Pizza bez włączania piekarnika. Szybsza niż zamówienie na dowóz
Tradycyjna włoska piadina to cienki placek z mąki pszennej, który zwykle podaje się z farszem w środku. Jest trochę jak tortilla w wersji śródziemnomorskiej. Tu jednak występuje w nowej roli, czyli podstawy szybkiej pizzy. To rozwiązanie nie tylko oszczędza czas, ale też daje dużą dowolność w doborze składników.
Wersja z serem i wędliną z kurczaka to propozycja fit fast foodu. Jest ciepła, sycąca, pełna białka i zaskakująco lekka. Ser żółty oprócz smaku i kremowości dostarcza cenne składniki odżywcze, takie jak witamina A, D, K, z grupy B, wapń, fosfor, magnez i potas. Wędlina z kurczaka to z kolei źródło chudego białka, dzięki czemu danie długo syci i dobrze wpisuje się w dietetyczny plan dnia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zamiast gotować, upiekłam i włożyłam do burgera. Każdy się zajadał
Przepis na pizzę piadinę z serem i wędliną
Taka pizza z patelni sprawdzi się na szybki obiad, kolację lub ciepłą przekąskę do lunch boxa. Można ją modyfikować na wiele sposobów, np. zmieniając ser, wędlinę lub dodając rukolę, oliwki, pomidorki lub sos czosnkowy. W każdej wersji smakuje inaczej, ale zawsze świetnie.
Składniki:
- 2/3 szkl. lub 6 łyżek mąki pszennej (60 g),
- 1 kawałek lub 2 plastry sera żółtego o zaw. tłuszczu 17-18 proc. (30 g),
- 2 plastry wędliny z kurczaka (30 g),
- 1/4 szkl. lub 5 łyżek passaty (50 g),
- 3 łyżki mleka 2 proc. (30 g),
- 1 łyżka oliwy z oliwek (10 g),
- 1 ząbek czosnku (5 g),
- sól,
- soda oczyszczona,
- przyprawy, tj. suszona bazylia, oregano, tymianek, chilli.
Sposób przygotowania:
Krok 1. W misce umieść mąkę, szczyptę soli oraz szczyptę sody oczyszczonej. Wymieszaj.
Krok 2. Dodaj oliwę i mleko w temperaturze pokojowej. Mieszaj i ugniataj widelcem. Gdy składniki będą już mniej więcej połączone, to wyrób ciasto dłońmi, aż do uzyskania zwartej i jednolitej masy. Wyrobione ciasto zostaw w misce i przykryj folią spożywczą. Odstaw na około 30 minut. Pod koniec tego czasu przygotuj pozostałe składniki.
Krok 3. W miseczce umieść passatę pomidorową i obrany oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw do smaku solą, suszoną bazylią, oregano, tymiankiem i chilli. Wymieszaj.
Krok 4. Ser zetrzyj lub drobno pokrój. Wędlinę pokrój w mniejsze kawałki.
Krok 5. Ciasto rozwałkuj na bardzo cienki płaski placek o średnicy przybliżonej do średnicy patelni, w której przygotujesz pizzę (dla ułatwienia placek możesz uformować do końca dopiero na patelni). Rozgrzej patelnię na umiarkowanym ogniu.
Krok 6. Placek ponakłuwaj widelcem. Patelnię posmaruj niewielką ilością oliwy. Następnie włóż placek i smaż do zarumienienia z dwóch stron. Placek możesz kilkukrotnie przewracać, tak aby równomiernie się przyrumienił, ale żeby się nie przypalił.
Krok 7. Gdy placek będzie już gotowy posmaruj go sosem z passaty i równomiernie posyp serem oraz rozłóż kawałki wędliny. Wyłącz ogień i przykryj patelnię pokrywką. Zostaw pod przykryciem jeszcze przez chwilę - do momentu, aż ser się rozpuści.
Krok 8. Przełóż na talerz i zjedz od razu po przygotowaniu.