Przepis ma 80 lat. Najsmaczniejsza kanapka świata

Z kuchnią Izraela nieodłącznie kojarzą się shaorma i hummus. Jest jednak jeszcze jedno danie, które skradło serca wszystkich smakoszy. To sabich. Pod tą tajemniczą nazwą kryje się pita napakowana po brzegi grillowanym bakłażanem, sałatką i sosem mango.

SabichSabich
Źródło zdjęć: © Bartek Kieżun
Katarzyna Gileta

Historia najsmaczniejszej izraelskiej kanapki nie jest długa, sięga lat 40. ubiegłego wieku. Według legendy za powstanie sabicha odpowiada Sabich Tzvi Halabi, który do Izraela przyjechał z Iraku.

"Razem z nim przywędrowała receptura na kanapkę, która w jego pierwszej ojczyźnie służyła głównie to tego, by zużyć nadmiar ugotowanych na twardo jajek, które pozostawały po przygotowaniu szabatowego dania nazywanego hamin. Takie wczesne sabichy przygotowywano zazwyczaj rano, gdy brakowało czasu na gotowanie ciepłego posiłku. Wykorzystywano jajka oraz usmażone kawałki bakłażana i faszerowano nimi pitę lub laffę, inny rodzaj płaskiego chleba" - pisze Bartek Kieżun.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Śniadaniowe gwiazdy. Proste, ale bardzo efektowne

Sabich - najlepsza kanapka z izraela

Składniki dla 6 osób:

  • 6 pit,
  • Humus,
  • 6 plastrów pomidora żółtego,
  • 6 plastrów pomidora czerwonego,
  • 6 marynowanych papryk pepperoni,
  • 3 ogórki marynowane,
  • 3 ogórki świeże, gruntowe,
  • Bakłażan,
  • Cebula czerwona,
  • 3 jajka "zerówki",
  • Sos amba,
  • Oliwa extra vergine,
  • Ocet z czerwonego wina,
  • Garść kolendry,
  • Sól, pieprz.

Amba:

  • 2 dojrzałe mango,
  • Papryczka chili czerwona,
  • Ząbek czosnku,
  • Łyżka startego na tarce imbiru,
  • 1 łyżeczki kurkumy,
  • 1 łyżeczki papryki z Aleppo,
  • 1 łyżeczki kolendry,
  • 1 łyżeczki gorczycy,
  • 50 ml oliwy extra vergine,
  • Sok z 1 limonki,
  • Skórka starta z 1 limonki,
  • Łyżeczka pieprzu różowego,
  • Sól.

Sposób przygotowania:

  1. Nie ma dobrego sabichu bez amby, dlatego od niej trzeba zacząć. Mango obieramy, ścinamy miąższ i kroimy go w niedużą kostkę.
  2. Na oliwie przesmażamy gorczycę i kolendrę. (Uwaga! Może strzelać!) Po chwili dodajemy kurkumę i paprykę z Aleppo.
  3. Czosnek kroimy drobno i dorzucamy do przypraw, następnie dodajemy imbir i kawałeczek chili pokrojonej w małe kawałeczki. Jej ilość będzie zależna od ostrości. Sos ma być pikantny, ale łzy nie muszą nikomu lecieć.
  4. Wyłączamy gaz i odstawiamy ambę na chwilę do przestudzenia, po czym łączymy z pokrojonym drobno mango. Doprawiamy solą, sokiem i skórką z limonki oraz różowym pieprzem. Blendujemy krótko.
  5. Bakłażana kroimy na cienkie plastry, nie obierając go wcześniej. Grillujemy z dwóch stron na grubej żeliwnej patelni grillowej.
  6. Gotowe kawałki bakłażana wrzucamy do płytkiego talerza. Skrapiamy oliwą i octem, solimy i doprawiamy odrobiną kuminu.
  7. Cebulę kroimy na talarki, skrapiamy wodą i sokiem z połówki limonki. Ambą smarujemy pitę w środku z jednej strony, z drugiej nakładamy humus.
  8. W środek wsuwamy wszystkie warzywa i kawałki jajka. Odrobina soli i kolendry zwieńczą dzieło.
  9. Zjadamy, zachwycając się smakiem i zastanawiając się, jak to możliwe, że jedna kanapka wymaga aż tyle zachodu.

Przepis pochodzi z książki Bartka Kieżuna "Jerozolima" .

Okładka książki
Okładka książki © Materiały prasowe
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska