Nie masz czasu? Ten rybny kotlet robi się w 10 minut i pomaga schudnąć!

Rybny kotlet z tuńczyka to szybki, lekki i sycący posiłek, który możesz przygotować dosłownie w kilka minut. Jest idealny, gdy nie masz czasu ani ochoty na długie gotowanie. Sprawdza się zarówno na obiad, jak i kolację, a przy tym doskonale wpisuje się w dietę redukcyjną. Pomaga utrzymać uczucie sytości, dostarcza białko i nie obciąża organizmu.
Ekspresowy przepis na kotlety rybneEkspresowy przepis na kotlet rybny
Źródło zdjęć: © Adobe | robert6666

Tuńczyk z puszki to wygodne i wartościowe źródło chudego białka, witamin z grupy B, selenu i kwasów tłuszczowych omega-3. Dzięki niskiej zawartości tłuszczu i kalorii świetnie pasuje do dań wspierających odchudzanie i zdrowe odżywianie. Dodatek jajka nie tylko poprawia strukturę kotleta, ale też wzbogaca go zestawem pełnowartościowego białka i witamin, zwłaszcza A, D, E, K oraz B12.

Taki kotlet można podać z dowolnymi dodatkami, np. ryżem, kaszą, pieczonymi ziemniakami i świeżą sałatką lub zjeść samego w wersji ekspresowej. Świetnie odnajdzie się także w bułce w formie rybnego burgera, ponieważ to pyszna i zdrowsza alternatywa dla klasycznych fast foodów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zwykłe pulpety? Nie tym razem! Dodaj kurki i zamień je w hit obiadowy

Przepis na rybny kotlet z tuńczyka

Rybny kotlet to świetny sposób na szybki domowy posiłek, który naprawdę robi różnicę w smaku, w zdrowiu i na wadze. Jak zrobić kotlety z tuńczyka? Poznaj prosty przepis.

Składniki:

  • 1 puszka tuńczyka w wodzie (130 g),
  • 1 jajko kurze (50 g),
  • 1 łyżka bułki tartej (10 g),
  • 1 łyżeczka masła klarowanego (5 g),
  • sól,
  • pieprz,
  • chilli.

Sposób przygotowania:

Rybny kotlet z tuńczyka przepis
Przygotuj rybną masę

Krok 1. W miseczce umieść odcedzonego i rozdrobnionego widelcem tuńczyka, bułkę tartą oraz szczyptę chilli, soli i pieprzu. Wbij jajko i dokładnie wymieszaj do otrzymania jednolitej masy. Następnie uformuj kulę. Rozpłaszcz ją na okrągły kotlet o grubości około 1,5-2 cm. Dla ułatwienia możesz kotleta uformować na papierze do pieczenia lub folii spożywczej, ponieważ w ten sposób łatwiej będzie go przełożyć na patelnię. 

Rybny kotlet z tuńczyka przepis
Z masy rybnej uformuj kotlet

Krok 2. Na patelni rozgrzej masło. Po chwili delikatnie włóż kotleta. Smaż po około 3-4 minuty na stronę, ale nie dłużej. Nie dotykaj kotleta do momentu przewrócenia na drugą stronę, ale kontroluj, aby go nie przypalić. 

Rybny kotlet z tuńczyka przepis
Przełóż na talerz

Krok 3. Gotowego kotleta zdejmij z patelni. Zjedz od razu po przygotowaniu.

Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇