Racuchy z jabłkami odchodzą do lamusa. Teraz gospodynie robią je z innym dodatkiem

Nie ma lepszej pory na przygotowanie tych wybitnie delikatnych racuchów. Intensywny kolor, kremowość i lekko maślany smak zapewni im uwielbiane jesienne warzywo. Koniecznie wypróbuj ten przepis.

To najlepsze jesienne racuchyTo najlepsze jesienne racuchy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Aromat korzennych przypraw, lekka chrupkość i rozpływające się wnętrze racuchów z dyni rozkochają podniebienia domowników. Idealne na śniadanie, deser, a nawet obiad, jeśli podasz je z sycącym dodatkiem, np. musem twarogowym. To jeden z jesiennych klasyków. A jeśli zostanie ci więcej dyniowego purée, możesz dodać je do zupy, sosu, a nawet przygotować dżem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mini paszteciki skrywają przepyszny farsz. Na sam widok cieknie ślinka

Purée z dyni do racuchów. Sposób przyrządzania

Jaką dynię wybrać do przygotowania purée? Hokkaido, piżmową, masłową, może prowansalską? Dynia Hokkaido ma tę zaletę, że nie trzeba jej obierać ze skóry i zawiera najmniej wody. Dynia piżmowa ma bardzo słodki i aromatyczny smak, natomiast masłową charakteryzuje kremowa konsystencja i jest delikatna w smaku. Dynia prowansalska zaś posiada dużo miąższu.

Purée z dyni można przygotować na dwa sposoby: poprzez pieczenie lub gotowanie

Pieczenie dyni jest znacznie prostsze i daje lepszy efekt. Dynię wystarczy ułożyć skórą do góry na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza. Piecze się ją przez około 40-60 minut, aż miąższ będzie miękki i lekko zbrązowiały. Po upieczeniu trzeba poczekać, aż dynia ostygnie, a następnie wydrążyć miąższ łyżką i zmiksować na gładko blenderem lub malakserem.

Gotowanie dyni jest szybsze, ale wymaga więcej pracy. Dynię trzeba obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Następnie wrzuca się ją do garnka z wodą i gotuje przez około 20-30 minut, aż będzie miękka. Po ugotowaniu trzeba zmiksować dynię na gładkie purée i odcisnąć je z nadmiaru wody.

Dynia będzie doskonałym składnikiem racuszków
Dynia będzie doskonałym składnikiem racuszków © Pixabay

Racuchy dyniowe. Przepis

Składniki:

  • 160 g mąki,
  • 200 g purée dyni,
  • 2 jajka,
  • 30 ml maślanki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • olej do smażenia,
  • cynamon do posypania.

Przygotowanie:

  1. Przygotowane purée wymieszaj z jajkami i maślanką na gładką masę.
  2. Następnie przesiej do powstałej masy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj cukier i odrobinę cynamonu. Ciasto powinno być gęste i gładkie.
  3. Placuszki smaż na rozgrzanym tłuszczu, aż będą rumiane z obu stron.
  4. Gotowe racuchy podawaj z ulubionymi dodatkami.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości