Zapiekane roladki makaronowe z kurczakiem i sosem serowo-śmietanowym

W tym artykule chciałabym pokazać ci, jak przyrządzić zapiekane roladki makaronowe z kurczakiem i sosem serowo-śmietanowym.

Obrazek
Pyszności

Są naprawdę pyszne i idealnie sprawdzą się zarówno na obiad, kolację, czy też jako poczęstunek na imprezie lub spotkaniu.

Koniecznie ich wypróbuj, a na pewno tego nie pożałujesz. Dokładny przepis znajduje się poniżej.

Składniki:

  1. 3 łyżki masło
  2. 2 ząbki czosnek wyciśnięty
  3. 1 szt. pierś z kurczaka ugotowana i rozdrobniona
  4. 9 płatów makaronu do lasagne ugotowany al dente
  5. 3 łyżki mąka
  6. 460 ml mleko
  7. 2 łyżki serek śmietankowy
  8. 115 g parmezan starty
  9. sok z cytryny
  10. 1 garść pietruszka posiekana
  11. sól
  12. pieprz
Sposób przygotowania:
1. Rozgrzej patelnię, a następnie wrzuć na nią masło. Kiedy się roztopi dodaj czosnek i delikatnie go podsmaż. Następnie dodaj mąkę i dobrze wszystko wymieszaj. Dolej mleko i cały czas mieszaj tak długo, aby konsystencja była jednolita. Następnie dodaj serek śmietankowy i ponownie mieszaj tak długo, aż sos będzie miał gładką konsystencję. Dodaj parmezan i wymieszaj. Na koniec dodaj sok z cytryny, pietruszkę, sól, pieprz oraz rozdrobnioną pierś z kurczaka. Dokładnie wszystko wymieszaj.
2. Na dnie naczynia żaroodpornego rozsmaruj przygotowany sos.
3. Przygotowany sos nałóż do ugotowanych al dente płatów lasagne.
4. Każdy płat zawiń w rulon.
5. Uzyskane ruloniki przełóż do naczynia żaroodpornego i nasmaruj je w z wierzchu resztą sosu. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 185 stopni C i piecz przez 20 minut.
6. Po 20 minutach wyjmij gotowe danie z piekarnika.
7. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik