Puszyste racuchy z jabłkami. Ani grama drożdży, a w trakcie smażenia rosną aż miło

Miękkie i puszyste racuchy z jabłkami to świetny pomysł na szybki obiad lub ciepłą kolację. Ciasto przygotowane bez drożdży nie musi wyrastać, więc możesz od razu przejść do smażenia. To duża oszczędność czasu, a placuszki są tak pyszne, że znikają prosto z patelni.

Puszyste racuchy z jabłkami to świetny pomysł na ciepłą kolacjęPuszyste racuchy z jabłkami to świetny pomysł na ciepłą kolację
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Racuchy z jabłkami to jedna z niewielu potraw, na którą żadne dziecko nie kręci nosem. Dorosłym kojarzą się z czasem dzieciństwa, jesiennymi wyjazdami do babci, jabłkami prosto z sadu. Często wracam do tego smaku, a na samą myśl o tym, jakie są aromatyczne, delikatne i wilgotne w środku, aż ślinka cieknie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Puszyste racuchy drożdżowe jak u babci. Taki podwieczorek ożywi wspomnienia

Jakie jabłka są najlepsze na racuchy?

Zarówno do potraw smażonych, jak i wypieków, warto wybierać takie odmiany jabłek, które nie rozpadają się pod działaniem wysokiej temperatury. W tej roli świetnie sprawdzą się antonówki, papierówki, ligol i szara reneta.

Jeśli lubisz sięgać po odmiany sezonowe, początek grudnia to ostatni moment na zebranie glosterów. To jabłka o zrównoważonym słodko-kwaśnym smaku, pięknym zapachu i twardym miąższu, więc jak najbardziej możesz je wykorzystać również do przygotowania racuchów.

Jak zrobić puszyste racuchy bez drożdży? Sprawdzi się stara metoda

Kluczem do sukcesu jest ubicie białek, a następnie bardzo ostrożne wymieszanie ich z masą na racuchy. Aby piana ubiła się na sztywno, jajka należy wyjąć z lodówki dosłownie na ostatnią chwilę. Białka muszą być mocno schłodzone i nie mogą zawierać nawet małej domieszki żółtka. Miska i widełki do ubijania muszą być czyste i suche. W ubijaniu białek pomaga też szczypta soli.

Przepis na racuchy z jabłkami bez drożdży

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 2 szklanki mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 duże jabłko.

Wykonanie puszystych racuchów krok po kroku:

Krok 1. Oddziel żółtka od białek.

Krok 2. Ubij żółtka mikserem z cukrem i cukrem waniliowym. Do osobnego naczynia przesyp mąkę i wymieszaj ją z proszkiem do pieczenia. Do ubitych żółtek dodawaj na przemian po jednej łyżce mąki i mleka. Mieszaj na wolnych obrotach miksera.

Krok 3. Umyj i obierz jabłko ze skórki. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Jeśli lubisz większe kawałki, możesz pokroić je w kostkę. Dodaj jabłka do przygotowanej masy na racuchy.

Krok 4. W osobnej misce ubij pianę z białek na sztywno. Delikatnie wmieszaj ją w przygotowaną masę z jabłkami.

Krok 5. Rozgrzej olej na patelni. Łyżką nakładaj ciasto na racuchy i smaż na rumiany kolor z jednej, a następnie z drugiej strony. Podawaj posypane cukrem pudrem.

Wybrane dla Ciebie
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟