Podaj na obiad, a nawet mąż nie uwierzy, że nie ma tu mięsa. Kalafior palce lizać
To świetny sposób, by przemycić więcej warzyw do codziennej diety i to w formie, która naprawdę rozpieszcza smakiem. Kalafior to warzywo lekkostrawne, niskokaloryczne i pełne składników odżywczych, takich jak witamina C, K, B6 oraz magnez i potas. Wspiera odporność, poprawia trawienie i syci bez uczucia ciężkości.
Z kolei otręby, które zastępują tradycyjną panierkę, dostarczają błonnik i nie tylko wspomagają trawienie, ale też zapewniają dłuższe uczucie sytości oraz pozytywnie wpływają na mikroflorę jelit.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Grillowany chleb z serem. Tak pyszny, że zniknie w 5 minut
Taki kotlet sprawdzi się nie tylko na obiad, ale też na szybką przekąskę na zimno lub składnik roślinnego burgera. Możesz zjeść go z ulubioną sałatką, podać z hummusem, pieczonymi warzywami lub owinąć w tortillę z warzywami i jogurtem.
To danie, które łączy prostotę, zdrowie i smak, a przy okazji potrafi naprawdę zaskoczyć. Jak zrobić kotleta z kalafiora w panierce?
Kotlet z kalafiora w otrębach
Składniki:
- 1 plaster kalafiora,
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
- 1 łyżka otrębów pszennych,
- 1 łyżka otrębów owsianych,
- sól,
- pieprz,
- curry,
- wędzona słodka papryka.
Sposób przygotowania:
- Z umytego i osuszonego kalafiora odkrój plaster o szerokości około 3-4 cm (najlepiej wykrój go mniej więcej ze środka).
- W małym naczyniu umieść oliwę i przyprawy w ilościach według uznania: sól, pieprz, curry, wędzona słodka papryka (sugerowane około 1/3 łyżeczki każdej). Dokładnie wymieszaj.
- Otręby przesyp na płaskie naczynie. Plaster kalafiora dokładnie posmaruj oliwą z przyprawami, a następnie obtocz w otrębach.
- Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C.
- Piecz do miękkości i zarumienienia, czyli przez około 25-35 min. Wyłóż na talerz.