Mięsna buła marzeń. I nie musisz wychodzić z domu

Kebab z kurczaka w bułce to wersja jednego z najbardziej uwielbianych dań typu fast food. Domowy kebab jest lżejszy i zdrowszy, a równie pyszny. To idealna propozycja dla osób, które chcą zjeść coś sycącego i wyrazistego, a przy tym mieć kontrolę nad jakością składników.
Umieść wszystkie składniki w bułceUmieść wszystkie składniki w bułce

W tej wersji nie ma miejsca na przypadkowość. Soczyste kawałki kurczaka przyprawione aromatyczną mieszanką przypraw, chrupiące dodatki warzywne i świeża, podpieczona bułka tworzą razem kompletny, pełnowartościowy posiłek. Taki domowy kebab to świetne źródło dobrze przyswajalnego białka, a przy okazji potrawa, która naprawdę cieszy zmysły, od smaku, przez zapach, aż po widok.

Mięso z kurczaka jest delikatne, lekkostrawne i bogate w witaminy z grupy B, cynk, magnez oraz żelazo. To jeden z najlepszych wyborów, jeśli zależy Ci na posiłku, który odżywia, ale nie obciąża.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Podaj tak burratę, a goście będą bili brawo. Wygląda jak z włoskiej restauracji

W domowej wersji możesz też dopasować dodatki do własnych potrzeb i użyć np. pełnoziarnistą bułkę i inne warzywa lub sos. Każdy element tego dania możesz zmodyfikować, by było jeszcze bardziej fit, bez rezygnowania ze smaku.

To szybka i satysfakcjonująca alternatywa dla kupnych kebabów, która jest idealna na wieczór filmowy, lunch lub weekendowe spotkanie. Gdy raz spróbujesz, to już nie zechcesz wracać do budki na rogu. Jeśli wolisz wersję bez bułki – sprawdź przepis na domowy kebab z kurczaka. Jak zrobić kebaba w domu?

Kebab z kurczaka w bułce

Składniki:

  • 1/2 piersi z kurczaka,
  • 1 bułka grahamka,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 proc.,
  • 2 średnie plastry pomidora,
  • 1/4 małego ogórka,
  • 1 plaster cebuli,
  • 1 liść sałaty,
  • 1 łyżeczka masła klarowanego,
  • sól,
  • słodka papryka, czosnek suszony, curry, chili, kolendra, cynamon, pieprz (możesz zastąpić przyprawą kebab-gyros lub do gyrosa).

Sposób przygotowania:

  1. Umyj i przygotuj warzywa: pokrój pomidora w plastry, usuwając twardy środek, obierz ogórka i pokrój w plasterki, a cebulę w cienkie krążki.
  2. Oczyść mięso, pokrój na małe kawałki, dopraw przyprawami i dokładnie wymieszaj.
  3. Smaż na rozgrzanym maśle 5-10 minut, co chwilę mieszając. Pod koniec smażenia mięsa podgrzej bułkę (np. w piekarniku).
  4. Po wyjęciu natnij ją wzdłuż na pół (nie rozcinaj do końca).
  5. Patelnię z mięsem zdejmij z ognia. Po chwili dodaj jogurt i dokładnie wymieszaj.
  6. W bułkę włóż umytą i osuszoną sałatę, pomidora, ogórka, cebulę i mięso. Dopraw solą do smaku.
Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀