Nie masz czasu? Ten rybny kotlet robi się w 10 minut i pomaga schudnąć!

Rybny kotlet z tuńczyka to szybki, lekki i sycący posiłek, który możesz przygotować dosłownie w kilka minut. Jest idealny, gdy nie masz czasu ani ochoty na długie gotowanie. Sprawdza się zarówno na obiad, jak i kolację, a przy tym doskonale wpisuje się w dietę redukcyjną. Pomaga utrzymać uczucie sytości, dostarcza białko i nie obciąża organizmu.
Ekspresowy przepis na kotlety rybneEkspresowy przepis na kotlet rybny
Źródło zdjęć: © Adobe | robert6666

Tuńczyk z puszki to wygodne i wartościowe źródło chudego białka, witamin z grupy B, selenu i kwasów tłuszczowych omega-3. Dzięki niskiej zawartości tłuszczu i kalorii świetnie pasuje do dań wspierających odchudzanie i zdrowe odżywianie. Dodatek jajka nie tylko poprawia strukturę kotleta, ale też wzbogaca go zestawem pełnowartościowego białka i witamin, zwłaszcza A, D, E, K oraz B12.

Taki kotlet można podać z dowolnymi dodatkami, np. ryżem, kaszą, pieczonymi ziemniakami i świeżą sałatką lub zjeść samego w wersji ekspresowej. Świetnie odnajdzie się także w bułce w formie rybnego burgera, ponieważ to pyszna i zdrowsza alternatywa dla klasycznych fast foodów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zwykłe pulpety? Nie tym razem! Dodaj kurki i zamień je w hit obiadowy

Przepis na rybny kotlet z tuńczyka

Rybny kotlet to świetny sposób na szybki domowy posiłek, który naprawdę robi różnicę w smaku, w zdrowiu i na wadze. Jak zrobić kotlety z tuńczyka? Poznaj prosty przepis.

Składniki:

  • 1 puszka tuńczyka w wodzie (130 g),
  • 1 jajko kurze (50 g),
  • 1 łyżka bułki tartej (10 g),
  • 1 łyżeczka masła klarowanego (5 g),
  • sól,
  • pieprz,
  • chilli.

Sposób przygotowania:

Rybny kotlet z tuńczyka przepis
Przygotuj rybną masę

Krok 1. W miseczce umieść odcedzonego i rozdrobnionego widelcem tuńczyka, bułkę tartą oraz szczyptę chilli, soli i pieprzu. Wbij jajko i dokładnie wymieszaj do otrzymania jednolitej masy. Następnie uformuj kulę. Rozpłaszcz ją na okrągły kotlet o grubości około 1,5-2 cm. Dla ułatwienia możesz kotleta uformować na papierze do pieczenia lub folii spożywczej, ponieważ w ten sposób łatwiej będzie go przełożyć na patelnię. 

Rybny kotlet z tuńczyka przepis
Z masy rybnej uformuj kotlet

Krok 2. Na patelni rozgrzej masło. Po chwili delikatnie włóż kotleta. Smaż po około 3-4 minuty na stronę, ale nie dłużej. Nie dotykaj kotleta do momentu przewrócenia na drugą stronę, ale kontroluj, aby go nie przypalić. 

Rybny kotlet z tuńczyka przepis
Przełóż na talerz

Krok 3. Gotowego kotleta zdejmij z patelni. Zjedz od razu po przygotowaniu.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej