Robię ją swoim pociechom po każdym powrocie ze szkoły, dzieci uwielbiają tę rozgrzewającą herbatę

Dni stają się krótsze i chłodniejsze. Większość swojego wolnego czasu, spędzamy w domowym zaciszu. To dobry moment, by sięgnąć po ciepłe napoje. Na takie dni, idealnym rozwiązaniem będzie rozgrzewająca herbata z imbirem, miodem i sokiem z cytryny.

Rozgrzewająca herbataRozgrzewająca herbata - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Rozgrzewająca herbata z imbirem - idealne rozwiązanie na chłodniejsze dni

O popularności tego rodzaju ciepłych napojów, można przekonać się niemal wszędzie. Chętnie przygotowujemy je w swoim domu na jesienne i chłodne wieczory. W menu większości restauracji sezonowe lemoniady zostały zastąpione tzw. herbatami zimowymi, które podawane są na naprawdę różne sposoby. Przygotowuje się je z miodem, z dodatkiem soku malinowego lub soku z cytryny, a w każdej filiżance znajdziemy pływające goździki i plastry pomarańczy. Rozgrzewająca herbata z imbirem to jednak coś więcej niż tylko ciepła herbata. To wyjątkowy smak, który doceni każdy, kto ją spróbuje.

Obrazek
Herbata zimowa - Pyszności

Jesień to dobry moment, by sięgnąć po tego typu rozwiązanie. Co ważne, przygotowanie takiej herbaty to tylko chwila, a rozgrzewająca herbata z imbirem, miodem i sokiem z cytryny nie tylko rozgrzeje nasz organizm, ale również go uodporni. Sprawdź wyjątkową recepturę na ten ciepły napój i spraw, by czytanie książki lub oglądanie filmów w jesienne, ponure dni było czymś naprawdę wyjątkowym.

Rozgrzewająca herbata z imbirem i sokiem z cytryny - jak ją przygotować?

Podstawą takiego ciepłego napoju, będą z pewnością dodatki, które wyciągną z herbaty wszystko, co najlepsze. Miód osłodzi, cytryna doda kwasowości, a korzenne przyprawy wzbogacą smak. Idealnie sprawdzi się oczywiście ulubiony rodzaj herbaty liściastej lub ekspresowej.

Składniki:

  • 2 torebki lub 3 łyżeczki herbaty liściastej
  • pół litra wody
  • 3 plasterki cytryny
  • opcjonalnie: plasterki pomarańczy
  • laska cynamonu
  • gałązka rozmarynu
  • 2 łyżki miodu
  • około 2-3 cm obranego korzenia imbiru
  • łyżeczka kurkumy.

Sposób przygotowania:

Rozgrzewająca herbata z imbirem doda energii, rozgrzeje, wzmocni naszą odporność, a jej przygotowanie jest dziecinnie proste. Do zaparzacza do herbaty lub dzbanka wsypujemy herbatę liściastą, lub torebki herbaty ekspresowej. Dodajemy kurkumę i laskę cynamonu. Następnie gotujemy wodę na herbatę i zalewamy nią przygotowaną mieszankę. Kolejnym krokiem będzie dodanie pozostałych składników. Dobrze będzie robić to stopniowo, by nasza herbata powoli nabierała odpowiedniego smaku.

Obrazek
Imbir - Pyszności; Foto: Canva.com

Imbir siekamy, a miód dodajemy na samym końcu. Wszystko mieszamy i odstawiamy na kilka minut, aby nasza herbata nabrała odpowiedniego koloru. Nasza rozgrzewająca herbata z imbirem jest już gotowa. Teraz możesz przelać ją do kubków lub filiżanek. Jesienne wieczory z takim napojem będą o wiele przyjemniejsze. Pamiętaj, że przepisy na takie herbaty możesz dowolnie modyfikować i wzbogacać je o zupełnie inne i całkowicie nowe smaki.

A co powiesz na rozgrzewającą herbatę z żurawiną i goździkami? Zobacz przepis na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie

Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy