Racuchy z jabłkami odchodzą do lamusa. Teraz gospodynie robią je z innym dodatkiem
Nie ma lepszej pory na przygotowanie tych wybitnie delikatnych racuchów. Intensywny kolor, kremowość i lekko maślany smak zapewni im uwielbiane jesienne warzywo. Koniecznie wypróbuj ten przepis.
24.10.2023 | aktual.: 25.10.2023 13:29
Aromat korzennych przypraw, lekka chrupkość i rozpływające się wnętrze racuchów z dyni rozkochają podniebienia domowników. Idealne na śniadanie, deser, a nawet obiad, jeśli podasz je z sycącym dodatkiem, np. musem twarogowym. To jeden z jesiennych klasyków. A jeśli zostanie ci więcej dyniowego purée, możesz dodać je do zupy, sosu, a nawet przygotować dżem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Purée z dyni do racuchów. Sposób przyrządzania
Jaką dynię wybrać do przygotowania purée? Hokkaido, piżmową, masłową, może prowansalską? Dynia Hokkaido ma tę zaletę, że nie trzeba jej obierać ze skóry i zawiera najmniej wody. Dynia piżmowa ma bardzo słodki i aromatyczny smak, natomiast masłową charakteryzuje kremowa konsystencja i jest delikatna w smaku. Dynia prowansalska zaś posiada dużo miąższu.
Zobacz także
Purée z dyni można przygotować na dwa sposoby: poprzez pieczenie lub gotowanie
Pieczenie dyni jest znacznie prostsze i daje lepszy efekt. Dynię wystarczy ułożyć skórą do góry na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza. Piecze się ją przez około 40-60 minut, aż miąższ będzie miękki i lekko zbrązowiały. Po upieczeniu trzeba poczekać, aż dynia ostygnie, a następnie wydrążyć miąższ łyżką i zmiksować na gładko blenderem lub malakserem.
Gotowanie dyni jest szybsze, ale wymaga więcej pracy. Dynię trzeba obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Następnie wrzuca się ją do garnka z wodą i gotuje przez około 20-30 minut, aż będzie miękka. Po ugotowaniu trzeba zmiksować dynię na gładkie purée i odcisnąć je z nadmiaru wody.
Racuchy dyniowe. Przepis
Składniki:
- 160 g mąki,
- 200 g purée dyni,
- 2 jajka,
- 30 ml maślanki,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżki cukru pudru,
- olej do smażenia,
- cynamon do posypania.
Przygotowanie:
- Przygotowane purée wymieszaj z jajkami i maślanką na gładką masę.
- Następnie przesiej do powstałej masy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj cukier i odrobinę cynamonu. Ciasto powinno być gęste i gładkie.
- Placuszki smaż na rozgrzanym tłuszczu, aż będą rumiane z obu stron.
- Gotowe racuchy podawaj z ulubionymi dodatkami.