Biorę serek wiejski i tuńczyka. Po chwili mam sycące, wysokobiałkowe śniadanie

Serek wiejski z tuńczykiem i pomidorkami koktajlowymi to błyskawiczny, lekki posiłek, który zaskakuje sytością i prostotą. Idealny, gdy brakuje czasu lub energii na gotowanie, ponieważ nie wymaga obróbki termicznej, a przygotujesz go w kilka minut. Dzięki wysokiej zawartości białka i niewielkiej ilości węglowodanów świetnie sprawdzi się także w dietach redukcyjnych, ketogenicznych lub po prostu wtedy, gdy chcesz zjeść coś lekkiego, ale treściwego.

Serek wiejski z tuńczykiem to przepis na szybką przekąskęSerek wiejski z tuńczykiem to przepis na szybką przekąskę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | cook_inspire

Serek wiejski to jedno z najlepszych źródeł białka wśród produktów mlecznych. Dostarcza również wapń, witaminy z grupy B i witaminę D, więc wspiera pracę mięśni, układ kostny i odporność. Tuńczyk jest bogaty w pełnowartościowe białko i minerały, a przy tym niskokaloryczny (szczególnie wersja w wodzie lub sosie własnym).

Dodatek pomidorków koktajlowych nie tylko wzbogaca smak, ale też wartość odżywczą, ponieważ zawierają likopen, który działa przeciwutleniająco, wspomagając ochronę komórek przed stresem oksydacyjnym. Obecny w nich błonnik reguluje trawienie, a potas i brom wspierają pracę układu nerwowego i serca.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Trzy smaki, jeden przepis. Te pasty znikają w kilka minut

Przepis na serek wiejski z tuńczykiem i pomidorkami koktajlowymi

To danie możesz zjeść samo, na odżywczą przekąskę lub lekki posiłek. Odnajdzie się również w połączeniu z pełnoziarnistym pieczywem, waflami ryżowymi, chrupkimi krakersami lub nawet świeżymi ziołami i orzechami. W każdej wersji będzie smakować świetnie i dostarczać to, czego akurat potrzebujesz. Z czym jeść serek wiejski na diecie? Poznaj prosty przepis z serkiem wiejskim i tuńczykiem!

Składniki:

  • 1 opakowanie serka wiejskiego (200 g),
  • 1/2 opakowania tuńczyka w wodzie (60 g),
  • 8-10 pomidorków koktajlowych (100 g),
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek (5 g).

Sposób przygotowania:

Serek wiejski z tuńczykiem i pomidorkami koktajlowymi przepis
Przygotuj pomidorki koktajlowe

Krok 1. Pomidorki koktajlowe umyj, osusz i przekrój na pół.

Serek wiejski z tuńczykiem i pomidorkami koktajlowymi przepis
Wymieszaj wszystkie składniki

Krok 2. W wygodnym naczyniu umieść serek wiejski, odcedzonego i rozdrobnionego tuńczyka oraz pomidorki. Polej oliwą i wymieszaj. 

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione