Nie masz czasu? Ten rybny kotlet robi się w 10 minut i pomaga schudnąć!
Tuńczyk z puszki to wygodne i wartościowe źródło chudego białka, witamin z grupy B, selenu i kwasów tłuszczowych omega-3. Dzięki niskiej zawartości tłuszczu i kalorii świetnie pasuje do dań wspierających odchudzanie i zdrowe odżywianie. Dodatek jajka nie tylko poprawia strukturę kotleta, ale też wzbogaca go zestawem pełnowartościowego białka i witamin, zwłaszcza A, D, E, K oraz B12.
Taki kotlet można podać z dowolnymi dodatkami, np. ryżem, kaszą, pieczonymi ziemniakami i świeżą sałatką lub zjeść samego w wersji ekspresowej. Świetnie odnajdzie się także w bułce w formie rybnego burgera, ponieważ to pyszna i zdrowsza alternatywa dla klasycznych fast foodów.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zwykłe pulpety? Nie tym razem! Dodaj kurki i zamień je w hit obiadowy
Przepis na rybny kotlet z tuńczyka
Rybny kotlet to świetny sposób na szybki domowy posiłek, który naprawdę robi różnicę w smaku, w zdrowiu i na wadze. Jak zrobić kotlety z tuńczyka? Poznaj prosty przepis.
Składniki:
- 1 puszka tuńczyka w wodzie (130 g),
- 1 jajko kurze (50 g),
- 1 łyżka bułki tartej (10 g),
- 1 łyżeczka masła klarowanego (5 g),
- sól,
- pieprz,
- chilli.
Sposób przygotowania:
Krok 1. W miseczce umieść odcedzonego i rozdrobnionego widelcem tuńczyka, bułkę tartą oraz szczyptę chilli, soli i pieprzu. Wbij jajko i dokładnie wymieszaj do otrzymania jednolitej masy. Następnie uformuj kulę. Rozpłaszcz ją na okrągły kotlet o grubości około 1,5-2 cm. Dla ułatwienia możesz kotleta uformować na papierze do pieczenia lub folii spożywczej, ponieważ w ten sposób łatwiej będzie go przełożyć na patelnię.
Krok 2. Na patelni rozgrzej masło. Po chwili delikatnie włóż kotleta. Smaż po około 3-4 minuty na stronę, ale nie dłużej. Nie dotykaj kotleta do momentu przewrócenia na drugą stronę, ale kontroluj, aby go nie przypalić.
Krok 3. Gotowego kotleta zdejmij z patelni. Zjedz od razu po przygotowaniu.