PrzepisStrzelczyk odtworzył kultowe szwedzkie pulpeciki Ikea. Jego wersja smakuje o niebo lepiej

Strzelczyk odtworzył kultowe szwedzkie pulpeciki Ikea. Jego wersja smakuje o niebo lepiej

Pulpety Ikea - Pyszności; Foto screen z filmu https://www.youtube.com/watch?v=4wbRZbzCkBA i https://www.youtube.com/watch?v=TSL_q1OVczE&t=641s
Pulpety Ikea - Pyszności; Foto screen z filmu https://www.youtube.com/watch?v=4wbRZbzCkBA i https://www.youtube.com/watch?v=TSL_q1OVczE&t=641s
14.11.2022 10:28

Lubisz robić zakupy w Ikei? Jeśli tak, to z pewnością zdarzyło Ci się przynajmniej raz w swoim życiu skosztować słynnych pulpecików. Ten przepis postanowił odtworzyć popularny polski kucharz. Pulpety Ikea według Tomasza Strzelczyka to pomysł na wyjątkowy i smaczny obiad!

Pulpety Ikea Tomasza Strzelczyka - kultowy obiad w domowym wydaniu!

Klopsiki Kottbullar to kultowe danie, które chętnie spożywają ludzie robiący zakupy w Ikei na całym świecie. Bez nich, żadna wyprawa do tego szwedzkiego sklepu, nigdy nie jest kompletna. A czy wiesz, że możesz je przygotować również w swoim domowym zaciszu? Wiedz, że Ikea udostępniła swój oficjalny przepis. Mało tego, recepturą chętnie podzielił się z nami Tomasz Strzelczyk - popularny polskich kucharz, którego specjalnością są przede wszystkim wędzone ryby, ale nie tylko. Pulpety Ikea Tomasza Strzelczyka to prawdziwy hit.

Pulpety Ikea - Pyszności; Foto screen z filmu https://www.youtube.com/watch?v=4wbRZbzCkBA
Pulpety Ikea - Pyszności; Foto screen z filmu https://www.youtube.com/watch?v=4wbRZbzCkBA

Jak przygotować pulpety Ikea Tomasza Strzelczyka?

Szwedzkie klopsiki Kottbullar już teraz przygotujesz w swoim domu. Są proste, smaczne i pożywne, a Wy będziecie zachwyceni, bez konieczności udawania się na zakupy.

Składniki na klopsiki:

  • 250 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 500 g mięsa mielonego wołowego
  • drobno posiekana cebula
  • 100 g bułki tartej
  • ząbek czosnku
  • 5 łyżek mleka
  • sól i pieprz do smaku.

Składniki na sos śmietanowy:

  • 40 g masła
  • kilka kropel oleju
  • 40 g zwykłej mąki
  • 150 ml wywaru wołowego
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 150 ml wywaru z warzyw
  • gęsta śmietana - około 15o ml
  • łyżeczka musztardy Dijon.

Sposób przygotowania:

Pulpety Ikea Tomasza Strzelczyka to pomysł na popisowe danie. Rozpoczynamy od przygotowania klopsików - oba mięsa łączymy w jednym naczyniu i mieszamy. Następnie dodajemy cebulę, czosnek, bułkę tartą oraz jajko. Wszystko dokładnie mieszamy, dolewamy mleko i doprawiamy solą i pieprzem. Z tak przygotowanej masy mięsnej formujemy okrągłe kulki, układamy je na talerzu, przykrywamy i pozostawiamy na 2 godziny w lodówce.

Pulpety Ikea - Pyszności; Foto screen z filmu https://www.youtube.com/watch?v=4wbRZbzCkBA
Pulpety Ikea - Pyszności; Foto screen z filmu https://www.youtube.com/watch?v=4wbRZbzCkBA

Czas na smażenie pulpetów. Na rozgrzanej patelni z olejem, stopniowo układamy pulpety i smażymy je na średnim ogniu. Pamiętaj, że muszą się zarumienić ze wszystkich stron. Kolejny krok to przełożenie ich do naczynia żaroodpornego. Umieszczamy je w piekarniku nagrzanym do temperatury 160-180 stopni i pieczemy przez 30 minut. To dobry moment, by przygotować nasz sos śmietanowy, dzięki czemu pulpety staną się daniem pełnym i sycącym.

W tym celu, na patelni należy rozpuścić 40 g masła i następnie dosypać 40 g mąki. Wszystko mieszamy przez 2 minuty i następnie dolewamy oba wywary Kontynuujemy mieszanie, a następna w kolejności będzie gęsta śmietana, sos sojowy i musztarda. Wszystko należy zagotować i pozwolić, by sos zgęstniał. Pulpety Ikea Tomasza Strzelczyka są już gotowe. Należy je podawać z purée ziemniaczanym oraz z żurawiną. Smacznego!

A co powiesz na kurczaka jak z KFC? Zobacz na naszym kanale YouTube, jak przygotować go w domu:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także