"Razem z nim przywędrowała receptura na kanapkę, która w jego pierwszej ojczyźnie służyła głównie to tego, by zużyć nadmiar ugotowanych na twardo jajek, które pozostawały po przygotowaniu szabatowego dania nazywanego hamin. Takie wczesne sabichy przygotowywano zazwyczaj rano, gdy brakowało czasu na gotowanie ciepłego posiłku. Wykorzystywano jajka oraz usmażone kawałki bakłażana i faszerowano nimi pitę lub laffę, inny rodzaj płaskiego chleba" - pisze Bartek Kieżun.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sabich - najlepsza kanapka z izraela
Składniki dla 6 osób:
Amba:
- 2 dojrzałe mango,
- Papryczka chili czerwona,
- Ząbek czosnku,
- Łyżka startego na tarce imbiru,
- 1 łyżeczki kurkumy,
- 1 łyżeczki papryki z Aleppo,
- 1 łyżeczki kolendry,
- 1 łyżeczki gorczycy,
- 50 ml oliwy extra vergine,
- Sok z 1 limonki,
- Skórka starta z 1 limonki,
- Łyżeczka pieprzu różowego,
- Sól.
Sposób przygotowania:
- Nie ma dobrego sabichu bez amby, dlatego od niej trzeba zacząć. Mango obieramy, ścinamy miąższ i kroimy go w niedużą kostkę.
- Na oliwie przesmażamy gorczycę i kolendrę. (Uwaga! Może strzelać!) Po chwili dodajemy kurkumę i paprykę z Aleppo.
- Czosnek kroimy drobno i dorzucamy do przypraw, następnie dodajemy imbir i kawałeczek chili pokrojonej w małe kawałeczki. Jej ilość będzie zależna od ostrości. Sos ma być pikantny, ale łzy nie muszą nikomu lecieć.
- Wyłączamy gaz i odstawiamy ambę na chwilę do przestudzenia, po czym łączymy z pokrojonym drobno mango. Doprawiamy solą, sokiem i skórką z limonki oraz różowym pieprzem. Blendujemy krótko.
- Bakłażana kroimy na cienkie plastry, nie obierając go wcześniej. Grillujemy z dwóch stron na grubej żeliwnej patelni grillowej.
- Gotowe kawałki bakłażana wrzucamy do płytkiego talerza. Skrapiamy oliwą i octem, solimy i doprawiamy odrobiną kuminu.
- Cebulę kroimy na talarki, skrapiamy wodą i sokiem z połówki limonki. Ambą smarujemy pitę w środku z jednej strony, z drugiej nakładamy humus.
- W środek wsuwamy wszystkie warzywa i kawałki jajka. Odrobina soli i kolendry zwieńczą dzieło.
- Zjadamy, zachwycając się smakiem i zastanawiając się, jak to możliwe, że jedna kanapka wymaga aż tyle zachodu.
Przepis pochodzi z książki Bartka Kieżuna "Jerozolima" .