PrzepisPrzekąskiBułeczki drożdżowe z mięsem mielonym, żółtym serem, czosnkiem i pietruszką
Bułeczki drożdżowe z mięsem mielonym, żółtym serem, czosnkiem i pietruszką
Poniżej zobaczysz przepis na przyrządzenie bułeczek drożdżowych z mięsem mielonym, żółtym serem, czosnkiem i pietruszką.
Pyszności
02.01.2017 | aktual.: 10.10.2017 14:05
Składniki:
- 1 łyżka olej
- 450 g wołowina zmielona
- przyprawa meksykańska
- 300 g sos pomidorowy
- ciasto drożdżowe
- 1 szczypta mąka
- ser żółty pokrojony w laski
- 4 łyżki masło roztopione
- 1 garść natka pietruszki posiekana
- 3 ząbki czosnek przeciśnięty przez praskę
Sposób przygotowania:
1. Na patelni rozgrzej olej, a następnie wrzuć na nią mięso i rozdrobnij je. Kiedy mięso będzie dosmażone, odlej z patelni tłuszcz i posyp mięso przyprawą meksykańską. Dobrze wymieszaj, a następnie dodaj sos pomidorowy. Ponownie wymieszaj.
2. Posyp ciasto drożdżowe mąką i rozwałkuj je. Powycinaj z niego średniej wielkości kwadraty.
3. Do każdego kwadratu nałóż przygotowany farsz i laskę żółtego sera. Zawiń ciasto tak, aby nadzienie było dobrze zamknięte. Ułóż bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
4. W miseczce wymieszaj ze sobą roztopione masło, pietruszkę i czosnek, a następnie nasmaruj tą mieszanką wierzch bułeczek. Włóż blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 215 stopni C. Piecz przez 10 minut.
5. Po 10 minutach wyjmij gotowe bułeczki z piekarnika.
6. Smacznego!