Krem dyniowy

Ten krem doskonale sprawdzi się jako propozycja na długie, jesienne wieczory. My jesteśmy jak najbardziej na tak, a Wy?

Obrazek
Pyszności

Składniki:

  1. 3 kg dynia
  2. 4 szt. gruszka
  3. 1/2 szkl. nasiona słonecznika
  4. 2 szt. cebula
  5. 2 łyżki imbir posiekany
  6. 1 szt. papryczka chilli
  7. 1 l bulion warzywny
  8. 200 ml jogurt naturalny
  9. 1/3 szkl. oliwa z oliwek z podziałem na pół
  10. 1-2 łyżeczki sól gruboziarnista
  11. 1/2 szkl. pestki dyni

Sposób przygotowania:

1. Podziel dynie na kawałki (jak na zdjęciu poniżej). Następnie polej je oliwą i wstaw do piekarnika na 30 minut (temp. 190 stopni Celsjusza).

Obrazek

2. W upieczonych kawałkach dyni oddziel ich zawartość od skórki.

Obrazek

3. Następnie połącz w garnku cebulę, imbir, gruszki oraz dynie.

Obrazek

4. Nie zapomnij również o bulionie warzywnym. Gotuj pod przykryciem ok. 20 minut.

Obrazek

5. Po czym dodaj sól i papryczki chilli. Zblednuj na krem.

Obrazek

6. Przelej krem do talerza. Następnie dodaj oliwę z oliwek, jogurt, pestki dyni i płatki chilli. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Powtarzali jedną odmianę
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Powtarzali jedną odmianę
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka