Pyszną pastę zawijam w szynkę. Po zalaniu galaretą mam smakowitą przekąskę na Wielkanoc
Na długie rodzinne posiedzenia przy wielkanocnym stole niezastąpione są zimne przekąski. Po obfitym śniadaniu postaw na lekkie roladki w galarecie. Nadziewane kremową pastą jajeczną świetnie smakują i doskonale pasują do świątecznego menu.
Takie roladki możesz przygotować z resztek po śniadaniu wielkanocnym. Często po porannym ucztowaniu zostaje sporo jajek faszerowanych, które wystarczy przerobić na pastę i zawinąć w plasterki szynki. Przekąska zalana galaretką na bazie bulionu warzywnego będzie smaczna również następnego dnia, podczas gdy jajka faszerowane po nocy w lodówce mogą już nie wyglądać apetycznie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Domowy pasztet z morelowym sosem w formie babki wielkanocnej
Inne przekąski w galarecie na Wielkanoc
Oprócz roladek z szynki, popularną przekąską są również jajka w galarecie, które można przygotować z dodatkiem chrzanu i koperku. Te przyprawy nadają im bardziej wyrazistego smaku. Inną propozycją są warzywa w galarecie, takie jak marchewka, groszek czy kukurydza, które nie tylko dobrze smakują, ale również pięknie prezentują się na stole.
Dla miłośników ryb doskonałym wyborem będą śledzie, dorsz lub inna mielona ryba. Z kolei tradycjonaliści docenią zimne nóżki w galarecie. Do takiej przekąski możesz podać domowy sos tatarski lub świąteczny sos chrzanowy. Sprawdzi się także ocet winny lub sok z cytryny.
Przepis na roladki z szynki w galarecie
Obok roladek z pastą jajeczną możesz poukładać dla ozdoby gotowane lub konserwowe warzywa.
Składniki:
- 12 plasterków szynki konserwowej,
- 6 jajek ugotowanych na twardo,
- 1 duża łyżka majonezu,
- 1 duża łyżka kremowego serka,
- pęczek szczypiorku,
- pół łyżeczki soli,
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu,
- 150 ml bulionu warzywnego,
- 1 łyżka żelatyny.
Wykonanie:
- Do gorącego bulionu (to nie może być wrzątek) dodaj żelatynę i dokładnie wymieszaj. Odstaw do ostygnięcia.
- Ugotowane jajka rozgnieć widelcem z dodatkiem majonezu i kremowego serka. Wymieszaj z przyprawami i drobno posiekanym szczypiorkiem.
- Pastę jajeczną zawiń w plasterki szynki i ułóż na półmisku z wysokim rantem.
- Tak przygotowane roladki zalej przestudzoną, lekko tężejącą galaretką. Odstaw do lodówki na minimum 3 godziny, aby całkowicie stężała.