Rozgrzewający i sycący chłopski garnek. Najlepszy obiad na pierwsze chłody
Gdy pierwsze jesienne chłody pukają do okien, w kuchni zaczynają unosić się zapachy rozgrzewających i sycących potraw. W takie dni chłopski garnek sprawdza się doskonale, szczególnie gdy za oknem szaro i ponuro, a my mamy ochotę na coś treściwego i mięsnego.
Lato już się z nami pożegnało, a wraz z nim lekkie i orzeźwiające potrawy, ustępując miejsca daniom sycącym i treściwym. Jednym z nich jest kociołek chłopski, składający się z mięsa, takiego jak boczek i kiełbasa, oraz warzyw otulonych gęstym, aromatycznym sosem. To idealny wybór, gdy na zewnątrz jest szaro, a my chcemy ogrzać się czymś pysznym i domowym.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów. Podaj z dodatkiem z dzieciństwa
Chłopski garnek
Dzięki połączeniu mięsa i warzyw danie jest sycące i spokojnie wystarczy również na następny dzień, co jest szczególnie cenne, gdy przez pogodę jedyne, o czym marzymy, to schować się pod ciepłym kocem z herbatą. Można je śmiało dostosować do własnych upodobań lub tego, co akurat znajduje się w twojej lodówce. Świetnie sprawdzi się dodatek pieczarek i cukinii — wystarczy je pokroić i dorzucić do swojego kociołka.
Warto jednak pamiętać, że boczek i kiełbasa, choć nadają potrawie wyrazisty mięsny smak, są również źródłem tłuszczów nasyconych oraz cholesterolu, co może wpływać na zdrowie serca i układ krążenia. Nie trzeba się jednak obawiać — spożywane okazjonalnie mogą być wartościowym dodatkiem do zbilansowanej diety.
Przepis na chłopski garnek
Składniki:
- 400 g ziemniaków,
- 300 g kiełbasy,
- 1 papryka czerwona,
- 150 g marchewki,
- 150 g cebuli,
- 100 g boczku wędzonego,
- 200 g pomidorów z puszki lub passaty,
- 500 ml bulionu warzywnego,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka majeranku,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- pół łyżeczki papryki wędzonej,
- pół łyżeczki oregano,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu,
- 2 liście laurowe,
- 2 ziarna ziela angielskiego,
- 2 łyżki oleju.
Sposób przygotowania:
- Warzywa obierz i pokrój w kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę.
- Kiełbasę pokrój w plasterki, a boczek w drobną kostkę.
- W dużym garnku z grubym dnem smaż boczek, przez kilka minut, aż wytopi się tłuszcz i boczek zacznie się rumienić.
- Następnie dodaj kiełbasę i smaż razem przez 5 minut, aż zrumieni się z obu stron.
- W razie konieczności dodaj olej, a następnie do garnka wrzuć cebulę oraz czosnek i smaż kolejne 3 minuty, aż cebula się zeszkli.
- Wrzuć marchewkę oraz paprykę i mieszaj przez 2 minuty.
- Dodaj ziemniaki i wsyp przyprawy: majeranek, słodką paprykę, wędzoną paprykę, oregano, liście laurowe oraz ziele angielskie i dokładnie wymieszaj.
- Zalej całość gorącym bulionem i gotuj pod przykryciem przez 25 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
- Dodaj pomidory z puszki lub passatę i gotuj bez przykrycia przez 10 minut, aż część płynu odparuje i powstanie lekko zagęszczony sos.
- Na koniec dopraw szczyptą soli i pieprzu. Gotowe!