Oto pomysł na prostą i szybką zapiekankę, która z pewnością przypadnie do gustu każdemu, nawet największemu marudzie :) Zresztą sami się o tym przekonajcie i koniecznie wypróbujcie ten przepis.
Pyszności
27.01.2018 | aktual.: 28.01.2018 10:39
Składniki:
30 g masło
1 szt. cebula
200 g boczek pokrojony
1 kieliszek białe wino wytrawne
700 g ziemniaki talarki, podgotowane
1 szczypta sól
1 szczypta pieprz
300 ml śmietanka 30%
100 g mozarella starta
Sposób przygotowania:
1. Na gorącej patelni podsmaż ze sobą cebulę i boczek.
2. Dodaj białe wino i poczekaj, aż alkohol odparuje.
3. Podgotowane ziemniaki potnij na talarki i ułóż w formie do pieczenia.
4. Następnie dodaj śmietankę i mieszankę boczkowo-cebulową.
5. Ułóż kolejne warstwy w tej samej kolejności. Na wierzchu posyp startym serem. Całość piecz przez 40 minut w rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza piekarniku.