PrzepisDania głównePulpety z indyka na zoodlowanych batatach

Pulpety z indyka na zoodlowanych batatach

Pulpety z indyka na zoodlowanych batatach
Pyszności

23.01.2021 17:00, aktual.: 25.01.2021 14:27

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Pulpety z indyka na zoodlowanych batatach to nasza najnowsza miłość. To nowa wersja spaghetti, która smakuje obłędnie!

Makaron z batatów przygotowaliśmy w Zoodlerze marki Philips.

Składniki:

Pozostałe składniki

  1. 2 szt. bataty
  2. 200 g ser mozzarella tarty

Pulpety

  1. 400 g mielone mięso z indyka
  2. 1/3 szkl. ser parmezan tarty
  3. 1 szt. jajko
  4. 1/4 szkl. natka pietruszki posiekana
  5. 1/3 szkl. bułka tarta
  6. 1 łyżeczka sól
  7. 1/2 łyżeczki pieprz
  8. 2-3 łyżki oliwa z oliwek

Sos

  1. 1 łyżeczka suszony czosnek
  2. 1 łyżka zioła prowansalskie
  3. 1 łyżeczka sól
  4. 500 g passata pomidorowa
  5. 1 łyżka suszona cebula

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od przygotowania pulpetów. W tym celu połącz: mięso mielone, parmezan, bułkę tartą, natkę pietruszki, jajko, oliwę z oliwek, sól i pieprz.

Obraz

2. Z powstałej mieszanki zrób pulpety.

Obraz

3. Następnie podsmaż je na patelni, po czym połącz z sosem pomidorowym. Nie zapomnij także o przyprawach: suszonej cebuli, czosnku, soli i ziołach prowansalskich.

Obraz

4. Przy pomocy zoodlera przygotuj makaron z batatów.

Obraz

5. Zoodlowane bataty przełóż do formy do pieczenia, po czym polej je oliwą z oliwek i dopraw przy pomocy soli. Na wierzchu rozprowadź mieszankę z patelni.

Obraz

6. Pulpety posyp mozzarellą, po czym wstaw do piekarnika na 30 minut (temp. 160 stopni Celsjusza).

Obraz

7. Gotowe danie posyp posiekaną pietruszką. Smacznego!

Obraz