Pyszną pastę zawijam w szynkę. Po zalaniu galaretą mam smakowitą przekąskę na Wielkanoc

Na długie rodzinne posiedzenia przy wielkanocnym stole niezastąpione są zimne przekąski. Po obfitym śniadaniu postaw na lekkie roladki w galarecie. Nadziewane kremową pastą jajeczną świetnie smakują i doskonale pasują do świątecznego menu.

Roladki w galarecie są popularną przekąską wielkanocną w PolsceRoladki w galarecie są popularną przekąską wielkanocną w Polsce
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Takie roladki możesz przygotować z resztek po śniadaniu wielkanocnym. Często po porannym ucztowaniu zostaje sporo jajek faszerowanych, które wystarczy przerobić na pastę i zawinąć w plasterki szynki. Przekąska zalana galaretką na bazie bulionu warzywnego będzie smaczna również następnego dnia, podczas gdy jajka faszerowane po nocy w lodówce mogą już nie wyglądać apetycznie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowy pasztet z morelowym sosem w formie babki wielkanocnej

Inne przekąski w galarecie na Wielkanoc

Oprócz roladek z szynki, popularną przekąską są również jajka w galarecie, które można przygotować z dodatkiem chrzanu i koperku. Te przyprawy nadają im bardziej wyrazistego smaku. Inną propozycją są warzywa w galarecie, takie jak marchewka, groszek czy kukurydza, które nie tylko dobrze smakują, ale również pięknie prezentują się na stole.

Dla miłośników ryb doskonałym wyborem będą śledzie, dorsz lub inna mielona ryba. Z kolei tradycjonaliści docenią zimne nóżki w galarecie. Do takiej przekąski możesz podać domowy sos tatarski lub świąteczny sos chrzanowy. Sprawdzi się także ocet winny lub sok z cytryny.

Przepis na roladki z szynki w galarecie

Obok roladek z pastą jajeczną możesz poukładać dla ozdoby gotowane lub konserwowe warzywa. 

Składniki:

  • 12 plasterków szynki konserwowej,
  • 6 jajek ugotowanych na twardo,
  • 1 duża łyżka majonezu,
  • 1 duża łyżka kremowego serka,
  • pęczek szczypiorku,
  • pół łyżeczki soli,
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu,
  • 150 ml bulionu warzywnego,
  • 1 łyżka żelatyny.

Wykonanie:

  1. Do gorącego bulionu (to nie może być wrzątek) dodaj żelatynę i dokładnie wymieszaj. Odstaw do ostygnięcia.
  2. Ugotowane jajka rozgnieć widelcem z dodatkiem majonezu i kremowego serka. Wymieszaj z przyprawami i drobno posiekanym szczypiorkiem.
  3. Pastę jajeczną zawiń w plasterki szynki i ułóż na półmisku z wysokim rantem.
  4. Tak przygotowane roladki zalej przestudzoną, lekko tężejącą galaretką. Odstaw do lodówki na minimum 3 godziny, aby całkowicie stężała.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"