WAŻNE
TERAZ

Spotkanie Trump-Zełenski trwa. Ważą się losy wojny

Sernik z rosą babci Bogusi

Uwielbiamy przepisy, które przekazywane są z pokolenia na pokolenie. I nie inaczej jest w przypadku pysznego sernika z rosą naszej babci Bogusi. W tej dziedzinie jest po prostu mistrzynią ?

Obrazek
Pyszności

Składniki:

Ciasto

  1. 300 g mąka
  2. 1 szt. jajko
  3. 1 szt. żółtko
  4. 1 szkl. cukier puder
  5. 100 g masło miękkie
  6. 2 łyżeczki proszek do pieczenia

Ser

  1. 4 szt. żółtka
  2. 2 szt. jajka
  3. 1/2 szkl. masło stopione
  4. 1 kg ser twarogowy
  5. 2,5 szkl. mleko
  6. 2 szt. budynie śmietankowe
  7. 1 szkl. cukier

Beza

  1. 3 szt. białka
  2. 3/4 szkl. cukier

Sposób przygotowania:

1. W misce połącz składniki na ciasto: mąkę, jajko, żółtko, cukier puder, miękkie masło i proszek do pieczenia. Wyrób ciasto.

Obrazek

2. Następnie przenieś je do formy do pieczenia i uformuj spód z wysokimi bokami.

Obrazek

3. Czas przygotować masę sernikową. W tym celu połącz w mikserze ser twarogowy, mleko, budynie śmietankowe, cukier, jajka, żółtka i stopione masło.

Obrazek

4. Powstałą mieszankę przelej do formy do pieczenia i wstaw do piekarnika na 50 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obrazek

5. W międzyczasie przygotuj bezę, ubijając ze sobą białka oraz cukier. Przełóż mieszankę na gorący sernik i przy pomocy łyżki zrób małe rowki. Wstaw ponownie do piekarnika na 15 minut (beza ma być lekko złocista).

Obrazek

6. Po wyjęciu z piekarnika, odstaw do całkowitego ostygnięcia. Z czasem na bezie zacznie pojawiać się rosa. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
To ostatni dzwonek, aby przerobić śledzie, jakie zostały po świętach. Później będą do wyrzucenia
To ostatni dzwonek, aby przerobić śledzie, jakie zostały po świętach. Później będą do wyrzucenia
Tak należy smażyć placki ziemniaczane. Nie nasiąkają olejem i pozostają chrupiące
Tak należy smażyć placki ziemniaczane. Nie nasiąkają olejem i pozostają chrupiące
Co dać jeść księdzu po kolędzie? Nie każde danie będzie mile widziane
Co dać jeść księdzu po kolędzie? Nie każde danie będzie mile widziane
Zostały ci resztki ze świąt? Oto jak jeszcze możesz je wykorzystać
Zostały ci resztki ze świąt? Oto jak jeszcze możesz je wykorzystać
Ten gruziński placek zapamiętasz na długo. Wszystko za sprawą aromatycznego farszu
Ten gruziński placek zapamiętasz na długo. Wszystko za sprawą aromatycznego farszu
Dodaję do mięsa mielonego. Kotlety wychodzą pulchne i soczyste w środku
Dodaję do mięsa mielonego. Kotlety wychodzą pulchne i soczyste w środku
Kultowa rolada w lekkim wydaniu. Zawsze znika pierwsza ze stołu
Kultowa rolada w lekkim wydaniu. Zawsze znika pierwsza ze stołu
Zakręcone paluchy w cieście francuskim. Hit imprezy w 30 minut
Zakręcone paluchy w cieście francuskim. Hit imprezy w 30 minut
Koreczki-kanapeczki wyjdą pyszne z tym serem. Banalny sposób przygotowania
Koreczki-kanapeczki wyjdą pyszne z tym serem. Banalny sposób przygotowania
Bratowa na święta przyniosła sałatkę królewską. Tak pyszna, że poprosiłam o przepis i zrobię na sylwestra
Bratowa na święta przyniosła sałatkę królewską. Tak pyszna, że poprosiłam o przepis i zrobię na sylwestra
Dla Norwegów i Brytyjczyków to najlepszy zamiennik ziemniaków. Polacy gardzą i dają świniom
Dla Norwegów i Brytyjczyków to najlepszy zamiennik ziemniaków. Polacy gardzą i dają świniom
Babcia zawsze trzyma się złotej zasady. Kluski śląskie wychodzą jędrne i mięciutkie
Babcia zawsze trzyma się złotej zasady. Kluski śląskie wychodzą jędrne i mięciutkie
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟