Sernik z rosą babci Bogusi

Uwielbiamy przepisy, które przekazywane są z pokolenia na pokolenie. I nie inaczej jest w przypadku pysznego sernika z rosą naszej babci Bogusi. W tej dziedzinie jest po prostu mistrzynią ?

Obrazek
Pyszności

Składniki:

Ciasto

  1. 300 g mąka
  2. 1 szt. jajko
  3. 1 szt. żółtko
  4. 1 szkl. cukier puder
  5. 100 g masło miękkie
  6. 2 łyżeczki proszek do pieczenia

Ser

  1. 4 szt. żółtka
  2. 2 szt. jajka
  3. 1/2 szkl. masło stopione
  4. 1 kg ser twarogowy
  5. 2,5 szkl. mleko
  6. 2 szt. budynie śmietankowe
  7. 1 szkl. cukier

Beza

  1. 3 szt. białka
  2. 3/4 szkl. cukier

Sposób przygotowania:

1. W misce połącz składniki na ciasto: mąkę, jajko, żółtko, cukier puder, miękkie masło i proszek do pieczenia. Wyrób ciasto.

Obrazek

2. Następnie przenieś je do formy do pieczenia i uformuj spód z wysokimi bokami.

Obrazek

3. Czas przygotować masę sernikową. W tym celu połącz w mikserze ser twarogowy, mleko, budynie śmietankowe, cukier, jajka, żółtka i stopione masło.

Obrazek

4. Powstałą mieszankę przelej do formy do pieczenia i wstaw do piekarnika na 50 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obrazek

5. W międzyczasie przygotuj bezę, ubijając ze sobą białka oraz cukier. Przełóż mieszankę na gorący sernik i przy pomocy łyżki zrób małe rowki. Wstaw ponownie do piekarnika na 15 minut (beza ma być lekko złocista).

Obrazek

6. Po wyjęciu z piekarnika, odstaw do całkowitego ostygnięcia. Z czasem na bezie zacznie pojawiać się rosa. Smacznego!

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Lubisz kruszonkę? Twierdząca odpowiedź pokieruje cię prosto do kolekcji Rozkosznego
Lubisz kruszonkę? Twierdząca odpowiedź pokieruje cię prosto do kolekcji Rozkosznego
Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się
Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się
Włoskie tiramisu czy polski sernik? Teraz nie musisz wybierać
Włoskie tiramisu czy polski sernik? Teraz nie musisz wybierać
Mielę, doprawiam i smażę jak kotlety. To mój sposób na tani obiad
Mielę, doprawiam i smażę jak kotlety. To mój sposób na tani obiad
Farsz w gołąbkach jest twardy i zbity? Oto co jest tego powodem
Farsz w gołąbkach jest twardy i zbity? Oto co jest tego powodem
Złoto we Francji dla polskich serów. O sekretach tych najlepszych mówi juror z Polski
Złoto we Francji dla polskich serów. O sekretach tych najlepszych mówi juror z Polski
Ten rosół piją największe gwiazdy, by zachować młodość. Efekt już przy 1 filiżance dziennie
Ten rosół piją największe gwiazdy, by zachować młodość. Efekt już przy 1 filiżance dziennie
Kaszubi nazywają je "biednym ciastem". Zrobisz je z tanich i prostych składników
Kaszubi nazywają je "biednym ciastem". Zrobisz je z tanich i prostych składników
"Wszystko, co zarobiłem, przejadłem i przepiłem". Tak Robert Makłowicz został krytykiem kulinarnym
"Wszystko, co zarobiłem, przejadłem i przepiłem". Tak Robert Makłowicz został krytykiem kulinarnym
Klopsiki w tym sosie to niebo w gębie. Są aromatyczne, soczyste i bardzo smaczne
Klopsiki w tym sosie to niebo w gębie. Są aromatyczne, soczyste i bardzo smaczne