Śmietanowa zapiekanka z talarkami

Oto pomysł na prostą i szybką zapiekankę, która z pewnością przypadnie do gustu każdemu, nawet największemu marudzie :) Zresztą sami się o tym przekonajcie i koniecznie wypróbujcie ten przepis.

Obrazek
Pyszności

Składniki:

  1. 30 g masło
  2. 1 szt. cebula
  3. 200 g boczek pokrojony
  4. 1 kieliszek białe wino wytrawne
  5. 700 g ziemniaki talarki, podgotowane
  6. 1 szczypta sól
  7. 1 szczypta pieprz
  8. 300 ml śmietanka 30%
  9. 100 g mozarella starta
Sposób przygotowania:

1. Na gorącej patelni podsmaż ze sobą cebulę i boczek.

Obrazek

2. Dodaj białe wino i poczekaj, aż alkohol odparuje.

Obrazek

3. Podgotowane ziemniaki potnij na talarki i ułóż w formie do pieczenia.

Obrazek

4. Następnie dodaj śmietankę i mieszankę boczkowo-cebulową.

Obrazek

5. Ułóż kolejne warstwy w tej samej kolejności. Na wierzchu posyp startym serem. Całość piecz przez 40 minut w rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza piekarniku.

Obrazek

6. I gotowe!

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie