10 bezcennych porad, dzięki którym nie dasz się oszukać przez producentów jedzenia

Jeśli chcesz, żeby w Twoim koszyku na zakupy lądowały tylko najlepsze produkty- sprawdź, na co zwracać uwagę podczas zakupów. Dzięki tym prostym wskazówkom na pewno się nie zawiedziesz.

Obrazek
Ewa

#1 Chleb - jak rozpoznać najlepsze wypieki

  • Dobry chleb nie wymaga wielu składników: mąka, woda, sól, zakwas lub drożdże. Wszystkie dziwnie brzmiące dodatki powinny sprawić, że chleb nie wyląduje w koszyku: chemiczne spulchniacze,olej, cukier, karmel.
  • Unikaj wyrobów, które mają długi termin ważności
  • Im wyższy typ mąki, tym lepiej
  • Naciśnij jego powierzchnię - dobry chleb jest sprężysty i powinien wrócić do pierwotnego kształtu. Dotykaj tylko przez opakowanie lub w rękawiczce!
  • Przyjrzyj się, jaki ma kolor: dobry razowy chleb ma kolor szaro-brązowy, ciemniejszy świadczy o dodaniu karmelu
Obrazek

#2 Kurczak

  • Kurczak powinien być bladoróżowy, czasem lekko beżowy. Skórka powinna być jaśniejsza niż mięso. Nie bój się, jeśli jest żółta: świadczy to o tym, że zwierze za życia było karmione kukurydzą i naturalnymi paszami
  • Zwróć uwagę w jakiej temperaturze jest przechowywany: powinno być to ok. 4 st. Celsjusza
  • Sprawdź datę pakowania, powie Ci ona więcej o świeżości niż termin przydatności do spożycia. Chociaż może być ona długa, to najlepiej będzie, jeśli wybierzesz kurczaka pakowanego do 2 dni przed zakupem
Obrazek

#3 Arbuz

  • Jeśli arbuz ma suchą, brązową łodygę, oznacza to, że jest dojrzały i gotowy do spożycia
  • Jasna plama, którą możesz zobaczyć na arbuzie, to miejsce, w którym leżał na ziemi. Im jest ona ciemniejsza tym lepiej, bo to znak, że owoc jest gotowy do spożycia.
  • Stuknij w owoc i jeśli usłyszysz dudniący dźwięk, to znak, że arbuz nadaje się do zjedzenia.
Obrazek

#4 Pomidory

  • Unikaj kupowania pomidorów w plastikowych pojemnikach. Dzieje się tak, ponieważ nie będziesz w stanie sprawdzić, czy są świeże
  • Powąchaj. Jeśli nic nie wykryjesz, pomidor jeszcze nie dojrzał. Pomidory muszą pachnieć jak pomidory, zwłaszcza tam, gdzie łączą się z łodygą.
  • Pomidory powinny być intensywnie czerwone, szczególnie przy szypułce. Nie powinny mieć też żadnych plam przebarwień czy uszkodzeń skórki.
Obrazek

#5 Papryka

  • Sprawdź stan łodygi. Jeśli jest zielona, jędrna i chrupiąca- jest to oznaka świeżości.
  • Skórka powinna być błyszcząca i gładka, bez przebarwień
  • Papryka z 4 nóżkami najczęściej ma mniej nasion niż ta z 2 lub 3. Dzięki temu lepiej sprawdzi się do przepisów, gdzie musi być gotowana
Obrazek

#6 Cukinia

  • Im dłuższa cukinia, tym większa szansa, że będzie gorzka
  • Świeża cukinia jest jędrna, twarda, w intensywnym, zielonym kolorze
  • Na jej powierzchni nie powinno być plam ani przebarwień
  • Najsmaczniejsza jest młoda cukinia (długości 15-25 cm) z cienką, delikatną skórką i miąższem z niewykształconymi jeszcze gniazdami nasiennymi
Obrazek

#7 Banany

  • Im ciemniejszym tym słodszy i bardziej dojrzały banan
  • Nie bój się brać "samotnych" okazów
  • Sprawdź, czy skórka nie jest uszkodzona
  • Ciemne plamy na skórce to plamy cukrowe. Banan musi być jednak twardy w tych miejscach. W przeciwnym wypadku możesz trafić na obite owoce
  • Postaraj się kupować całe kiście. Unikniesz marnowania owoców!
Obrazek

#8 Sałata

  • Spróbuj sprawdzić, czy nie ma dziur ani liści, które zostały zjedzone. Wybierz także te, które nie mają brązowych krawędzi.
  • Kolor powinien być jasno- lub ciemnozielony i lśniący. Jeśli kolor jest zgaszony, a zewnętrzne liście są twarde- unikaj tej sałaty.
Obrazek

#9 Jedzenie w puszkach

  • Sprawdź, czy puszka nie jest uszkodzona. Jeśli na powierzchni są wgniecenia i uszkodzenia dokładnie się im przyjrzyj, czy aby na pewno nie wpływają na zawartość
  • Niestety, nie możesz polegać na smaku i węchu. Użyj za to wzroku i przeczytaj dokładnie etykietę. Duża zawartość cukru i soli to coś, co powinno sprawić, że odłożysz półkę na miejsce. Mniej znaczy lepiej!
Obrazek

#10 Ryba

  • Najpierw spójrz na rybę w oczy. Powinny być wypukłe, wyraźne i błyszczące. Mętne, zapadnięte oczy są oznaką, że ryba jest nieświeża
  • Skóra powinna być jasna i jedwabista w dotyku. Jeśli czujesz, że skóra jest lepka lub matowa, odłóż ją
  • Jeśli naciśniesz na filet, nie powinno być śladu po Twoim palcu.
  • Śmierdząca ryba to zła ryba
  • Skrzela świeżej ryby powinny być krwistoczerwone bądź różowe  (w zależności od gatunku), bez plam i uszkodzeń
Obrazek

#11 Awokado

  • Dojrzałe awokado jest ciemnozielone lub ciemnofioletowe (Hass)
  • Dotknij- idealny owoc będzie miękki i sprężysty jednocześnie
  • Zerknij na szypułkę! Jeśli odchodzi ona bez problemu, a pod spodem widzimy kolor wpadający w przygaszony żółty (nie jest intensywny), to znak, że awokado jest w pełni dojrzałe. Kolor jasnozielony oznacza, że jest niedojrzałe. Z kolei barwa wpadająca w brąz to znak, że owoc jest przejrzały.
Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola
Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce