Puszyste racuchy z jabłkami. Ani grama drożdży, a w trakcie smażenia rosną aż miło

Miękkie i puszyste racuchy z jabłkami to świetny pomysł na szybki obiad lub ciepłą kolację. Ciasto przygotowane bez drożdży nie musi wyrastać, więc możesz od razu przejść do smażenia. To duża oszczędność czasu, a placuszki są tak pyszne, że znikają prosto z patelni.

Puszyste racuchy z jabłkami to świetny pomysł na ciepłą kolacjęPuszyste racuchy z jabłkami to świetny pomysł na ciepłą kolację
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Racuchy z jabłkami to jedna z niewielu potraw, na którą żadne dziecko nie kręci nosem. Dorosłym kojarzą się z czasem dzieciństwa, jesiennymi wyjazdami do babci, jabłkami prosto z sadu. Często wracam do tego smaku, a na samą myśl o tym, jakie są aromatyczne, delikatne i wilgotne w środku, aż ślinka cieknie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Puszyste racuchy drożdżowe jak u babci. Taki podwieczorek ożywi wspomnienia

Jakie jabłka są najlepsze na racuchy?

Zarówno do potraw smażonych, jak i wypieków, warto wybierać takie odmiany jabłek, które nie rozpadają się pod działaniem wysokiej temperatury. W tej roli świetnie sprawdzą się antonówki, papierówki, ligol i szara reneta.

Jeśli lubisz sięgać po odmiany sezonowe, początek grudnia to ostatni moment na zebranie glosterów. To jabłka o zrównoważonym słodko-kwaśnym smaku, pięknym zapachu i twardym miąższu, więc jak najbardziej możesz je wykorzystać również do przygotowania racuchów.

Jak zrobić puszyste racuchy bez drożdży? Sprawdzi się stara metoda

Kluczem do sukcesu jest ubicie białek, a następnie bardzo ostrożne wymieszanie ich z masą na racuchy. Aby piana ubiła się na sztywno, jajka należy wyjąć z lodówki dosłownie na ostatnią chwilę. Białka muszą być mocno schłodzone i nie mogą zawierać nawet małej domieszki żółtka. Miska i widełki do ubijania muszą być czyste i suche. W ubijaniu białek pomaga też szczypta soli.

Przepis na racuchy z jabłkami bez drożdży

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 2 szklanki mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 duże jabłko.

Wykonanie puszystych racuchów krok po kroku:

Krok 1. Oddziel żółtka od białek.

Krok 2. Ubij żółtka mikserem z cukrem i cukrem waniliowym. Do osobnego naczynia przesyp mąkę i wymieszaj ją z proszkiem do pieczenia. Do ubitych żółtek dodawaj na przemian po jednej łyżce mąki i mleka. Mieszaj na wolnych obrotach miksera.

Krok 3. Umyj i obierz jabłko ze skórki. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Jeśli lubisz większe kawałki, możesz pokroić je w kostkę. Dodaj jabłka do przygotowanej masy na racuchy.

Krok 4. W osobnej misce ubij pianę z białek na sztywno. Delikatnie wmieszaj ją w przygotowaną masę z jabłkami.

Krok 5. Rozgrzej olej na patelni. Łyżką nakładaj ciasto na racuchy i smaż na rumiany kolor z jednej, a następnie z drugiej strony. Podawaj posypane cukrem pudrem.

Wybrane dla Ciebie

Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Do placków ziemniaczanych ścieram bulwę z przepisów prababci. Efekt? Smak i chrupkość 2x lepsze
Do placków ziemniaczanych ścieram bulwę z przepisów prababci. Efekt? Smak i chrupkość 2x lepsze
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody