Duszona młoda kapusta z pomidorami to nasz tajny sekret na pyszny obiad majowy. Kiedy go przygotowujemy, nasi bliscy zawsze proszą o dokładkę. Po prostu palce lizać!
Pyszności
12.05.2021 | aktual.: 13.05.2021 10:29
Składniki:
2 łyżki masło klarowane
1 szt. cebula
1/2 szt. młoda kapusta mała
250 ml woda
3 szt. pomidory
1 łyżka cukier
1 łyżka sól
1/2 szkl. świeży koperek posiekany
Sposób przygotowania:
1. Natnij pomidory, po czym sparz je wrzątkiem. Dzięki temu zabiegowi bez problemu pozbędziesz się skórki z warzyw.
2. Teraz poszatkuj młodą kapustę.
3. W garnku połącz ze sobą masło oraz cebulę.
4. Następnie dodaj do garnka wcześniej przygotowaną kapustę i wodę. Duś kapustę przez 20 minut.
5. Po tym czasie dodaj do garnka pokrojone na mniejsze kawałki pomidory,
6. ...sól, cukier i świeży koperek. Dokładnie wymieszaj i duś przez kolejne 20 minut.