Kiedy pojawiają się na stole, wszyscy oniemieją. Wyglądają pysznie, smakują jeszcze lepiej
Macie ochotę na wspaniałe w smaku naleśniki? Candy Pandas proponują ryżowo-waniliowe z makiem. Smakują, zarówno z domowym twarożkiem, owocami dżemem, jak i bez żadnego nadzienia.
21.12.2023 12:48
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Naleśniki kochamy wszyscy. Mogą kojarzyć nam się z dzieciństwem, a w dorosłym życiu stanowią dobrą podstawę do przygotowania wyśmienitych dań. Chociaż przepis na naleśniki nie jest trudny, jeśli unikamy glutenu, nawet najprostszy przepis może okazać się trudny. Jednak Monika i Angelica, znane w sieci jako Candy Pandas podzieliły się swoim sprawdzonym przepisem na idealne naleśniki bezglutenowe. Wychodzą elastyczne i miękkie, nie rwą się, a dzięki dodatkowi maku wyglądają obłędnie.
Naleśniki z makiem i twarożkiem migdałowym
poziom: łatwy
Składniki na ciasto:
- 150 g mąki ryżowej,
- 110 g skrobi ziemniaczanej,
- 40 g budyniu waniliowego,
- 3 białka jajek,
- 3 łyżeczki oleju rzepakowego,
- 3 łyżeczki maku,
- 400–500 ml bardzo ciepłej wody.
Twarożek:
- 200 g twarogu,
- 100 g jogurtu naturalnego,
- ksylitol/erytrytol,
- 100 g płatków migdałowych.
Dodatkowo:
- ulubione owoce,
- olej kokosowy rafinowany do posmarowania patelni.
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe wymieszać razem i odczekać kilka minut. Ciasto ma być bardzo lejące, wtedy naleśniki będą cienkie i mniej łamliwe.
- Migdały uprażyć na suchej patelni i nieco ostudzić. Jogurt, twarożek i ksylitol dokładnie wymieszać najlepiej widelcem i dodać migdały.
- Na rozgrzanej patelni z nieprzywierającą powłoką smażyć cienkie naleśniki (warto posmarować ją olejem np. kokosowym przed pierwszym smażeniem).
- Naleśniki układać jeden na drugim. Od góry przykrywać całość talerzem lub pokrywką, dzięki czemu naleśniki nie będą zbyt szybko się wysuszać.
- Gotowe naleśniki podawać z migdałowym twarożkiem i ulubionymi owocami.
Przepis pochodzi z książki Candy Pandas "Zdrowe Słodkości na każdą porę roku"