Chrupią aż miło. Smakowite ciasteczka z kilku składników

Jaglane ciasteczka z żurawiną sprawdzą się na deser lub jako drugie śniadanie do szkoły czy pracy. Są słodkie, chrupiące i... nie zawierają ani grama cukru. Można więc się nimi zajadać bez wyrzutów sumienia i obaw o swoją sylwetkę.

Jaglane ciasteczka z żurawinąJaglane ciasteczka z żurawiną
Źródło zdjęć: © Candy Pandas

Przepisem na te pyszne jaglane ciasteczka podzielił się Angelica i Monika, znane jako Candy Pandas. Blogerki od lat przekonują, że pyszne słodycze i ciasta można przygotować w zdrowy sposób - bez glutenu czy białego cukru.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Idealnie miękki, puszysty i wilgotny makowiec w świątecznym wydaniu. A to wszystko zasługa jednego dodatku

Jaglane ciasteczka z żurawiną

poziom: łatwy

Składniki:

  • 150 g płatków jaglanych,
  • 100 g suszonej żurawiny,
  • 100 g mąki kukurydzianej,
  • 70 g ksylitolu,
  • 40 g oleju kokosowego/masła,
  • 100 ml mleka,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Sposób przygotowania:

  1. Żurawinę rozdrobnić na nieco mniejsze kawałki. Płatki jaglane, żurawinę, mąkę i proszek do pieczenia wymieszać razem.
  2. Ksylitol, olej kokosowy i mleko podgrzać w garnuszku. Suche składniki połączyć z mokrymi i dodać rozmieszane jajko. Całość dobrze wymieszać i zostawić na kilka minut do napęcznienia płatków.
  3. Kawałki ciasta formować w kulkę i rozpłaszczać na papierze do pieczenia. Ciasteczka piec w temperaturze 180 st. ok. 15–20 minut do zrumienienia.

Przepis pochodzi z książki Candy Pandas "Zdrowe Słodkości na każdą porę roku"

okładka
okładka © Candy Pandas
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"