Schabowy podaję tylko z tą surówką. Inaczej rodzina się na mnie obraża

Jeśli szukasz sprawdzonego pomysłu na surówkę do schabowego, to dzisiaj mam coś w sam raz dla ciebie. Ta kompozycja składników jeszcze nigdy mnie nie zawiodła. Czy to kwestia świeżych warzyw? A może tajnego dodatku, o którym nigdy nie zapominam? Przekonaj się na własnym podniebieniu!

Surówka do schabowego, która pasuje idealnieSurówka do schabowego, która pasuje idealnie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Anzhela

Jak w każdym – czy może prawie każdym – polskim domu, również w moich czterech ścianach kotlety schabowe serwuje się bardzo często. Bądźmy szczerzy – to nie pretensjonalne podążanie za tradycjami przodków, lecz pragmatyczne podejście do jedzenia i gotowania. Ale nie muszę tu chyba nikogo przekonywać do tego, że kotlety schabowe są najzwyczajniej w świecie pyszne, prawda? Tak czy inaczej, ta zacna pozycja zasługuje na sprawdzonych i równie smacznych kompanów na talerzu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Krokiety ziemniaczane z pysznym sosem to przepis na tani obiad. Takie robiła moja babcia

Jaka surówka do schabowego?

Dodatki skrobiowe, które podaję z kotletami, zmieniają się w zależności od nastroju członków rodziny. Za to surówka do schabowego już od dawna jest dokładnie ta sama. Dzieciaki tak bardzo przyzwyczaiły się do tego, że kotlety idą z nią w parze, że już nie wyobrażają sobie innego zestawienia na talerzu. A mi w to graj, bo dzięki temu mam pewność, że poza mięsem i ziemniakami, dziatwa zaczerpnie jeszcze z obiadu solidną porcję witamin. A ja nie napracuję się zbytnio, bo ta surówka to totalna prościzna.

W przypadku tej kompozycji pierwszy skrzypce gra znana ci zapewne doskonale kapusta pekińska. Reszta to już dodatki: cebula, marchew, ogórek kiszony, trochę przypraw. A propos tych ostatnich, to zawsze do tej surówki dorzucam jeszcze trochę… cukru pudru. Nadaje on potrawie cudnej aksamitności, a jednocześnie jest go tam na tyle mało, że mogę nie martwić się o kwestie zdrowotne. Same pozytywy!

Surówka do schabowego

Składniki:

  • ½ kapusty pekińskiej,
  • ½ czerwonej cebuli,
  • 2 ogórki kiszone,
  • 1 marchewka,
  • 1 łyżka octu winnego,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżeczka cukru pudru,
  • 1 łyżka natki pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Zaczynam od czerwonej cebuli. Kroję ją w cienkie piórka, dodaję sól i ocet winny. Odstawiam do lodówki na 10 minut.
  2. Kapustę drobno szatkuję, marchew ścieram, ogórki kroję w kostkę.
  3. Wszystkie składniki przekładam do salaterki.
  4. Dodaję cebulę, posiekaną natkę, a następnie majonez, jogurt naturalny i cukier puder. Doprawiam do smaku solą i minimalną ilością pieprzu. Gotowe!

Wybrane dla Ciebie

Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Po niedzieli robię zawsze sałatkę rosołową. Przy niej nawet gyros może się schować
Po niedzieli robię zawsze sałatkę rosołową. Przy niej nawet gyros może się schować
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba
Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba
Przygotowałem na śniadanie, gdy piekarnia była zamknięta. Rodzina zjadła do ostatniego okruszka
Przygotowałem na śniadanie, gdy piekarnia była zamknięta. Rodzina zjadła do ostatniego okruszka
Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu