Newsy9 tajemnic znanych sieci fast-foodowych, o których niechętnie mówią pracownicy

9 tajemnic znanych sieci fast-foodowych, o których niechętnie mówią pracownicy

9 tajemnic znanych sieci fast-foodowych, o których niechętnie mówią pracownicy
Ewa
29.09.2020 09:07

Pracownicy znanych sieci z jedzeniem podzielili się wskazówkami i poradami, które warto zapamiętać.

#1 Postaraj się zrezygnować z lodu w napojach

Maszyny do lodu są bardzo trudne do czyszczenia, co czyni je prawdziwymi szalkami Petriego. Badanie z 2010 roku wykazało, że 48% dystrybutorów w restauracjach typu fast food zawiera bakterie z grupy coli, powszechnie występujące w kale.
Mikrobiolodzy z Uniwersytetu Hollins nie wiedzą, jak to się dzieje, ale sądzą, że może to pochodzić z brudnych szmat do czyszczenia lub nieumytych rąk klientów

Obraz

#2 Jeśli martwisz się o świeżość składnika- sprawdź menu

Jeśli dany składnik pojawia się w kilku pozycjach, to szansa na to, że jest świeży jest o wiele większa, niż gdy występuje tylko w jednej potrawie.

Obraz

#3 Jeśli nie jesz mięsa, to przyjrzyj się dokładnie wszystkim elementom dania

Czasami zdarza się, że frytki smażone są na tłuszczu zwierzęcym, a pozornie "roślinny" burger w panierce do kotleta ma mleko.

Obraz

#4 Zwykle jest sposób, aby kupić drogie pozycje w menu za mniej

Na przykład, jeśli masz ochotę na Big Maca, zamów McDouble bez musztardy i keczupu, a następnie dodaj posiekaną sałatę i sos Mac za niewielką opłatą. Dużo zależy od pracownika restauracji, za granicą jest większa szansa na powodzenie tego działania :)

#5 Nie bez powodu wszystko smakuje tak samo

Czy zauważyłeś kiedyś, jak różne części posiłku typu fast-food smakują tak samo? Burger, frytki, krążki cebulowe, a nawet shake - wszystkie są do siebie podobne.
Dzieje się tak, ponieważ wszystkie posiłki są skalibrowane tak, aby pasowały do ​​naszych kubków smakowych w sposób, który inspiruje nas do dalszego jedzenia - niezbyt mięsisty, niezbyt warzywny.
Poza tym, chętniej sięgamy po coś, co już znamy. W rezultacie oferty różnych fast foodowych burgerowni nie różnią się specjalnie od siebie.

Obraz

#6 Fast foody są przystosowane do szybkiego jedzenia, nie tylko szybkiego odbioru zamówienia

Potrzeba 20 minut, zanim sygnał „jestem pełny” dotrze z brzucha do mózgu. Więc im szybciej jesz to jedzenie, tym więcej musisz kupić i zjeść, ponieważ twój mózg nie wie, że jesteś najedzony. Zjedzenie małego zestawu 2 for U w McDonaldzie zajmie Ci zaledwie kilka chwil. Rozwiązanie? Zwolnij :)

#7 Nie jesteś wyjątkowy

Ludzie są bardziej skłonni do dokonywania niezdrowych wyborów w restauracji, gdy czują, że jadają na „wyjątkową okazję”.
Pamiętaj, że chodząc w to miejsce; tylko dlatego, że jest tam klaun, nie oznacza, że ​​jest to impreza :)

Obraz

#8 Dzisiejsze jedzenie zawiera więcej kalorii niż kiedyś

Badanie opublikowane w Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics wykazało, że dania serwowane u 10 największych gigantów fast foodów zwiększyły swoją porcję o około 90 kalorii od 1986 roku. Z roku na rok porcje stają się coraz bardziej kaloryczne.

#9 Ślady grilla na kotlecie są fałszywe

Ślady grilla na fast-foodowych burgerach i kawałkach kurczaka dają nam do zrozumienia, że ​​mięso polizały płomienie. Bardziej prawdopodobne jest, że te znaki zostały oznakowane fabrycznie lub pomalowane barwnikami. Dopełnieniem iluzji są aromaty dymne i zwęglone. Mniam!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także