Chłodnik z pomidorów - idealny na tropikalne upały

Co pomoże skutecznie przetrwać falę największych upałów? Oczywiście chłodnik z pomidorów! Dlatego nie możesz przegapić tego przepisu i najlepiej od razu go zapisz ?

Obrazek
Pyszności

Składniki:

Podstawowe składniki

  1. 6-7 szt. pomidory malinowe
  2. 4 szt. buraki ugotowane
  3. 1/2 szkl. bazylia świeża
  4. 1 szt. cytryna sok
  5. 2 łyżki ocet balsamiczny
  6. 1 łyżeczka sól
  7. 1/2 łyżeczki pieprz

Dodatki

  1. 200-250 ml woda opcjonalnie
  2. 1/2 szkl. pomidory malinowe pokrojone drobno
  3. 1/2 szkl. szczypiorek posiekany
  4. 1/2 szkl. koperek posiekany
  5. 1/2 szt. cebula czerwona

Sposób przygotowania:

1. Natnij pomidory i zalej je wrzątkiem.

Obrazek

2. Następnie usuń skórki i podziel je na mniejsze kawałki.

Obrazek

3. W blenderze umieść pokrojone pomidory, ugotowane buraki, liście bazylii, sok z cytryny, sól, pieprz oraz ocet balsamiczny. Zblenduj.

Obrazek

4. Do gotowej mieszanki dodaj kawałki pomidorów, szczypiorek, koperek oraz czerwoną cebulę. Opcjonalnie możesz dodać również wodę.

Obrazek

5. Smacznego!

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku