Zapiekanka z kurczakiem i kalafiorem. Bez ryżu i makaronu, bardzo kremowa
Jeśli szukasz pomysłu na zapiekankę, ale nie masz w swoim domu ryżu i makaronu – ten przepis jest dla Ciebie. Pyszne połączenie kurczaka, kalafiora i kremowego serka skradnie Twoje serce. Sprawdź, jak zrobić zapiekankę z kurczakiem i kalafiorem. Lista składników oraz wykonanie krok po kroku poniżej.
Zapiekanka z kurczakiem i kalafiorem. Przepis na obiad
Zapiekanki to jedno z naszych ulubionych rozwiązań, gdy nie mamy zbyt dużo czasu. Część składników możesz przygotować dzień wcześniej i jedynie połączyć je i upiec po powrocie z pracy.
W naszej zapiekance z kurczakiem i kalafiorem nie dodaliśmy ryżu, makaronu i ziemniaków, które są najczęstszymi składnikami zapiekanek. Kremowy serek śmietankowy i ser cheddar łączą wszystko w jedną, spójną całość.
Dzisiaj zrobiliśmy zapiekankę z gotowaną piersią kurczaka. Co zamiast kurczaka i kalafiora do zapiekanki? Wystarczy wrzucić ją do wody lub bulionu i gotować przez 20 minut. Możesz również użyć gotowanego indyka, a kalafior zamienić na brokuł.
Składniki
Zapiekanka z kurczakiem i kalafiorem – składniki
- 2 ugotowane piersi z kurczaka
- 1 kalafior
- 3 łyżki sosu sriracha
- 170 g serka śmietankowego
- 200 g startego sera cheddar
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
Jak zrobić zapiekankę z kurczakiem i kalafiorem?
Zrobienie zapiekanki z kurczakiem i kalafiorem jest naprawdę proste i zajmie Ci tylko kilka chwil.
Ugotowaną pierś z kurczaka pokrój w kostkę. Możesz ugotować ją dzień wcześniej w wodzie lub bulionie. Dzięki temu zrobienie zapiekanki będzie jeszcze szybsze.
Kalafiora obierz z liści, podziel na małe różyczki i dokładnie umyj. Przełóż go do miski i dodaj serek śmietankowy typu Łaciaty lub Twój Smak, starty na większych oczkach ser cheddar, pokrojoną pierś z kurczaka, sos sriracha oraz sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj.
Sos sriracha to tajski sos z przetartych papryczek chili. Nada naszej potrawie wyjątkowy smak. Warto mieć go w swojej kuchni, bo nie dość, że ma długą datę ważności, to jeszcze znajdzie zastosowanie przy naprawdę wielu potrawach.
Pieczenie i serwowanie zapiekanki z kurczakiem i kalafiorem
Gotową mieszankę przełóż do naczynia żaroodpornego.
Zapiekanka z kurczakiem i kalafiorem – czas pieczenia
Przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika na 30 minut (temp. 170 stopni Celsjusza). Po tym czasie usuń folię i zostaw zapiekankę w piekarniku na 20 minut.
I gotowe! Koniecznie podawaj ją na ciepło, gdy ser jest jeszcze gorący i ciągnący. Zrobienie tej zapiekanki jest banalnie proste i szybkie. Możesz również brokuła zamiast kalafiora lub wymieszać oba warzywa. Zamiast piersi z kurczaka możesz użyć również indyka.
Smacznego!