Racuchy z jabłkami odchodzą do lamusa. Teraz gospodynie robią je z innym dodatkiem

Nie ma lepszej pory na przygotowanie tych wybitnie delikatnych racuchów. Intensywny kolor, kremowość i lekko maślany smak zapewni im uwielbiane jesienne warzywo. Koniecznie wypróbuj ten przepis.

To najlepsze jesienne racuchyTo najlepsze jesienne racuchy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
SKOMENTUJ

Aromat korzennych przypraw, lekka chrupkość i rozpływające się wnętrze racuchów z dyni rozkochają podniebienia domowników. Idealne na śniadanie, deser, a nawet obiad, jeśli podasz je z sycącym dodatkiem, np. musem twarogowym. To jeden z jesiennych klasyków. A jeśli zostanie ci więcej dyniowego purée, możesz dodać je do zupy, sosu, a nawet przygotować dżem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kremowa i energetyzująca owsianka kawowa z mleczną pianką

Purée z dyni do racuchów. Sposób przyrządzania

Jaką dynię wybrać do przygotowania purée? Hokkaido, piżmową, masłową, może prowansalską? Dynia Hokkaido ma tę zaletę, że nie trzeba jej obierać ze skóry i zawiera najmniej wody. Dynia piżmowa ma bardzo słodki i aromatyczny smak, natomiast masłową charakteryzuje kremowa konsystencja i jest delikatna w smaku. Dynia prowansalska zaś posiada dużo miąższu.

Purée z dyni można przygotować na dwa sposoby: poprzez pieczenie lub gotowanie

Pieczenie dyni jest znacznie prostsze i daje lepszy efekt. Dynię wystarczy ułożyć skórą do góry na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza. Piecze się ją przez około 40-60 minut, aż miąższ będzie miękki i lekko zbrązowiały. Po upieczeniu trzeba poczekać, aż dynia ostygnie, a następnie wydrążyć miąższ łyżką i zmiksować na gładko blenderem lub malakserem.

Gotowanie dyni jest szybsze, ale wymaga więcej pracy. Dynię trzeba obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Następnie wrzuca się ją do garnka z wodą i gotuje przez około 20-30 minut, aż będzie miękka. Po ugotowaniu trzeba zmiksować dynię na gładkie purée i odcisnąć je z nadmiaru wody.

Dynia będzie doskonałym składnikiem racuszków
Dynia będzie doskonałym składnikiem racuszków © Pixabay

Racuchy dyniowe. Przepis

Składniki:

  • 160 g mąki,
  • 200 g purée dyni,
  • 2 jajka,
  • 30 ml maślanki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • olej do smażenia,
  • cynamon do posypania.

Przygotowanie:

  1. Przygotowane purée wymieszaj z jajkami i maślanką na gładką masę.
  2. Następnie przesiej do powstałej masy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj cukier i odrobinę cynamonu. Ciasto powinno być gęste i gładkie.
  3. Placuszki smaż na rozgrzanym tłuszczu, aż będą rumiane z obu stron.
  4. Gotowe racuchy podawaj z ulubionymi dodatkami.

Wybrane dla Ciebie

Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Już nie boczek i cebula. Teraz robię jajecznicę z innym składnikiem i jest o niebo lepsza
Już nie boczek i cebula. Teraz robię jajecznicę z innym składnikiem i jest o niebo lepsza
Jak prawidłowo mrozić truskawki? Wiele osób popełnia błąd, przez który są potem niedobre
Jak prawidłowo mrozić truskawki? Wiele osób popełnia błąd, przez który są potem niedobre
Dostałeś szklankę wody do kawy? Powód może niektórych bardzo zaskoczyć
Dostałeś szklankę wody do kawy? Powód może niektórych bardzo zaskoczyć
Mizeria po francusku jest idealna na grilla. Smakuje 1000x lepiej niż klasyczna
Mizeria po francusku jest idealna na grilla. Smakuje 1000x lepiej niż klasyczna