Świąteczne pierogi pieczone z 3 farszami

Świąteczne pierogi pieczone z 3 farszami i nie potrzebujesz nic więcej, aby zaskoczyć swoich bliskich pysznym daniem wigilijnym. Takim pysznościom nie odmówi nawet największy niejadek.

Obrazek
Pyszności

Nasze pierogi przygotowaliśmy w Ovi Smart marki Philips.

Składniki:

Farsz z dyni i jarmużu na 20 sztuk

  1. 500 g puree dyniowe
  2. 50 g jarmuż podsmażony
  3. 2 szt. cebula usmażona
  4. 1/2 szkl. parmezan
  5. 1 łyżka sól
  6. 1 łyżeczka słodka papryka

Farsz z bakalii na 20 sztuk

  1. 1/2 szkl. miód
  2. 200 g orzechy włoskie
  3. 300 g suszone śliwki
  4. 1 łyżeczka cynamon mielony

Farsz z kiszonej kapusty na 20 sztuk

  1. 500 g kiszona kapusta ugotowana
  2. 2 szt. jajka ugotowane
  3. 2 szt. cebula usmażona
  4. 20 g suszone grzyby namoczone
  5. 1 łyżka majeranek
  6. 1/2 łyżeczki gałka muszkatołowa
  7. 2 łyżki sól
  8. 1 łyżeczka pieprz

Ciasto

  1. 600 g mąka
  2. 300 g maślanka
  3. 1 szt. jajko
  4. 60 ml olej
  5. 2 łyżki cukier
  6. 10 g suche drożdze

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od przygotowania ciasta. W tym celu rozsyp na stolnicy mąkę i zrób w niej wgłębienie. Następnie umieść w nim: maślankę, olej, suche drożdże, cukier i jajko. Z mieszanki uformuj ciasto i odstaw je pod przykryciem do wyrośnięcia.

Obrazek

2. W międzyczasie przygotuj farsz z: kiszonej kapusty, ugotowanych i pokrojonych drobno jajek, usmażonej cebuli, namoczonych suszonych grzybów, majeranku, gałki muszkatołowej, soli i pieprzu. I pierwszy farsz jest gotowy.

Obrazek

3. Czas na bakaliową mieszankę. Tym razem połącz: posiekane drobno orzechy włoskie, suszone śliwki, cynamon i miód.

Obrazek

4. I na koniec farsz na bazie puree z dyni, które należy wymieszać z: posiekanym i podsmażonym jarmużem, usmażoną cebulą, parmezanem, solą i czerwoną papryką.

Obrazek

5. Wróć do ciasta. Rozwałkuj je i zacznij wycinać koła. Następnie umieść w środku każdego elementu farsz i uformuj pierogi.

Obrazek
Wykra

6. Tak przygotowane pierogi ułóż w Ovi, posmaruj je roztrzepanym jajkiem i piecz przez 15 minut (temp. 160 stopni Celsjusza).

Obrazek

7. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Zamiast szarlotki, robię proste ciasto z jabłkami. Wygląda jak krwisty salceson
Zamiast szarlotki, robię proste ciasto z jabłkami. Wygląda jak krwisty salceson
Wlewam 2 łyżki do smalcu. Dzięki temu jest śnieżnobiały i aksamitny
Wlewam 2 łyżki do smalcu. Dzięki temu jest śnieżnobiały i aksamitny
Najgorszy błąd przy smażeniu grzybów. Przez to tracą smak i stają się glutowate
Najgorszy błąd przy smażeniu grzybów. Przez to tracą smak i stają się glutowate
Biszkopt bez proszku do pieczenia. Wychodzi lekki i puszysty jak obłoczek
Biszkopt bez proszku do pieczenia. Wychodzi lekki i puszysty jak obłoczek
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie
Rosół robię na takim mięsie i podaję z ziemniakami. Jest bardziej treściwy niż z kury
Rosół robię na takim mięsie i podaję z ziemniakami. Jest bardziej treściwy niż z kury
Ten dodatek do obiadu był hitem w PRL. Jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy
Ten dodatek do obiadu był hitem w PRL. Jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy