PrzepisObiadKiedy pojawiają się na stole, wszyscy oniemieją. Wyglądają pysznie, smakują jeszcze lepiej

Kiedy pojawiają się na stole, wszyscy oniemieją. Wyglądają pysznie, smakują jeszcze lepiej

Naleśniki z makiem i twarożkiem migdałowym
Naleśniki z makiem i twarożkiem migdałowym
Źródło zdjęć: © Candy Pandas
21.12.2023 12:48

Macie ochotę na wspaniałe w smaku naleśniki? Candy Pandas proponują ryżowo-waniliowe z makiem. Smakują, zarówno z domowym twarożkiem, owocami dżemem, jak i bez żadnego nadzienia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Naleśniki kochamy wszyscy. Mogą kojarzyć nam się z dzieciństwem, a w dorosłym życiu stanowią dobrą podstawę do przygotowania wyśmienitych dań. Chociaż przepis na naleśniki nie jest trudny, jeśli unikamy glutenu, nawet najprostszy przepis może okazać się trudny. Jednak Monika i Angelica, znane w sieci jako Candy Pandas podzieliły się swoim sprawdzonym przepisem na idealne naleśniki bezglutenowe. Wychodzą elastyczne i miękkie, nie rwą się, a dzięki dodatkowi maku wyglądają obłędnie.

Naleśniki z makiem i twarożkiem migdałowym

poziom: łatwy

Składniki na ciasto:

  • 150 g mąki ryżowej,
  • 110 g skrobi ziemniaczanej,
  • 40 g budyniu waniliowego,
  • 3 białka jajek,
  • 3 łyżeczki oleju rzepakowego,
  • 3 łyżeczki maku,
  • 400–500 ml bardzo ciepłej wody.

Twarożek:

  • 200 g twarogu,
  • 100 g jogurtu naturalnego,
  • ksylitol/erytrytol,
  • 100 g płatków migdałowych.

Dodatkowo:

  • ulubione owoce,
  • olej kokosowy rafinowany do posmarowania patelni.

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe wymieszać razem i odczekać kilka minut. Ciasto ma być bardzo lejące, wtedy naleśniki będą cienkie i mniej łamliwe.
  2. Migdały uprażyć na suchej patelni i nieco ostudzić. Jogurt, twarożek i ksylitol dokładnie wymieszać najlepiej widelcem i dodać migdały.
  3. Na rozgrzanej patelni z nieprzywierającą powłoką smażyć cienkie naleśniki (warto posmarować ją olejem np. kokosowym przed pierwszym smażeniem).
  4. Naleśniki układać jeden na drugim. Od góry przykrywać całość talerzem lub pokrywką, dzięki czemu naleśniki nie będą zbyt szybko się wysuszać.
  5. Gotowe naleśniki podawać z migdałowym twarożkiem i ulubionymi owocami.

Przepis pochodzi z książki Candy Pandas "Zdrowe Słodkości na każdą porę roku"

okładka
okładka© Candy Pandas
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także