Smaczne i zdrowe babeczki z uśmiechem - idealny deser, kiedy chcesz poprawić komuś humor

Ten przepis ma wiele zalet - zawiera same zdrowe składniki, smakuje wspaniale, a oprócz tego wszystkiego... poprawia humor!

Obrazek
Pyszności

Jeżeli więc ktoś z twojej rodziny lub przyjaciół ma dziś zły dzień, koniecznie przyrządź mu taki deser, a na pewno (chociaż na chwilkę) się uśmiechnie! Leć więc po składniki i do dzieła.

1 PORCJA: 141g

Kalorie: 250 kcal

Białka: 6 g

Węglowodany: 53 g

Błonnik: 5 g

Tłuszcze: 2 g

Składniki:

  1. 2 szt. banan pokrojony w plastry
  2. 100 g miód
  3. 1 łyżeczka olejek migdałowy
  4. 125 g płatki owsiane
  5. 1 łyżeczka cynamon
  6. 1 szczypta sól
  7. 6 łyżek jogurt naturalny
  8. 12 szt. borówki
  9. 6 szt. maliny
  10. 6 szt. foremki na babeczki
Sposób przygotowania:

1. Za pomocą widelca lub moździerza dokładnie rozgnieć banany.

Obrazek

2. Do bananów dodaj miód i olejek migdałowy. Dobrze wymieszaj.

Obrazek

3. Do miski wsyp płatki owsiane, cynamon i sól. Wymieszaj, aby składniki dobrze się ze sobą połączyły.

Obrazek

4. Do płatków wlej mieszankę bananową i dokładnie wszystko wymieszaj.

Obrazek

5. Uzyskaną masę przełóż do foremek na babeczki. Za pomocą palców, dociśnij płatki na środku foremek, aby powstała filiżanka. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni C i piecz przez 12 minut.

Obrazek

6. Po 12 minutach wyjmij z piekarnika. Przełóż babeczki z foremek na talerz i poczekaj 10-20 minut, aż ostygną.

Obrazek

7. Kiedy babeczki ostygną, do każdej z nich włóż po jednej łyżce jogurtu naturalnego.

Obrazek

8. Teraz czas na wykonanie uśmiechu. W tym celu do każdej babeczki włóż po dwie borówki (oczka) oraz po jednej malinie (uśmiech).

Obrazek
9. I gotowe. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser