Mięsna buła marzeń. I nie musisz wychodzić z domu
W tej wersji nie ma miejsca na przypadkowość. Soczyste kawałki kurczaka przyprawione aromatyczną mieszanką przypraw, chrupiące dodatki warzywne i świeża, podpieczona bułka tworzą razem kompletny, pełnowartościowy posiłek. Taki domowy kebab to świetne źródło dobrze przyswajalnego białka, a przy okazji potrawa, która naprawdę cieszy zmysły, od smaku, przez zapach, aż po widok.
Mięso z kurczaka jest delikatne, lekkostrawne i bogate w witaminy z grupy B, cynk, magnez oraz żelazo. To jeden z najlepszych wyborów, jeśli zależy Ci na posiłku, który odżywia, ale nie obciąża.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Podaj tak burratę, a goście będą bili brawo. Wygląda jak z włoskiej restauracji
W domowej wersji możesz też dopasować dodatki do własnych potrzeb i użyć np. pełnoziarnistą bułkę i inne warzywa lub sos. Każdy element tego dania możesz zmodyfikować, by było jeszcze bardziej fit, bez rezygnowania ze smaku.
To szybka i satysfakcjonująca alternatywa dla kupnych kebabów, która jest idealna na wieczór filmowy, lunch lub weekendowe spotkanie. Gdy raz spróbujesz, to już nie zechcesz wracać do budki na rogu. Jeśli wolisz wersję bez bułki – sprawdź przepis na domowy kebab z kurczaka. Jak zrobić kebaba w domu?
Kebab z kurczaka w bułce
Składniki:
- 1/2 piersi z kurczaka,
- 1 bułka grahamka,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 proc.,
- 2 średnie plastry pomidora,
- 1/4 małego ogórka,
- 1 plaster cebuli,
- 1 liść sałaty,
- 1 łyżeczka masła klarowanego,
- sól,
- słodka papryka, czosnek suszony, curry, chili, kolendra, cynamon, pieprz (możesz zastąpić przyprawą kebab-gyros lub do gyrosa).
Sposób przygotowania:
- Umyj i przygotuj warzywa: pokrój pomidora w plastry, usuwając twardy środek, obierz ogórka i pokrój w plasterki, a cebulę w cienkie krążki.
- Oczyść mięso, pokrój na małe kawałki, dopraw przyprawami i dokładnie wymieszaj.
- Smaż na rozgrzanym maśle 5-10 minut, co chwilę mieszając. Pod koniec smażenia mięsa podgrzej bułkę (np. w piekarniku).
- Po wyjęciu natnij ją wzdłuż na pół (nie rozcinaj do końca).
- Patelnię z mięsem zdejmij z ognia. Po chwili dodaj jogurt i dokładnie wymieszaj.
- W bułkę włóż umytą i osuszoną sałatę, pomidora, ogórka, cebulę i mięso. Dopraw solą do smaku.