Oto przepis na pyszny obiad, który z pewnością na stałe zagości w Waszych domach. Genialne bitki z pieczarki już od pierwszego kęsa skradną Wasze serca ?
Pyszności
Składniki:
500 g polędwica wieprzowa
2 ząbki czosnek
2 łyżki śmietana 30%
1 łyżka mąka
1/3 szkl. woda
ziemniaki
1 szczypta sól
1 szczypta pieprz
2 łyżki masło
1/2 szt. cebula
250 g pieczarki
1 l bulion
2 szt. liść laurowy
kilka ziaren ziele angielskie;
Sposób przygotowania:
1. Polędwicę wieprzową podziel na kawałki. Następnie rozbij tłuczkiem i dopraw przy pomocy soli, pieprzu i czosnku.
2. Smaż mięso na rozgrzanej patelni przez kilka minut. Potem odłóż je na bok.
3. Na patelni podsmaż cebulę. Po chwili dodaj pieczarki i odłożone wcześniej bitki.
4. Stopniowo dodawaj bulion. Na samym końcu dodaj liście laurowe i kilka ziarenek ziela angielskiego.
5. Duś całość ok. 20-30 minut.
6. W misce połącz ze sobą śmietanę 30%, mąkę, wodę i wywar. Dokładnie wymieszaj i stopniowo zacznij wlewać na patelnię.
7. Gotowe bitki z grzybami możesz podać z ziemniakami, kaszą lub ryżem. My wybraliśmy pierwszą opcję.