Uwielbiamy przepisy, które przekazywane są z pokolenia na pokolenie. I nie inaczej jest w przypadku pysznego sernika z rosą naszej babci Bogusi. W tej dziedzinie jest po prostu mistrzynią ?
Pyszności
Składniki:
Ciasto
300 g mąka
1 szt. jajko
1 szt. żółtko
1 szkl. cukier puder
100 g masło miękkie
2 łyżeczki proszek do pieczenia
Ser
4 szt. żółtka
2 szt. jajka
1/2 szkl. masło stopione
1 kg ser twarogowy
2,5 szkl. mleko
2 szt. budynie śmietankowe
1 szkl. cukier
Beza
3 szt. białka
3/4 szkl. cukier
Sposób przygotowania:
1. W misce połącz składniki na ciasto: mąkę, jajko, żółtko, cukier puder, miękkie masło i proszek do pieczenia. Wyrób ciasto.
2. Następnie przenieś je do formy do pieczenia i uformuj spód z wysokimi bokami.
3. Czas przygotować masę sernikową. W tym celu połącz w mikserze ser twarogowy, mleko, budynie śmietankowe, cukier, jajka, żółtka i stopione masło.
4. Powstałą mieszankę przelej do formy do pieczenia i wstaw do piekarnika na 50 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).
5. W międzyczasie przygotuj bezę, ubijając ze sobą białka oraz cukier. Przełóż mieszankę na gorący sernik i przy pomocy łyżki zrób małe rowki. Wstaw ponownie do piekarnika na 15 minut (beza ma być lekko złocista).
6. Po wyjęciu z piekarnika, odstaw do całkowitego ostygnięcia. Z czasem na bezie zacznie pojawiać się rosa. Smacznego!