Strzelczyk odtworzył kultowe szwedzkie pulpeciki Ikea. Jego wersja smakuje o niebo lepiej
14.11.2022 10:28
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Lubisz robić zakupy w Ikei? Jeśli tak, to z pewnością zdarzyło Ci się przynajmniej raz w swoim życiu skosztować słynnych pulpecików. Ten przepis postanowił odtworzyć popularny polski kucharz. Pulpety Ikea według Tomasza Strzelczyka to pomysł na wyjątkowy i smaczny obiad!
Pulpety Ikea Tomasza Strzelczyka - kultowy obiad w domowym wydaniu!
Klopsiki Kottbullar to kultowe danie, które chętnie spożywają ludzie robiący zakupy w Ikei na całym świecie. Bez nich, żadna wyprawa do tego szwedzkiego sklepu, nigdy nie jest kompletna. A czy wiesz, że możesz je przygotować również w swoim domowym zaciszu? Wiedz, że Ikea udostępniła swój oficjalny przepis. Mało tego, recepturą chętnie podzielił się z nami Tomasz Strzelczyk - popularny polskich kucharz, którego specjalnością są przede wszystkim wędzone ryby, ale nie tylko. Pulpety Ikea Tomasza Strzelczyka to prawdziwy hit.
Jak przygotować pulpety Ikea Tomasza Strzelczyka?
Szwedzkie klopsiki Kottbullar już teraz przygotujesz w swoim domu. Są proste, smaczne i pożywne, a Wy będziecie zachwyceni, bez konieczności udawania się na zakupy.
Składniki na klopsiki:
- 250 g mięsa mielonego wieprzowego
- 500 g mięsa mielonego wołowego
- drobno posiekana cebula
- 100 g bułki tartej
- ząbek czosnku
- 5 łyżek mleka
- sól i pieprz do smaku.
Składniki na sos śmietanowy:
- 40 g masła
- kilka kropel oleju
- 40 g zwykłej mąki
- 150 ml wywaru wołowego
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- 150 ml wywaru z warzyw
- gęsta śmietana - około 15o ml
- łyżeczka musztardy Dijon.
Sposób przygotowania:
Pulpety Ikea Tomasza Strzelczyka to pomysł na popisowe danie. Rozpoczynamy od przygotowania klopsików - oba mięsa łączymy w jednym naczyniu i mieszamy. Następnie dodajemy cebulę, czosnek, bułkę tartą oraz jajko. Wszystko dokładnie mieszamy, dolewamy mleko i doprawiamy solą i pieprzem. Z tak przygotowanej masy mięsnej formujemy okrągłe kulki, układamy je na talerzu, przykrywamy i pozostawiamy na 2 godziny w lodówce.
Czas na smażenie pulpetów. Na rozgrzanej patelni z olejem, stopniowo układamy pulpety i smażymy je na średnim ogniu. Pamiętaj, że muszą się zarumienić ze wszystkich stron. Kolejny krok to przełożenie ich do naczynia żaroodpornego. Umieszczamy je w piekarniku nagrzanym do temperatury 160-180 stopni i pieczemy przez 30 minut. To dobry moment, by przygotować nasz sos śmietanowy, dzięki czemu pulpety staną się daniem pełnym i sycącym.
W tym celu, na patelni należy rozpuścić 40 g masła i następnie dosypać 40 g mąki. Wszystko mieszamy przez 2 minuty i następnie dolewamy oba wywary Kontynuujemy mieszanie, a następna w kolejności będzie gęsta śmietana, sos sojowy i musztarda. Wszystko należy zagotować i pozwolić, by sos zgęstniał. Pulpety Ikea Tomasza Strzelczyka są już gotowe. Należy je podawać z purée ziemniaczanym oraz z żurawiną. Smacznego!
A co powiesz na kurczaka jak z KFC? Zobacz na naszym kanale YouTube, jak przygotować go w domu: