Puszyste racuchy z jabłkami. Ani grama drożdży, a w trakcie smażenia rosną aż miło
Miękkie i puszyste racuchy z jabłkami to świetny pomysł na szybki obiad lub ciepłą kolację. Ciasto przygotowane bez drożdży nie musi wyrastać, więc możesz od razu przejść do smażenia. To duża oszczędność czasu, a placuszki są tak pyszne, że znikają prosto z patelni.
Racuchy z jabłkami to jedna z niewielu potraw, na którą żadne dziecko nie kręci nosem. Dorosłym kojarzą się z czasem dzieciństwa, jesiennymi wyjazdami do babci, jabłkami prosto z sadu. Często wracam do tego smaku, a na samą myśl o tym, jakie są aromatyczne, delikatne i wilgotne w środku, aż ślinka cieknie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Puszyste racuchy drożdżowe jak u babci. Taki podwieczorek ożywi wspomnienia
Jakie jabłka są najlepsze na racuchy?
Zarówno do potraw smażonych, jak i wypieków, warto wybierać takie odmiany jabłek, które nie rozpadają się pod działaniem wysokiej temperatury. W tej roli świetnie sprawdzą się antonówki, papierówki, ligol i szara reneta.
Jeśli lubisz sięgać po odmiany sezonowe, początek grudnia to ostatni moment na zebranie glosterów. To jabłka o zrównoważonym słodko-kwaśnym smaku, pięknym zapachu i twardym miąższu, więc jak najbardziej możesz je wykorzystać również do przygotowania racuchów.
Jak zrobić puszyste racuchy bez drożdży? Sprawdzi się stara metoda
Kluczem do sukcesu jest ubicie białek, a następnie bardzo ostrożne wymieszanie ich z masą na racuchy. Aby piana ubiła się na sztywno, jajka należy wyjąć z lodówki dosłownie na ostatnią chwilę. Białka muszą być mocno schłodzone i nie mogą zawierać nawet małej domieszki żółtka. Miska i widełki do ubijania muszą być czyste i suche. W ubijaniu białek pomaga też szczypta soli.
Przepis na racuchy z jabłkami bez drożdży
Składniki:
- 2 jajka,
- 3 łyżki cukru,
- 1 łyżka cukru waniliowego,
- 2 szklanki mąki,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 szklanka mleka,
- 1 duże jabłko.
Wykonanie puszystych racuchów krok po kroku:
Krok 1. Oddziel żółtka od białek.
Krok 2. Ubij żółtka mikserem z cukrem i cukrem waniliowym. Do osobnego naczynia przesyp mąkę i wymieszaj ją z proszkiem do pieczenia. Do ubitych żółtek dodawaj na przemian po jednej łyżce mąki i mleka. Mieszaj na wolnych obrotach miksera.
Krok 3. Umyj i obierz jabłko ze skórki. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Jeśli lubisz większe kawałki, możesz pokroić je w kostkę. Dodaj jabłka do przygotowanej masy na racuchy.
Krok 4. W osobnej misce ubij pianę z białek na sztywno. Delikatnie wmieszaj ją w przygotowaną masę z jabłkami.
Krok 5. Rozgrzej olej na patelni. Łyżką nakładaj ciasto na racuchy i smaż na rumiany kolor z jednej, a następnie z drugiej strony. Podawaj posypane cukrem pudrem.