Racuchy z jabłkami odchodzą do lamusa. Teraz gospodynie robią je z innym dodatkiem

Nie ma lepszej pory na przygotowanie tych wybitnie delikatnych racuchów. Intensywny kolor, kremowość i lekko maślany smak zapewni im uwielbiane jesienne warzywo. Koniecznie wypróbuj ten przepis.

To najlepsze jesienne racuchyTo najlepsze jesienne racuchy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Aromat korzennych przypraw, lekka chrupkość i rozpływające się wnętrze racuchów z dyni rozkochają podniebienia domowników. Idealne na śniadanie, deser, a nawet obiad, jeśli podasz je z sycącym dodatkiem, np. musem twarogowym. To jeden z jesiennych klasyków. A jeśli zostanie ci więcej dyniowego purée, możesz dodać je do zupy, sosu, a nawet przygotować dżem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mini paszteciki skrywają przepyszny farsz. Na sam widok cieknie ślinka

Purée z dyni do racuchów. Sposób przyrządzania

Jaką dynię wybrać do przygotowania purée? Hokkaido, piżmową, masłową, może prowansalską? Dynia Hokkaido ma tę zaletę, że nie trzeba jej obierać ze skóry i zawiera najmniej wody. Dynia piżmowa ma bardzo słodki i aromatyczny smak, natomiast masłową charakteryzuje kremowa konsystencja i jest delikatna w smaku. Dynia prowansalska zaś posiada dużo miąższu.

Purée z dyni można przygotować na dwa sposoby: poprzez pieczenie lub gotowanie

Pieczenie dyni jest znacznie prostsze i daje lepszy efekt. Dynię wystarczy ułożyć skórą do góry na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza. Piecze się ją przez około 40-60 minut, aż miąższ będzie miękki i lekko zbrązowiały. Po upieczeniu trzeba poczekać, aż dynia ostygnie, a następnie wydrążyć miąższ łyżką i zmiksować na gładko blenderem lub malakserem.

Gotowanie dyni jest szybsze, ale wymaga więcej pracy. Dynię trzeba obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Następnie wrzuca się ją do garnka z wodą i gotuje przez około 20-30 minut, aż będzie miękka. Po ugotowaniu trzeba zmiksować dynię na gładkie purée i odcisnąć je z nadmiaru wody.

Dynia będzie doskonałym składnikiem racuszków
Dynia będzie doskonałym składnikiem racuszków © Pixabay

Racuchy dyniowe. Przepis

Składniki:

  • 160 g mąki,
  • 200 g purée dyni,
  • 2 jajka,
  • 30 ml maślanki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • olej do smażenia,
  • cynamon do posypania.

Przygotowanie:

  1. Przygotowane purée wymieszaj z jajkami i maślanką na gładką masę.
  2. Następnie przesiej do powstałej masy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj cukier i odrobinę cynamonu. Ciasto powinno być gęste i gładkie.
  3. Placuszki smaż na rozgrzanym tłuszczu, aż będą rumiane z obu stron.
  4. Gotowe racuchy podawaj z ulubionymi dodatkami.
Wybrane dla Ciebie
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯