Pyszne i puszyste ciasto kubeczkowe. Babcia podzieliła się niezawodnym przepisem
Nie ulega żadnej wątpliwości, że babcine przepisy to prawdziwa skarbnica wiedzy. Przygotowane na ich podstawie dania są jedyne w swoim rodzaju. I takie właśnie jest ciasto kubeczkowe, którego recepturę poznasz w tym artykule.
Przepis przekazywany z pokolenia na pokolenie - wyjątkowe ciasto kubeczkowe
Pomimo tego, że obecnie coraz częściej sięgasz po nowoczesne przepisy i wariacje na temat popularnych dań, to czasem dobrze jest powrócić do czasów dzieciństwa i przepisów babci. Zachowany smak tradycji, wspaniałe przysmaki czy składniki, po które coraz rzadziej się sięga — między innymi dla tych powodów warto sięgnąć po sprawdzone, staropolskie receptury. Jeśli chcesz zaskoczyć swoich bliskich i przygotować coś smacznego, słodkiego i puszystego na deser, to świetnie sprawdzi się tu ciasto kubeczkowe.
Dlaczego warto sięgnąć akurat po ten przepis? Jest przede wszystkim proste, smaczne i szybkie w przygotowaniu. Dzięki odpowiednim proporcjom wyjdzie ono puszyste. Możesz być pewny tego, że każdy będzie zachwycony, a ciasto zniknie z talerza w parę chwil. Zobacz, jak przygotować ten wspaniały deser, na podstawie tradycyjnego przepisu od babci. To naprawdę proste!
Jak upiec ciasto kubeczkowe?
Z pewnością, zastanawiasz się nad tym, skąd wzięła się nazwa "kubeczkowe". Geneza ma ścisły związek z metodą odmierzania składników, do których używane jest naczynie o pojemności 250 ml. Wypróbuj ten patent i zachwyć swoich bliskich.
Składniki:
- 250 ml jogurtu naturalnego
- 3 jajka
- 250 ml oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g cukru
- 5 gruszek
- 750 g mąki pszennej
- cukier puder do obsypania.
Sposób przygotowania:
Jeśli zamierzasz upiec ciasto kubeczkowe, to musisz rozpocząć od przesiania mąki do miski. Dodaj do niej proszek do pieczenia oraz cukier i wszystko delikatnie wymieszaj. Następne w kolejności będą jajka oraz jogurt naturalny. Połącz wszystkie składniki przy pomocy miksera, do uzyskania jednolitej masy. Pamiętaj, że obroty muszą być niskie, a samo mieszanie niezbyt długie.
Gdy masa będzie gładka, to wylej ją do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie umyj gruszki i obierz je ze skórki, pozbywając się gniazd nasiennych. Pokrój owoce w plasterki i ułóż je na wierzchu ciasta. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz je przez około 40-45 minut. Po wyjęciu z piekarnika pozostaw je do ostygnięcia i następnie posyp cukrem pudrem.
Zobacz na naszym kanale YouTube przepis na najlepsze dania z orzechami: