Tak przed wojną wyglądały reklamy cukru. Dziś mogą wprawiać w osłupienie

W II Rzeczpospolitej cukier był koszmarnie drogi. Kilogram potrafił kosztować równowartość nawet ponad 20 współczesnych złotych. Nic więc dziwnego, że przedwojenni spece od reklamy prześcigali się w pomysłach na promowanie jego spożycia. Efekty ich pracy mogą dzisiaj wprawiać w osłupienie.

Ekspedientka Paulina Łysakowska sprzedaje klientce cukierEkspedientka Paulina Łysakowska sprzedaje klientce cukier
Źródło zdjęć: © Narodowe Archiwum Cyfrowe

Najsłynniejszym przedwojennym sloganem reklamowym był bez wątpienia ten wymyślony przez Melchiora Wańkowicza: "Cukier krzepi". Powstał na potrzeby kampanii prowadzonej przez Związek Cukrowników Polskich. Na jej użytek przygotowano również dziesiątki rysunków oraz plakatów propagujących "białą śmierć".

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciastka z cieciorki. Sprytny sposób na przemycenie do diety strączków

Poniżej prezentujemy kilkanaście najbardziej pomysłowych, zabawnych a często kuriozalnych spośród nich…

wielkahistoria.pl
wielkahistoria.pl © Licencjodawca

Chcesz być silny jak koń? A może jak trzy konie? Nic prostszego, jedz cukier.

wielkahistoria.pl
wielkahistoria.pl © Licencjodawca

Marzy ci się długie życie? Jedz cukier. Przecież powyższa statystyka nie może kłamać. To wszystko zasługa cukru.

wielkahistoria.pl
wielkahistoria.pl © Licencjodawca

Pragniesz, aby twoje dziecko miało mocne kości? Zapomnij o wapniu. W końcu to nie żaden wapń, a właśnie cukier "wzmacnia kości" i co najważniejsze "w każdej postaci".

wielkahistoria.pl
wielkahistoria.pl © Licencjodawca

Panowie, pamiętajcie, aby w czasie karnawału nie jeść żadnych ostrych przekąsek. Spożywajcie za to dużo cukru, a nie będziecie się "wyczerpywać".

wielkahistoria.pl
wielkahistoria.pl © Licencjodawca

Jeżeli zastanawiacie się, czy jakiś doktor R. Stankiewicz naprawdę istniał i napisał te słowa, to odpowiedź jest twierdząca. Dzisiaj jego koledzy po fachu jednak na pewno by się z nim nie zgodzili.

wielkahistoria.pl
wielkahistoria.pl © Licencjodawca

Nie wiem jak wy, ale ja po zobaczeniu tej reklamy zastanawiam się, czy nie stworzył jej jakiś sabotażysta. W końcu jegomość trzymający w ręku kostkę cukru ani nie wygląda jakby był równy królom (bardziej kloszardom), ani tym bardziej nie prezentuje się jak okaz zdrowia…

wielkahistoria.pl
wielkahistoria.pl © Licencjodawca

A czy ty MATKO żałujesz swojemu dziecku cukru? Jeżeli tak, to powinnaś się zastanowić, w końcu to "najskuteczniejszy środek odżywczy".

wielkahistoria.pl
wielkahistoria.pl © Licencjodawca

Jeżeli nie przekonały was prozdrowotne walory cukru, to może weźmiecie pod uwagę argumenty natury ekonomicznej?

wielkahistoria.pl
wielkahistoria.pl © Licencjodawca

Cukier sekretem udanego związku? Jak widać przedwojenni spece od reklamy potrafili w bardzo kreatywny sposób wykorzystywać dobrze znane przysłowia.

wielkahistoria.pl
wielkahistoria.pl © Licencjodawca

Pamiętajcie, aby następnym razem, gdy zamówicie kawę lub herbatę, koniecznie zażądać podwójnej porcji cukru. Szkoda tylko, że dotyczy to jedynie Warszawy. Mieszkańcy innych miast muszą obejść się smakiem.

wielkahistoria.pl
wielkahistoria.pl © Licencjodawca

Na koniec koronny argument przemawiający za jedzeniem cukru. W końcu muchy nie mogą się mylić…

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm
Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Pieczenie i gotowanie mięsa. Co jest zdrowsze? Rozwiewamy wątpliwości
Pieczenie i gotowanie mięsa. Co jest zdrowsze? Rozwiewamy wątpliwości
Gdy mam ochotę na burgery, robię te. Zamiast klasycznego kotleta, mają w sobie coś lepszego
Gdy mam ochotę na burgery, robię te. Zamiast klasycznego kotleta, mają w sobie coś lepszego
Była symbolem płodności. Teraz jest sezon, a Polacy nie wiedzą, co z niej zrobić
Była symbolem płodności. Teraz jest sezon, a Polacy nie wiedzą, co z niej zrobić
Ta włoska zupa idealnie sprawdza się na jesienne mrozy. Jest bogata w smaku i rozgrzewająca
Ta włoska zupa idealnie sprawdza się na jesienne mrozy. Jest bogata w smaku i rozgrzewająca
Najzdrowsza ryba według dietetyka. Warto wprowadzić do swojego menu
Najzdrowsza ryba według dietetyka. Warto wprowadzić do swojego menu
Lubi przywierać do garnka. W prosty sposób możesz temu zapobiec
Lubi przywierać do garnka. W prosty sposób możesz temu zapobiec