Podaj na obiad, a nawet mąż nie uwierzy, że nie ma tu mięsa. Kalafior palce lizać

Kotlet z kalafiora w otrębach to roślinna alternatywa, która może zaskoczyć nawet największych fanów mięsnych dań. Ma przyjemną panierkę, delikatne wnętrze i świetnie komponuje się z lekkimi sosami lub sałatkami.
Steki z kalafiora
Wyłóż na talerz
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

To świetny sposób, by przemycić więcej warzyw do codziennej diety i to w formie, która naprawdę rozpieszcza smakiem. Kalafior to warzywo lekkostrawne, niskokaloryczne i pełne składników odżywczych, takich jak witamina C, K, B6 oraz magnez i potas. Wspiera odporność, poprawia trawienie i syci bez uczucia ciężkości.

Z kolei otręby, które zastępują tradycyjną panierkę, dostarczają błonnik i nie tylko wspomagają trawienie, ale też zapewniają dłuższe uczucie sytości oraz pozytywnie wpływają na mikroflorę jelit.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Grillowany chleb z serem. Tak pyszny, że zniknie w 5 minut

Taki kotlet sprawdzi się nie tylko na obiad, ale też na szybką przekąskę na zimno lub składnik roślinnego burgera. Możesz zjeść go z ulubioną sałatką, podać z hummusem, pieczonymi warzywami lub owinąć w tortillę z warzywami i jogurtem.

To danie, które łączy prostotę, zdrowie i smak, a przy okazji potrafi naprawdę zaskoczyć. Jak zrobić kotleta z kalafiora w panierce?

Kotlet z kalafiora w otrębach

Składniki:

  • 1 plaster kalafiora,
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka otrębów pszennych,
  • 1 łyżka otrębów owsianych,
  • sól,
  • pieprz,
  • curry,
  • wędzona słodka papryka.
Kotlet z kalafiora w otrębach przepis
Plaster dokładnie posmaruj marynatą i obtocz w otrębach

Sposób przygotowania:

  1. Z umytego i osuszonego kalafiora odkrój plaster o szerokości około 3-4 cm (najlepiej wykrój go mniej więcej ze środka).
  2. W małym naczyniu umieść oliwę i przyprawy w ilościach według uznania: sól, pieprz, curry, wędzona słodka papryka (sugerowane około 1/3 łyżeczki każdej). Dokładnie wymieszaj. 
  3. Otręby przesyp na płaskie naczynie. Plaster kalafiora dokładnie posmaruj oliwą z przyprawami, a następnie obtocz w otrębach.
  4. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C.
  5. Piecz do miękkości i zarumienienia, czyli przez około 25-35 min. Wyłóż na talerz.
Kotlet z kalafiora w otrębach przepis
Wyłóż na talerz
Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇