PrzepisDania główneZapiekane roladki makaronowe z kurczakiem i sosem serowo-śmietanowym
Zapiekane roladki makaronowe z kurczakiem i sosem serowo-śmietanowym
Pyszności
23.09.2016 17:00, aktual.: 05.06.2017 13:44
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
W tym artykule chciałabym pokazać ci, jak przyrządzić zapiekane roladki makaronowe z kurczakiem i sosem serowo-śmietanowym.
Są naprawdę pyszne i idealnie sprawdzą się zarówno na obiad, kolację, czy też jako poczęstunek na imprezie lub spotkaniu.
Koniecznie ich wypróbuj, a na pewno tego nie pożałujesz. Dokładny przepis znajduje się poniżej.
Składniki:
- 3 łyżki masło
- 2 ząbki czosnek wyciśnięty
- 1 szt. pierś z kurczaka ugotowana i rozdrobniona
- 9 płatów makaronu do lasagne ugotowany al dente
- 3 łyżki mąka
- 460 ml mleko
- 2 łyżki serek śmietankowy
- 115 g parmezan starty
- sok z cytryny
- 1 garść pietruszka posiekana
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
1. Rozgrzej patelnię, a następnie wrzuć na nią masło. Kiedy się roztopi dodaj czosnek i delikatnie go podsmaż. Następnie dodaj mąkę i dobrze wszystko wymieszaj. Dolej mleko i cały czas mieszaj tak długo, aby konsystencja była jednolita. Następnie dodaj serek śmietankowy i ponownie mieszaj tak długo, aż sos będzie miał gładką konsystencję. Dodaj parmezan i wymieszaj. Na koniec dodaj sok z cytryny, pietruszkę, sól, pieprz oraz rozdrobnioną pierś z kurczaka. Dokładnie wszystko wymieszaj.
2. Na dnie naczynia żaroodpornego rozsmaruj przygotowany sos.
3. Przygotowany sos nałóż do ugotowanych al dente płatów lasagne.
4. Każdy płat zawiń w rulon.
5. Uzyskane ruloniki przełóż do naczynia żaroodpornego i nasmaruj je w z wierzchu resztą sosu. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 185 stopni C i piecz przez 20 minut.
6. Po 20 minutach wyjmij gotowe danie z piekarnika.
7. Smacznego!