Świąteczne pierogi pieczone z 3 farszami

Świąteczne pierogi pieczone z 3 farszami i nie potrzebujesz nic więcej, aby zaskoczyć swoich bliskich pysznym daniem wigilijnym. Takim pysznościom nie odmówi nawet największy niejadek.

Obrazek
Pyszności

Nasze pierogi przygotowaliśmy w Ovi Smart marki Philips.

Składniki:

Farsz z dyni i jarmużu na 20 sztuk

  1. 500 g puree dyniowe
  2. 50 g jarmuż podsmażony
  3. 2 szt. cebula usmażona
  4. 1/2 szkl. parmezan
  5. 1 łyżka sól
  6. 1 łyżeczka słodka papryka

Farsz z bakalii na 20 sztuk

  1. 1/2 szkl. miód
  2. 200 g orzechy włoskie
  3. 300 g suszone śliwki
  4. 1 łyżeczka cynamon mielony

Farsz z kiszonej kapusty na 20 sztuk

  1. 500 g kiszona kapusta ugotowana
  2. 2 szt. jajka ugotowane
  3. 2 szt. cebula usmażona
  4. 20 g suszone grzyby namoczone
  5. 1 łyżka majeranek
  6. 1/2 łyżeczki gałka muszkatołowa
  7. 2 łyżki sól
  8. 1 łyżeczka pieprz

Ciasto

  1. 600 g mąka
  2. 300 g maślanka
  3. 1 szt. jajko
  4. 60 ml olej
  5. 2 łyżki cukier
  6. 10 g suche drożdze

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od przygotowania ciasta. W tym celu rozsyp na stolnicy mąkę i zrób w niej wgłębienie. Następnie umieść w nim: maślankę, olej, suche drożdże, cukier i jajko. Z mieszanki uformuj ciasto i odstaw je pod przykryciem do wyrośnięcia.

Obrazek

2. W międzyczasie przygotuj farsz z: kiszonej kapusty, ugotowanych i pokrojonych drobno jajek, usmażonej cebuli, namoczonych suszonych grzybów, majeranku, gałki muszkatołowej, soli i pieprzu. I pierwszy farsz jest gotowy.

Obrazek

3. Czas na bakaliową mieszankę. Tym razem połącz: posiekane drobno orzechy włoskie, suszone śliwki, cynamon i miód.

Obrazek

4. I na koniec farsz na bazie puree z dyni, które należy wymieszać z: posiekanym i podsmażonym jarmużem, usmażoną cebulą, parmezanem, solą i czerwoną papryką.

Obrazek

5. Wróć do ciasta. Rozwałkuj je i zacznij wycinać koła. Następnie umieść w środku każdego elementu farsz i uformuj pierogi.

Obrazek
Wykra

6. Tak przygotowane pierogi ułóż w Ovi, posmaruj je roztrzepanym jajkiem i piecz przez 15 minut (temp. 160 stopni Celsjusza).

Obrazek

7. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Wielozadaniowiec do zupy i marynat. Zrób go od zera jak Ewa Wachowicz
Wielozadaniowiec do zupy i marynat. Zrób go od zera jak Ewa Wachowicz
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀