WAŻNE
TERAZ

Polscy siatkarze w półfinale mistrzostw świata!

Rozgrzewający i sycący chłopski garnek. Najlepszy obiad na pierwsze chłody

Gdy pierwsze jesienne chłody pukają do okien, w kuchni zaczynają unosić się zapachy rozgrzewających i sycących potraw. W takie dni chłopski garnek sprawdza się doskonale, szczególnie gdy za oknem szaro i ponuro, a my mamy ochotę na coś treściwego i mięsnego.

Rozgrzewający obiad na jesieńRozgrzewający obiad na jesień
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | FomaA

Lato już się z nami pożegnało, a wraz z nim lekkie i orzeźwiające potrawy, ustępując miejsca daniom sycącym i treściwym. Jednym z nich jest kociołek chłopski, składający się z mięsa, takiego jak boczek i kiełbasa, oraz warzyw otulonych gęstym, aromatycznym sosem. To idealny wybór, gdy na zewnątrz jest szaro, a my chcemy ogrzać się czymś pysznym i domowym.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów. Podaj z dodatkiem z dzieciństwa

Chłopski garnek

Dzięki połączeniu mięsa i warzyw danie jest sycące i spokojnie wystarczy również na następny dzień, co jest szczególnie cenne, gdy przez pogodę jedyne, o czym marzymy, to schować się pod ciepłym kocem z herbatą. Można je śmiało dostosować do własnych upodobań lub tego, co akurat znajduje się w twojej lodówce. Świetnie sprawdzi się dodatek pieczarek i cukinii — wystarczy je pokroić i dorzucić do swojego kociołka.

Warto jednak pamiętać, że boczek i kiełbasa, choć nadają potrawie wyrazisty mięsny smak, są również źródłem tłuszczów nasyconych oraz cholesterolu, co może wpływać na zdrowie serca i układ krążenia. Nie trzeba się jednak obawiać — spożywane okazjonalnie mogą być wartościowym dodatkiem do zbilansowanej diety.

Przepis na chłopski garnek

Składniki:

  • 400 g ziemniaków,
  • 300 g kiełbasy,
  • 1 papryka czerwona,
  • 150 g marchewki,
  • 150 g cebuli,
  • 100 g boczku wędzonego,
  • 200 g pomidorów z puszki lub passaty,
  • 500 ml bulionu warzywnego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • pół łyżeczki papryki wędzonej,
  • pół łyżeczki oregano,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • 2 liście laurowe,
  • 2 ziarna ziela angielskiego,
  • 2 łyżki oleju.

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa obierz i pokrój w kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę.
  2. Kiełbasę pokrój w plasterki, a boczek w drobną kostkę.
  3. W dużym garnku z grubym dnem smaż boczek, przez kilka minut, aż wytopi się tłuszcz i boczek zacznie się rumienić.
  4. Następnie dodaj kiełbasę i smaż razem przez 5 minut, aż zrumieni się z obu stron.
  5. W razie konieczności dodaj olej, a następnie do garnka wrzuć cebulę oraz czosnek i smaż kolejne 3 minuty, aż cebula się zeszkli.
  6. Wrzuć marchewkę oraz paprykę i mieszaj przez 2 minuty.
  7. Dodaj ziemniaki i wsyp przyprawy: majeranek, słodką paprykę, wędzoną paprykę, oregano, liście laurowe oraz ziele angielskie i dokładnie wymieszaj.
  8. Zalej całość gorącym bulionem i gotuj pod przykryciem przez 25 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
  9. Dodaj pomidory z puszki lub passatę i gotuj bez przykrycia przez 10 minut, aż część płynu odparuje i powstanie lekko zagęszczony sos.
  10. Na koniec dopraw szczyptą soli i pieprzu. Gotowe!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Inny bulion jest idealny na jesień. O wiele bardziej aromatyczny niż rosół
Inny bulion jest idealny na jesień. O wiele bardziej aromatyczny niż rosół
Polacy nie wiedzą, co z nimi zrobić. Włosi pieką prosty placek do kawy
Polacy nie wiedzą, co z nimi zrobić. Włosi pieką prosty placek do kawy
Zrobisz ze świeżej żurawiny. Do pieczonych mięs i pasztetu nie ma lepszego sosu
Zrobisz ze świeżej żurawiny. Do pieczonych mięs i pasztetu nie ma lepszego sosu
Chrupią jak chipsy, ale nie są smażone. Idealne jako przekąska do filmu
Chrupią jak chipsy, ale nie są smażone. Idealne jako przekąska do filmu
Właśnie pojawiła się na straganach. Czy można jeść surową? Rozwiewamy wątpliwości
Właśnie pojawiła się na straganach. Czy można jeść surową? Rozwiewamy wątpliwości
Pierwszy raz jadłam w Gruzji. Przysmak, który sprawia, że mózg działa jak komputer
Pierwszy raz jadłam w Gruzji. Przysmak, który sprawia, że mózg działa jak komputer
Tym deserem zajadały się już nasze prababcie. Dziś mało kto o nim pamięta
Tym deserem zajadały się już nasze prababcie. Dziś mało kto o nim pamięta
Zapomniana śląska zupa. Doskonale rozgrzewa i działa jak booster na jelita
Zapomniana śląska zupa. Doskonale rozgrzewa i działa jak booster na jelita
Jesienią często robię taką kapustę do obiadu. Nie ma nawet porównania z innymi dodatkami
Jesienią często robię taką kapustę do obiadu. Nie ma nawet porównania z innymi dodatkami
Goście zaskoczyli mnie wizytą. W parę chwil przygotowałem puszyste i aromatyczne ciasto
Goście zaskoczyli mnie wizytą. W parę chwil przygotowałem puszyste i aromatyczne ciasto
W PRL-u w każdym barze mlecznym. Dziś wciąż je robię, ale dorzucam wyraziste warzywo
W PRL-u w każdym barze mlecznym. Dziś wciąż je robię, ale dorzucam wyraziste warzywo
Wrzucam do słoika z suszonymi grzybami. Jeszcze nigdy nie spleśniały i nie namokły, a mole trzymają się z daleka
Wrzucam do słoika z suszonymi grzybami. Jeszcze nigdy nie spleśniały i nie namokły, a mole trzymają się z daleka