Ułóż na niej plastry schabu i zapiecz pod przykryciem. Mięso stanie się soczyste i będzie rozpływać się w ustach
Polacy kochają zarówno schab, jak i kapustę kiszoną. Co więc szkodzi na przeszkodzie połączenia tych potraw w jedno? Poza granicami wyobraźni - zupełnie nic. Przesuwamy więc granice dalej i prezentujemy przepis na schab pieczony na kapuście kiszonej.
Kapusta kiszona i jej popularność w Polsce to kolejny przykład na to, że pokochaliśmy proces fermentacji w kuchni. W kontrolowanych warunkach nadaje on nie tylko cudownego smaku produktom, ale również zdrowotnych właściwości.
Kiszona kapusta, która swój charakterystyczny, kwaśny smak zawdzięcza właśnie powstawaniu (w skutek rozkładania cukrów) kwasu mlekowego, jest tworem, który można określić jako lekarstwo w pysznej postaci. To właśnie fermentacja nadaje kapuście ,,mocy" pozytywnego oddziaływania na nasz układ odpornościowy i florę bakteryjną. Kapustę kiszoną warto więc jeść zwłaszcza okresem jesienno-zimowym, kiedy nasza odporność jest wystawiona na wyjątkowo ciężką próbę.
Schab jest natomiast jednym z mięsnych faworytów wśród Polaków. Od lat mieści się w czołówce popularności, jeśli chodzi o nasze domowe jadłospisy, a sposobów na jego przygotowanie jest naprawdę dużo.
Poniższy przepis jest połączeniem tych dwóch potraw. Efekt jest oszałamiająco pyszny. A jaki zdrowy!
Schab pieczony na kapuście kiszonej
Składniki:
- 1 kg schabu
- 1 kg kiszonej kapusty z marchewką
- 2 cebule
- 2 łyżki smalcu (może być z mięsem)
- 3 listki laurowe
- 3 kulki ziela angielskiego
- majeranek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Schab umyj, osusz i pokrój w plastry - tak jak na klasyczne schabowe. Delikatnie rozbij tłuczkiem i dopraw majerankiem, solą i świeżo mielonym pieprzem.
Rozgrzej trochę smalcu na patelni i obsmaż schabowe z obu stron. Następnie przełóż je na talerz.
Cebulę obierz i potnij w talarki. Zeszklij na patelni po smażeniu schabu. Dodaj do niej kiszoną kapustę, liście laurowe i ziele angielskie. Smaż przez kilka minut.
Przygotuj naczynie żaroodporne. Na spód wyłóż połowę usmażonej kapusty kiszonej. Na nią połóż plastry schabu i przykryj je drugą połową kapusty. Dodaj jeszcze po trochu smalcu i posyp majerankiem.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Schab pieczony na kiszonej kapuście piecz pod przykryciem przez około półtorej godziny.
A może chodzi ci po głowie burrata z pomidorkami? Przepis znajdziesz w tym filmiku z naszego kanału na YouTube.