PrzepisPrzekąskiNadziewane pomidory w cieście
Nadziewane pomidory w cieście
Poniżej zobaczysz przepis na przyrządzenie nadziewanych pomidorów w cieście. Doskonale sprawdzą się jako przystawka lub przekąska.
Pyszności
28.01.2017 | aktual.: 01.06.2017 10:29
Składniki:
- 3-4 szt. pomidory
- 350 g spód do pizzy
- plastry szynka pokrojona w kostkę
- 1 opak. mozzarella w zalewie
- 3 łyżki oliwa z oliwek
- 1 łyżeczka sól
- 1/2 łyżeczki pieprz
- oregano
Sposób przygotowania:
1. Umyj pomidory, osusz je i odetnij ich górne części. Następnie za pomocą małej łyżeczki wydrąż środek każdego z nich.
2. Z gotowego spodu do pizzy wytnij okręgi, które będą większe niż pomidory.
3. Każdego pomidora zawiń w ciasto tak, jak na poniższym zdjęciu.
4. Do każdego pomidora nałóż pokrojoną szynkę.
5. Zmiksuj ze sobą mozzarellę, oliwę z oliwek, sól i pieprz.
6. Do każdego pomidora nałóż przygotowany farsz, a następnie każdego z nich posyp z wierzchu oregano. Włóż pomidory do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni C i piecz przez 25 minut.
7. Po 25 minutach wyjmij pomidory z piekarnika i przełóż je na talerz.
8. Smacznego!