Makaron ryżowy z kremowym sosem

Makaron ryżowy z kremowym sosem świetnie sprawdzi się zarówno w roli obiadu, jak i kolacji. Ślinka cieknie od samego patrzenia!

Obrazek
Pyszności

Składniki:

Sos

  1. 200 ml bulion warzywny
  2. 1/4 szkl. sos sojowy
  3. 3 łyżki pasta tahini
  4. 2 łyżki ocet ryżowy
  5. 1 łyżka sos chili Sriracha opcjonalnie

Pozostałe składniki

  1. 1/2 łyżeczki sól
  2. 200 g makaron ryżowy
  3. 2 łyżki sezam do dekoracji
  4. 200 g tofu
  5. 3 łyżki olej rzepakowy
  6. 2 szt. cebula szalotka
  7. 1/2 szkl. szczypiorek posiekany
  8. 200 g grzyby SHII-TAKE

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od przygotowania sosu. W tym celu połącz ze sobą: bulion warzywny, sos sojowy, sos chili Sriracha, pastę tahini oraz ocet ryżowy. Dokładnie wymieszaj.

Obrazek

2. Na patelni podsmaż tofu na złoty kolor. Dopraw je do smaku przy pomocy soli. W międzyczasie zalej makaron wrzątkiem i odstaw na 30 minut.

Obrazek

3. Gdy tofu będzie już gotowe, przełóż je na talerz. Na tej samej patelni połącz grzyby, cebulę i szczypiorek. Smaż przez 4 minuty.

Obrazek

4. Następnie dodaj sos i wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.

Obrazek

5. Na koniec dodaj wcześniej przygotowane tofu i makaron. Po raz kolejny połącz składniki.

Obrazek

6. Gotuj do momentu, aż sos zgęstnieje. I to wszystko!

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości