Krokiety z farszem z bobu i serka mascarpone

Dziś publikujemy ostatni przepis, który został nagrodzony w naszym konkursie. Przepisem na krokiety z farszem z bobu i serka mascarpone podzieliła się z nami Małgorzata Popkiewicz.

Obrazek
Pyszności

Składniki:

Farsz

  1. 500 g bób
  2. 200 g serek mascaropone
  3. 1 pęczek natka pietruszki
  4. 1 szczypta sól
  5. 1 szczypta pieprz

Naleśniki

  1. 1,5 szkl. mąka
  2. 1 szkl. mleko
  3. 3/4 szkl. woda
  4. 2 szt. jajka
  5. 1 szczypta sól

Panierka

  1. 1,5 szkl. bułka tarta
  2. 2 szt. jajka
Sposób przygotowania:

1. W mikserze połącz ze sobą mąkę, mleko, wodę, jajka oraz sól. Powstałą mieszankę odstaw na 30 minut. Następnie przygotuj naleśniki.

Obrazek

2. W międzyczasie przygotuj bób. Wrzuć go na osolony wrzątek i gotuj przez 12-15 minut. Kiedy ugotowany bób już przestygnie, obieramy go ze skórki. Po czym łączymy go z serkiem mascarpone, posiekaną pietruszką, solą oraz pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.

Obrazek

3. Umieść powstały farsz na naleśniku i uformuj z niego krokiet. Następnie obtocz go w jajkach oraz bułce tartej i smaż na rozgrzanej patelni.

Obrazek

4. Smacznego!

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy