Bananowy chlebek z czekoladą

Tym razem przygotowaliśmy dla Was chlebek w wersji na słodko :) Dodaliśmy do niego składnik, któremu nie odmówi największy twardziel - tak, w przepisie znalazła się czekolada ❤

Obrazek
Pyszności

Składniki:

  1. 5 szt. banany
  2. 3 łyżki olej roślinny
  3. 1/2 szkl. mleko
  4. 300 g gorzka czekolada
  5. maliny jako dodatek
  6. 1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
  7. 1/2 szkl. cukier
  8. 1 szt. jajko
  9. 1 łyżeczka proszek do pieczenia
  10. 1 łyżeczka cynamon
  11. 1/4 łyżeczki sól
  12. 1,5 szkl. mąka
  13. 1/2 szkl. słodka śmietanka 30%
Sposób przygotowania:

1. Przy pomocy widelca rozmiażdż podzielone na kawałki banany. Następnie dodaj do nich olej, ekstrakt waniliowy oraz cukier. Dokładnie wymieszaj.

Obrazek

2. Jako kolejne składniki dodaj: jajko, proszek do pieczenia, cynamon, sól oraz mąkę.

Obrazek

3. Ponownie wymieszaj i powstałą mieszankę przełóż do formy silikonowej. Piecz chlebek bananowy przez 45 minut w rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku.

Obrazek

4. W garnku połącz ze sobą śmietankę i mleko. Po chwili dodaj gorzką czekoladę i gotuj do chwili, aż powstanie jednolita masa.

Obrazek

5. Z upieczonego chleba wydziel środkową część i zacznij ją wycinać (jak na zdjęciu poniżej).

Obrazek

6. Wlej do powstałego otworu czekoladę. Chlebek możesz łączyć z ulubionymi owocami - my wybraliśmy banany i maliny. Przydatne okażą się również kawałki, które przed chwilą usunęłaś. Smacznego!

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser